NAJAVA: 107. Gradski derbi

U okviru XXVI kola Željezničar će sutra gostovati na Koševu ekipi Sarajeva. Susret počinje u 17:00.

Nakon ispadanja iz polufinala kupa BiH, Željezničar svoju šansu za nastup u evropskim takmičenjima mora tražiti kroz ligu. Sljedeći protivnik je veliki gradski rival, ekipa Sarajeva. S obzirom da je iz kola u kolo prvenstvo sve neizvjesnije ova utakmica može odrediti daljni tok prvenstva za jedne i za druge. Obje ekipe su u dobroj formi u prvenstvu, bordo ekipa ima dva boda prednosti na tabeli ispred Plavih i u veliki derbi ulaze s četiri pobjede u nizu, dok Željezničar u proljetnom dijelu ima skor od sedam pobjeda iz isto toliko mečeva.

U dosadašnjih 106 odigranih derbija obje ekipe imaju po 31 pobjedu dok je 44 puta bilo bez pobjednika. Gol razlika je 123:120 u korist ekipe sa Koševa. U okviru Premijer lige je odigrano 43 susreta, Željezničar je slavio deset puta, Sarajevo 12 puta, a 21 susret je završen neriješenim rezultatom. Gol razlika je 40:35 u korist Sarajeva. Na stadionu Koševo je dosada odigrano 59 susreta u kojima je Željezničar slavio 14 puta, Sarajevo 19 dok je 26 puta bilo bez pobjednika. Gol razlika je 72:55 u korist Bordo tima.

Ono što treba istaći je da su Plavi na Koševu zadnji put slavili 2004. godine, dakle prije 12 godina, no također u tih 12 godina, Sarajevo je samo dva puta slavilo pobjedu, dok je ostalih osam susreta završeno bez pobjednika i to najčešće nepopularnim rezultatom 0-0, koji je bio čak sedam puta.

Sretno Plavi! Željo će da dobije još jedan lokalni derbi !

 

Nedim Kreštalica