NAJAVA: Željezničar dočekuje Goražde

U prvoj utakmici 1/8 finala Kupa BiH, Plavi će sutra na Grbavici ugostiti FK Goražde. Susret počinje u 19:00.


Nakon uspješno savladane prve prepreke i visoke pobjede od 7:0 nad ekipom Brotnja, u okviru 1/16 finala Kupa, Željezničara u narednoj rundi očekuje dvomeč s drugoligašem, ekipom FK Goražde. Ekipa Goražda je u 1/16 finala na svome terenu izbacila Zvijezdu iz Gradačca nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca te je tako osigurala dvomeč sa sarajevskim Plavima.

FK Goražde je osnovan davne 1918. godine a od osnivanja do danas često su mijenjali ime. Tako su nazivi ovoga kluba bili Herceg Stjepan, Gošk, Bratstvo, Sloga i Pobjeda, da bi 1960. godine dobio naziv koji je aktuelan i danas. Svoje domaće utakmice klub igra na Gradskom stadionu čiji kapacitet iznosi 1.500 sjedećih mjesta. Tradicionalne boje kluba su plavo-žute.

Goraždani se trenutno takmiče u Prvoj ligi Federacije BiH i nakon 11 odigranih kola zauzimaju desetu poziciju s osvojenih 14 bodova čime su bliže zoni ispadanja iznad koje imaju samo tri boda, negoli poziciji koja vodi u viši rang za kojom „kasne“ osam bodova. U ekipi Goražda igra nekoliko bivših Željinih igrača kao što su: Damir Rovčanin, Amer Hiroš i Muris Midžić.

Ekipe su imale dva zvanična ogleda ali prilično davno. Prvi je bio u okviru Republičkog Kupa BiH u sezoni 1967./68. u 1/8 finala kada su Plavi slavili 7:0, te u sezoni 1999./00. u okviru 1/8 finala Kupa BiH kada je Željo slavio u Goraždu 5:0. Posljednji put ove dvije ekipe su odigrale prijateljski susret 2014. godine kada je tim s Grbavice slavio 3:0.

Sretno Željo! Kup je naš!

Nedim Kreštalica