Sedam dana nakon navijačkog spektakla na tribinama i borbom zasluženog neriješenog rezultata na terenu naše Grbavice protiv bjeloruskog Dinama iz Minska, očekuje nas druga utakmica prvog kruga kvalifikacija za UEFA Europsku Konferencijsku ligu, protiv istog protivnika, ali u potpuno drugačijim okolnostima.

Započeti najavu naredne utakmice bez da se osvrnemo na prethodnu utakmicu je nemoguće. Ne samo što je to postao šablon najava na našem portalu, već što je naredna utakmica drugi dio jedne priče (ili poglavlja, u zavisnosti od rezultata naredne utakmice). Priče o našem Željezničaru koji se iz teškog knockouta uzdigao i vratio u vrh bosanskohercegovačkog fudbala kao njegov reprezent u UEFA-inim takmičenjima, o našoj, europskoj Grbavici koja je dočekala da se na njoj ponove jedni od najljepših trenutaka iz njene historije i o nama, navijačima Željezničara, o kojima je nemoguće pronaći riječi kojima bi se opisala njihova ljubav prema klubu i koji su najzaslužniji za ovaj Željezničar, ovu Grbavicu i ovaj osjećaj!

A započeti najavu naredne utakmice bez da se prvo osvrnemo na atmosferu sa prethodne utakmice, čija je centralna figura upravo armija navijača Željezničara je još teže od nemogućeg. Zaista, nije više riječ o subjektivnim doživljajima ili ciljanom “pumpanju” atmosfere, samouzdizanju i tjeranju samih nas na još bolje. Utisci najvećih rivala, ostalih ljubitelja bosanskohercegovačkog ili fudbala uopće, pa i onih koji sa fudbalom nemaju nikakvog dodira, govore više nego dovoljno. O pohvalama koje su mediji iznijeli na račun našeg kluba, stadiona i nas navijača da ne govorim. Zaista je i teško sumirati sve u nekoliko rečenica. Prvo, jer se ima mnogo, mnogo toga za reći i nastaje strah od izostavljanja nečega ili minimiziranja. Drugo, ne postoje dostojne riječi za to. Ono što je najvažnije od svega jeste da nam atmosfera sa prethodne utakmice bude nauk, najveća lekcija i najveći motiv kako bi bili još bolji i još jači, još organizovaniji i još požrtvovaniji. Ono što je najvažnije od svega jeste da se ponosimo, ali da ne stajemo na ponosu, već da iz njega napravimo nešto čime ćemo se ponositi još više. Također, važno je da znamo prepoznati momenat, da ostanemo čvrsto na zemlji, da gledamo samo naprijed i da znamo jedno – maksimalna podrška Željezničaru nema alternativu, nije bitno gdje i kad!


Utakmica protiv Dinama na Grbavici kao zvijezda vodilja za sve navijače u budućnosti! (Foto: www.fkzeljeznicar.ba)


Kratki recap prethodne utakmice

Prethodna utakmica, odnosno prva utakmica prvog kruga kvalifikacija za UEFA Europsku Konferencijsku ligu, između našeg Željezničara i Dinama završena je bez pobjednika, rezultatom 2:2.

U prvom poluvremenu smo imali priliku vidjeti veću inicijativu ekipe Željezničara, veći posjed lopte, više pokušaja za postizanje pogotka, ali i slabiju koncentraciju i uigranost, te ekipu Dinama koja se odlično postavila na terenu, bila u egalu taktički i fizičkom spremom, te sa vrlo dobrom tranzicijom u igri. Upravo je ta tranzicija u igri, uz spomenutu slabiju koncentraciju i uigranost ekipe Željezničara, donijela pogodak ekipi Dinama u 40. minuti. S rezultatom 0:1 se otišlo na pauzu. Drugo poluvrijeme možemo dodatno podijeliti na dva dijela. U prvom dijelu, ekipa Dinama je izgledala daleko čvršće, stabilnije i fokusiranije na terenu od ekipe Željezničara na koju je, na nedostatak koncentracije i uigranosti, počeo da pada i pritisak. Ekipa Dinama je to i iskoristila te u 51. minuti postigla i drugi pogodak, dovodeći ekipu Željezničara u krajnje lošu poziciju. Ali podrškom sa tribina prije svega, a zatim i izmjenama u igračkom kadru i formaciji, ekipa Željezničara se najprije stabilizovala, a zatim i krenula u izrazitu ofanzivu, na “sve ili ništa”. To se isplatilo u 85. minuti kada Dženan Haračić, na ubačaj Sulejmana Krpića postiže pogodak za 2:1. Isti igrač je u 91. minuti, nakon velike gužve pred protivničkim golom, “ugurao” loptu u mrežu za konačnih 2:2, veliko slavlje i olakšanje cijele ekipe i eurpciju oduševljenja na tribinama naše Grbavice.


Erupcija oduševljenja! (Foto: FK Željezničar/Facebook)


Prije svega, ne postoje validni argumenti za nezadovoljstvo konačnim rezultatom. Hronološka dešavanja na terenu, odnosno rezultatski zaostatak i povratak, objektivne kvalitete, mogućnosti i stanje ekipe, iskustvo iz prethodnih utakmica u europskim takmičenjima te uticaj atmosfere na ekipu i dešavanja na terenu. Sve navedeno jasno govori da se konačnim rezultatom ne može biti nezadovoljno. Uostalom, ono što navijači jedino očekuju, a to je fokusiranost, borba i istrajnost bili su na najvišem nivou (fokusiranost, koncentracija i razmišljanje su, možda, mogli biti i bolji…). Ali da postoji nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pažnju, postoji.

To je, prije svega, spomenuta fokusiranost, koncentracija i razmišljanje. Svi su svjesni da na svaki od segmenata igre djeluje mnogo različitih stvari. Na ovaj, koji je uglavnom psihološki, posebno. Ali ne biti svjestan protivnika, samog takmičenja i opće prilike neminovno vodi greškama koje se kažnjavaju čak i protiv slabijih protivnika, čak i u bosanskohercegovačkom fudbalu. Zatim je potrebno i da svaki član ekipe, individualno i sam za sebe, bude maksimalno psihički spreman, maksimalno “nabrijan” i da time anulira sve nedostatke koje mora uočiti na vrijeme i biti ih apsolutno svjestan. Time će se i iznad spomenute greške svesti na minimum, te graditi kolektivni kvalitet. Na kraju, cijela ekipa mora da bude svjesna da su nastupi u UEFA Europskoj Konferencijskoj ligi i bosanskohercegovačkim fudbalskim takmičenjima dva potpuno odvojena pojma u situaciji u kojoj se Željezničar nalazi, kao što su odvojene i mogućnosti, očekivanja navijača i samo shvatanje ova dva pojma. Obratiti veću pažnju na navedeno bi, vjerovatno, značilo i veće šanse za pozitivan ishod ovosezonskog nastupa u Europi. Kako je ekipa Željezničara pokazala veliki karakter, borbu, istrajnost i zahvalnost navijačima, tako vjerujemo i da će ekipa objektivno pogledati samu sebe, uočiti nedostatke, nadomjestiti ih onime što će joj biti od velike koristi i biti još bolja!

Druga ni slična prvoj

Druga utakmica prvog kruga kvalifikacija za UEFA Europsku Konferencijsku ligu između našeg Željezničara i Dinama se igra sutra, u 19:00, uz direktan prijenos na My TV. I neće biti ni slična prvoj utakmici…

Prvenstveno zbog samog karaktera utakmice. Ova utakmica odlučuje o pobjedniku dvomeča i plasmanu u naredni krug kvalifikacija. Ako je u prvoj utakmici bilo mjesta ispitivanju snaga, poštovanju i oprezu, u drugoj neće biti. Naravno, to ne znači da ne treba nikako poštovati protivnika i biti potpuno neoprezan. To znači da protivnika treba poštovati dovoljno da se ispoštuje fair play. To znači da treba biti oprezan dovoljno da ne dopustiš da te protivnik ozbiljno ugrozi. Veća želja za pobjedom, veća fokusiranost, veća borba i veća istrajnost moraju da potpuno popune sve ono što preostane nakon dovoljne doze poštovanja i opreza.

Ova utakmica će se igrati u drugačijim uslovima nego prva. Prije svega, igrat će se pred praznim tribinama, što je jedna od sankcija za sve bjeloruske fudbalske klubove koji nastupaju u UEFA-inim takmičenjima, a samim tim i bez podrške navijača Željezničara koja je, zaista, izrazito važna za našu ekipu. Utakmica će se, zbog spomenutih sankcija, igrati u dalekom Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, na Azersun Areni. Osim što je Baku izrazito daleko od Sarajeva i Bosne i Hercegovine, u njemu vladaju posebni klimatski uslovi i sigurno će uticati na izdanje obje ekipe.


Azersun Arena u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, na kojem će se odigrati druga utakmica između našeg Željezničara i Dinama


Najvažnije od svega je istaći kako sigurno nećemo gledati isto izdanje ekipe Dinama kao što je bilo na našoj Grbavici prije sedam dana. Ne zbog toga što ekipa Dinama posjeduje individualne i kolektivne kvalitete koje nije prikazala na Grbavici, već zbog toga što bi to mogli očekivati od bilo koje ekipe zbog karaktera utakmice. Ekipa Dinama se nije predstavila na loš način na Grbavici, naprotiv. Pokazala je određene individualne, kolektivne i taktičke kvalitete koje će ekipa Željezničara, jednostavno, morati anulirati i nadmašiti, te da se nalazi u dobroj takmičarskoj formi. Ekipa Dinama je toliko ozbiljno shvatila ovu utakmicu da je odgodila utakmicu u bjeloruskom fudbalskom prvenstvu koju je trebala igrati proteklog vikenda i odmah je iz Sarajeva otputovala za Baku. Ono što ekipa Dinama nije pokazala jeste visoka fizička sprema, odnosno teže aklimatizovanje na mjesto odigravanja utakmice, što je, vjerovatno, glavni razlog zbog čega je otputovala za Baku. Također, nije pokazala kvalitete koji su nemogući za nadmašiti, a posebno kada je riječ o reakciji na ofanzivu i pritisak. I na tome će ekipa Željezničara, sigurno, graditi pristup i igru.

Za očekivati je da i ekipa Željezničara bude, iako je prošlo samo sedam dana od nje, iskusnija nego u prethodnoj utakmici, odnosno da potencijalne greške svede na minimum i nadomjesti nedostatak kvalitete većom koncentracijom, istrajnošću i borbom. Samo ove godine je nekoliko puta pokazala da je to u stanju. Zašto ne bi i sada?!

Bez nas, ali smo uz vas!

Nažalost, ono što je “najbolnije” jeste da u ovoj utakmici ekipa našeg Željezničara neće imati podršku svojih navijača. Tačnije, neće je imati na Azersun Areni tokom utakmice.


Poruka je jasna! (Foto: FK Željezničar/Facebook)


Osim toga, iako je to najvažniji čin podrške, ekipi Željezničara je pružena maksimalna podrška. Odmah nakon prve utakmice, tokom svakog od prethodnih sedam dana, a “finale” je bilo u utorak predvečer kada je nekoliko stotina navijača gromoglasnom pjesmom, bakljama i jasnom porukom ispratilo ekipu na putovanje za Baku sa sarajevskog aerodroma. Međutim, ni to nije kraj. Ekipa, ali i svi ostali, moraju da znaju da iako fizički nismo uz nju, u mislima, nadanjima i molitvama u potpunosti jesmo, od prve do posljednje sekunde utakmice. Ekipa, ali i svi ostali, moraju da budu onakvi kakvi bi bili da smo tu, kao što smo bili prije sedam dana na našoj Grbavici. Ako još uzmu u obzir da druga utakmica još nije ni počela zvanično, neka im u toj drugoj utakmici najveći motiv bude ono što će biti nakon nje, ako urade ono što znaju, mogu i trebaju da urade!

A kraj citata koji je stavljen umjesto naslova ove najave, čiji je autor nekadašnji golman, kapiten i dijete Željezničara, Ibrahim Šehić, glasi: „… i mislim da sam time sve rekao!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.