NAJAVA: Plava lokomotiva dočekuje Slobodu

Željezničar će u okviru 1. kola Lige za Prvaka u subotu dočekati ekipu Slobode. Susret počinje u 19:00.


U prvom kolu Lige za Prvaka očekuje nas derbi između Željezničara i Slobode, duel starih rivala koji uvijek okupi veliki broj navijača na stadion. Odlična forma Plavih i pun stadion nam garantuju uzbudljiv duel na Grbavici.

U dosadašnjih 40 susreta u okviru Premijer lige, tim sa Grbavice je ubilježio 19 pobjeda, Sloboda 14 dok je sedam puta bilo neriješeno. Gol razlika je 56:37 u korist Plavih. Željezničar je na svom stadionu u dosadašnjih 16 odigranih susreta upisao deset pobjeda, Sloboda tri, a na tri susreta je bilo neriješeno. Gol razlika je 32:9 u korist Mašindžija.

Zanimljiv je i podatak da su Plavi u posljednjih pet odigranih utakmica na Grbavici ostvarili samo jednu pobjedu, tri utakmice su završile neriješeno, a Sloboda je ostvarila jednu pobjedu. Ova utakmica će poslužiti kao test za obje ekipe na otvaranju drugog dijela prvenstva kako bi treneri provjerili u kakvoj su formi fudbaleri poslije reprezentativne pauze u kojoj je svoj nastup za A selekciju ubilježio i Miroslav Stevanović. Kada je u pitanju trenutni igrački kadar, kod ekipe Željezničara samo je Ivanu Lendriću i Stevi Nikoliću polazilo za nogom da se upišu u strijelce kod kuće i na strani protiv Slobode, dok je s druge strane tu čast imao sada već bivši igrač ekipe sa Tušnja, Sulejman Krpić, koji trenutno nastupa za AIK Stockholm.

U posljednjem duelu ove dvije ekipe na Grbavici u okviru regularnog dijela prvensta susret je završio neriješeno, a strijelci na toj utakmici bili su upravo Ivan Lendrić i Sulejman Krpić.

Ova utakmica ući će u historiju Željezničara zbog toga što su Plavi, 20 godina poslije rata, konačno dočekali da se obnovi stadion uz pomoć navijača, sponzora i prijatelja kluba širom BiH i svijeta. U subotu će uz svečanu atmosferu biti otvorena istočna tribina i možemo očekivati istinski spektakl. Pozivaju se svi navijači da dođu na stadion i podrže svoju ekipu, jer samo uz fer i korektnu borbu može se doći do nova tri boda.


Sretno Plavi!
Mevludin Branković