NAJAVA: Željezničar dočekuje Sarajevo

U okviru 5. kola Željezničar će sutra dočekati na Grbavici ekipu Sarajeva. Susret počinje u 19:30.


Nakon poraza u prvoj utakmici polufinala Kupa BiH, nastavlja se borba za prvaka. Sljedeći protivnik je veliki gradski rival, ekipa Sarajeva. S obzirom da je iz kola u kolo prvenstvo sve neizvjesnije, ova utakmica može odrediti daljni tok prvenstva i za jedne i za druge. Obje ekipe su u dobroj formi u prvenstvu, ‘Plava’ ekipa ima dva boda prednosti na tabeli ispred Sarajeva i u veliki derbi ulazi s tri pobjede u nizu, dok Sarajevo u proljetnom dijelu ima skor od dvije pobjede iz pet mečeva.

U dosadašnjih 109 gradskih derbija, Željezničar ima 32 pobjede, Sarajevo 31, dok je 46 puta bilo bez pobjednika. Gol razlika je 124:122 u korist ekipe sa Koševa. U okviru Premijer lige je odigrano 43 susreta, Željezničar je slavio deset puta, Sarajevo 12 puta, a 23 susreta su završena neriješenim rezultatom. Gol razlika je 41:36 u korist Sarajeva.
Na Grbavici su ove dvije ekipe odigrale 55 utakmica, Željezničar ima 22 pobjeda, Sarajevo 13 a 20 puta je meč završen remijem. Gol razlika je 83:58 u korist ‘Plavih’. Ako se posmatraju samo susreti u okviru Premijer Lige na Grbavici, njih je odigrano 21.
‘Plavi’ imaju osam pobjeda, Sarajevo šest a osam puta je bilo neriješeno. Gol razlika je 20:16 u korist Želje.

Zanimljive činjenice između ove dvije ekipe su da je rekordna posjeta zabilježena 10. marta 1982. na stadionu Koševo, kada se skupilo 55.000 gledalaca. Najmanje posjete bile su 21. juna 1959. na stadionu Grbavica i 26. novembra 1972. godine na stadionu Koševo, kada se okupilo samo 5.000 gledalaca. Najbolji strijelac u derbi susretima je Asim Ferhatović-Hase sa 6 postignutih golova.

Najviše prvenstvenih derbi utakmica vječitih rivala, odigrao je golman, Slobodan Janjuš-Čobo, i to 16 u dresu Željezničara i 5 u dresu Sarajeva – ukupno dvadeset i jednu. Slijede Blagoje Bratić i Hajrudin Saračević iz Željezničara sa 18, Komšić (Željezničar) sa 17, Svetozar Vujović (Sarajevo) sa 17, Josip Bukal i Branimir Jelušić (Željezničar) sa 16, Ibrahim Biogradlić, Edhem Šljivo (Sarajevo) i Enver hadžiabdić (Željezničar) sa 15, Prljača (Sarajevo) 14 itd.

Jednu derbi utakmice, i to 5. Juna 1998.g. (finale play-offa, 1:0 za Željezničar) sudio je Nijemac Frolih. Za Željezničar i Sarajevo igrali su očevi i sinovi, i to za Plave: Ivica i Amar Osim, a kod Sarajeva: Nijaz i Amar Ferhatović i Ivan i Vladimir Petković.


Sretno Plavi! Željo će da dobije još jedan lokalni derbi!


Mevludin Branković