NAJAVA | Željo gostuje u Jelahu

U okviru prijateljske utakmice Željezničar će sutra na stadionu Šibovi igrati protiv Borca iz Jelaha. Utakmica počinje u 17:00. 


Fudbaleri Željezničara će reprezentativnu pauzu iskoristiti kako bi odigrali prijateljsku utakmicu protiv Borca iz Jelaha povodom otvaranja novoizgrađene i rekonstruisane tribine na glavnom terenu kompleksa Šibovi u Jelahu.

Ova utakmica će poslužiti kako bi treneri oba tima mogli uigrati ekipu i isprobati nove formacije za nastavak prvenstva, kao i prilika za igrače koji u prvenstvu ne dobijaju preveliku minutažu.

Prije nego krenemo pisati o Fudbalskom klubu Borac iz Jelaha, za sami početak smo se odlučili da napišemo nešto o mjestu Jelah koje se nalazi u općini Tešanj.

Jelah je naseljeno mjesto u općini Tešanj.  Nalazi se na raskrsnici puteva Tešanj-Prnjavor i Doboj-Teslić, oko 6 km sjeverozapadno od Tešnja. Mjesna zajednica Jelah je relativno mali prostor ukupne površine 9 km2, koja je smještena u sjevernom dijelu naše zemlje. Zahvaljujući svom idealnom geografskom položaju, Jelah predstavlja veliki trgovački centar na širem područje ovog dijela Bosne i Hercegovine.   

Dragan Marijanović, poznati novinar i putopisac, u svojoj kolumni za Oslobođenje je napisao: „Meni je Jelah poput pozornice koja je satkana od svih okolnih gradova i mjesta, njihovih ljudi i zanata, a koji u svojim mjestima nakon rata nemaju više svoja slična mjesta, pa su se nekako prešutno dogovorili da im Jelah svima bude mjesto i trgovište kakvo svakako trebaju. Zato je meni Jelah – pozornica“.

Jelah kao mjesto ima veliku sportsku historiju, a najznačajniji sportski klub je fudbalski klub Borac koji je osnovan 1948. godine. Najveći uspjeh u historiji su doživjeli u sezoni 1988./ 1989., kada su ušli u Republičku ligu BiH. Danas se takmiče u Drugoj ligi FBiH – Centar, i imaju selekcije u svim rangovima takmičenja, a od 2013. godine postoji i ženska selekcija.

Ove godine Borac je ušao u novu sezonu s velikim ambicijama, a u klub je dovedeno nekoliko kvalitetnih pojačanja.  

Kada je u pitanju Omladinska škola Borca, činjenica koja kaže da članstvo u njoj uzimaju dječaci i djevojčice iz pet općina, tj. iz oba entiteta BiH dovoljno govori o perspektivi ovog kluba. Najveći takmičarski uspjeh ovih selekcija je svakako plasman pionirske ekipe u polufinale na državnom pionirskom takmičenju gdje su igrali protiv ekipe Željezničara.

Stadion Šibovi dom je Borca dugi niz godina.

Napravljen je zahvaljujući pojedincima (bivšim igračima i tadašnjoj upravi) koji su u ratu, ali i poslije rata, svojom ljubavlju prema klubu uspjeli da ga sačuvaju od devastacije, a danas važi kao stadion s jednim od najljepših travnjaka na ovim prostorima. Od samog početka (temelja), ovaj stadion je rađen s ogromnom ljubavlju, pažnjom, i nesebičnim zalaganjem kako bi bio ponos ovog mjesta, slično kao i u našem Željezničaru.

Mnogi klinci u to vrijeme su s radošču išli na akcije kako bi pomogli prenositi šljunke, čupati bokvice, da bi na kraju imali ovakav stadion. Jedan od bitnih razloga za izgradnju stadiona pripada i upravi kluba koja je u velikoj finansijskog krizi i nerazumjevanju države prema sportskim udruženjima (kao u većini slučajeva kada su u pitanju bh. stadioni), uspjela izgraditi vlastiti sistem za navodnjavanje, koji uspješno navodnjava stadion čak i u vrijeme najvećih suša, ali ta privilegija nije poklonjena, nego je napravljena vlastitim ulaganjem, i non-stop se ulažu nova sredsta kako bi sistem ispravno funkcionisao.

Navijači Borca se nazivaju “Jalijaši” te su na tom prostoru poznati kao jedni od navjernijih i najglasnijih. Prije dvije godine je napravljena akcija za igradnju terena s umjetnom travom, a poslije toga su prikupljena sredstva za kupovinu autobusa kojeg su navijači predali rukovodstvu kluba na korištenje. Posljednja akcija koja je u finalnoj fazi zove se „Stolica za budućnost“, a radi se o rekonstrukciji postojećih tribina i postavljanju stolica s kojim bi bili ispunjeni infrastrukturni uslovi za ulazak u viši rang takmičenja.

Podsjećamo, svi prihodi koji će biti prikupljeni na ovoj utakmici bit će usmjereni na završetak akcije koju sprovodi Borac u svrhu rekonstrukcije tribine na stadionu Šibovi u Jelahu.


Mevludin Branković