VIDEO/ FOTO: 108. Gradski derbi

Željezničar će sutra otvoriti novu sezonu Premijer lige na Grbavici gradskim derbijem protiv Sarajeva. Susret počinje u 20:30.


Prvo kolo Premijer lige nam donosi veliki okršaj gradskih rivala na samom startu prvenstva. I jedni i drugi su dosta mijenjali roster te se početak lige dočekuje sa dosta nepoznanica ali i očekivanja. Prošla sezona je za obje ekipe bila neuspješna s obzirom da je završena bez trofeja i plasmana u evropu, ali u ovoj ambicije su sigurno osvajanje trofeja u Ligi 12.

Gradski derbi je dosada odigran 107 puta, Željezničar ima 32 pobjede, Sarajevo 31 a 44 puta je bilo neriješeno. Gol razlika je 123:121 u korist ekipe sa Koševa. Kada se posmatra samo Premijer liga, odigrano je 44 susreta. Željezničar ima 11 pobjeda, Sarajevo 12 a 21 je meč završen bez pobjednika. Gol razlika je 40:36 u korist Sarajeva. Na Grbavici su ove dvije ekipe odigrale 53 meča, Željezničar ima 19 pobjeda, Sarajevo 14 a 20 puta je meč završen remijem. Gol razlika je 72:57 u korist Plavih. Ako se posmatraju samo susreti u okviru Premijer Lige na Grbavici, njih je odigrano 20. Plavi imaju sedam pobjeda, Sarajevo šest a osam puta je bilo neriješeno. Gol razlika je 19:16 u korist Želje.

Kako je to bilo kada su se ove dvije ekipe posljednji put susrele na Grbavici pogledajte u linku ispod.

Neka naša pjesma odjekuje i nosi Plave sve do pobjede!

 

Nedim Kreštalica