Tačno stotinu godina nakon što je odigrao svoj prvi fudbalski meč i time zauvijek odredio živote nas i mnogo generacija prije nas, naš voljeni i jedini Željezničar će u okviru devetog kola sezone 2021/22 na svojoj i našoj ljepotici, na Grbavici, odigrati utakmicu protiv starih rivala, Veleža iz Mostara. Utakmicu o kojoj se već uveliko priča i utakmicu o kojoj će se, sigurni smo, uveliko i pričati.

Ne postoje riječi. Kunem se u isti ovaj Željezničar da na ovome svijetu, za svih njegovih godina, stoljeća i milenijuma postojanja, nisu izmišljene niti pronađene riječi dostojne ovoga trenutka i najave ovoga jubileja. Zato sve što pročitate u narednim redovima je jedno veliko ništa spram onoga zbog čega su i napisani. Danima i danima unazad razmišljam kako koncipirati najavu, satima i satima sjedim i buljim tek u napisan naslov, bez ikakve ideje kako dalje. Šta, uostalom, reći o najvećem jubileju razloga za postojanje mnogih nas?

Sve je vodilo do ovoga!

Svaki sekund u proteklih 100 godina. Svaki upotrijebljeni atom snage za Željezničar. Svaki izgubljeni živac zbog Željezničara. Svaki potrošen fening na Željezničar. Svaka kap znoja, suza i krvi prolivena zbog Željezničara. Svaka sreća, svaka tuga, svaka briga, svako olakšanje. Svaki trud. Sve što se uložilo i od čega se draga srca odreklo za sveto ime Željezničara.

Svaki igrač, svaki trener, svaki direktor i svaki predsjednik. Svaka čistačica i svaki dohvatač lopti. Svi koji su radili za Željezničar. Svaki trening i svaka utakmica, sezona za sezonom, prvenstvo za prvenstvom, kup za kupom. I svakoga ljeta iznova i iznova i iznova. Svaki postignuti pogodak, svaki primljeni pogodak, svaki dribling, svaki klizeći start i svaka odbrana. Svaka pobjeda i svaki osvojen trofej. Svaki poraz i svaka kriza.

Svaki čovjek na Željinim tribinama. Svaki čovjek sa Egzercira, sa Pofalića, sa Skenderije, Marindvora i Kovačića i svaki čovjek sa zauvijek naše Grbavice. Svako ko je makar i jednom vidio i osjetio šta je to Željina utakmica i zašto sve podređujemo njoj. Svaki dres, svaki šal, svaka majica, svaki barjak i svaka upaljena baklja.

Svi koji više nisu sa nama. Oni su, zasigurno, i najzaslužniji što je sve u konačnici i dovelo do ovoga!

Nel caso avessimo ancora domande sulla vostra salute dopo aver superato il test, sia dai ca-sale.com medici cinesi, che da quelli indiani. Le donne che assumono il farmaco possono sperimentare una maggiore circolazione del sangue o ho anche la sensazione che il farmaco ha aumentato la mia libido.

Do ovoga vikenda.

Utakmica kao utakmica je događaj koji će biti i proći. Imamo ih hiljade i hiljade iza sebe i imat ćemo ih i više od toga ispred sebe. Ali, braćo i sestre po klubu, ovo će biti sve, samo ne još jedna u nizu utakmica, broj ili vikend za zaborav. Ovo će biti daleko najveći ispit za sve nas. Za klub, za igrače, za navijače. Daleko, daleko najveći, najzahtjevniji i najteži.

Baš sve moramo podrediti polaganju tog ispita. Sve materijalno, sve nematerijalno. Sve što imamo i nemamo. Baš sve moramo žrtvovati za sveto ime Željezničar, za ideju i pokret staru stotinu godina. Baš sve. I uopće ne razmišljajući šta je sa druge strane i kakve su moguće posljedice. Jer, ovoga vikenda ne slavimo samo 100. rođendan naše zakletve. Ovoga vikenda udaramo temelje za naredno stoljeće. Ovoga vikenda počinjemo da pišemo novi tom naše plave knjige. Ovoga vikenda smo svi u službi jednog – Željezničara! Ovoga vikenda smo, kao nikada do sada, radnička klasa sa gospodskim ponašanjem, glasni, strasni i kao jedno tijelo, kao jedna golema porodica. Ovoga vikenda baš sve ostavljamo po strani, stojimo rame uz rame i koračamo naprijed. Tačno onako kako moramo činiti i narednih 100 godina. Ovoga vikenda slavimo prošlost i stvaramo budućnost.

Dajmo sve od sebe. Uložimo sve što imamo. Podredimo sve ovome. Uprimo svaku sekundu, svaki živac, atom naše snage i glasnu žicu u ovo. Budimo sretni što smo mi ti koji imaju čast da obilježe prvo Željino stoljeće. Šta bi tek braća koja nisu više sa nama dali da su tu?! Budimo ponosni, uzdignute glave, hrabri, skoncentrisani i spremni na ono što slijedi. Budimo oni koji će se moći budućim generacijama pohvaliti onime što smo napravili ovoga vikenda. Budimo oni koji će budućim generacijama ostaviti temelje jakog, ponosnog i uspješnog Željezničara. Budimo Željini kao nikada do sada!

Termin utakmice i ostalih planiranih aktivnosti znate. Protivnika znate. Sudije znate. TV prijenos znate. Mada je od svega ovoga bitno jedino ovo prvo. Da u subotu, u 17:00 i prije, zauzmemo svoje mjesto na Grbavici, da se svečano obučemo kako i dolikuje ovome jubileju i da kao nikada do sada pokažemo koliko volimo naš Željezničar, koliko smo mu zahvalni i koliko smo mu odani. Da jako, kao nikada do sada, zapjevamo pjesmu ljubavi. Da mu kažemo da je vrijedan svega. Da mu kažemo:

ŽELJEZNIČARE, SRETAN TI 100. ROĐENDAN!


Almedin Halilović