Nedjelja koja je pred nama donosi novu utakmicu našeg Željezničara, na našoj Grbavici. Za razliku od nekih prethodnih, koje su najavljivane na ovaj ili onaj način, o ovoj, možda, nije potrebno trošiti mnogo riječi. Ove nedjelje se igra 151. sarajevski derbi!

Činjenica je da je riječ o najvećoj utakmici u bosanskohercegovačkom fudbalu, bez konkurencije. Željezničar i Sarajevo mogu biti ovakvi ili onakvi, na bilo kojem mjestu na tabeli i u bilo kakvom stanju. Ali ova utakmica će uvijek predstavljati nešto više od fudbala i nešto unikatno u historiji šutanja lopte po zelenim terenima širom Bosne i Hercegovine i šire.

O sarajevskom derbiju ispričano je mnogo priča, pravljeno je mnogo reportaža, knjiga, emisija i filmova širom svijeta. Sa njegovom posebnošću upoznata je najšira fudbalska i sportska javnost. Pa i sve oči ljubitelja fudbala u Bosni i Hercegovini su toga dana uprte samo u Grbavicu ili Koševo, uz svo dužno poštovanje prema svim ostalim klubovima i njihovim navijačima. Ali najbolje o njemu ipak mogu pričati “Plavi” ili “Bordo”. I niko osim njih ne zna za onaj osjećaj kojeg tih 90 minuta (u stvarnosti, mnogo više od toga) stvori. Ni ovoga puta nije ništa drugačije.

Različitosti

Činjenica je i da derbi koji je pred nama dvije ekipe dočekuju u dijametralno različitim stanjima i prilikama. Čini se da je to vrlo čest slučaj u posljednjih nekoliko godina, jer se teško prisjetiti derbija uoči kojeg su dvije ekipe bile u dobroj formi i uoči kojeg su se borili za identičan cilj.

Našem Željezničaru, što više i ptice na grani znaju, ne ide dobro ove sezone. Loša igra sa ponekim bljeskom, skoro samo dno tabele i borba za opstanak. Sarajevo se, sa druge strane, nalazi pri vrhu tabele, sa očiglednim oscilacijama u igri, ali u borbi za mjesta koja vode u kvalifikacije za UEFA Europsku konferencijsku ligu iduće sezone.

Precizinije, Željezničar u ovaj derbi ulazi sa devetog mjesta na tabeli i 20 osvojenih bodova, dok je Sarajevo na četvrtom mjestu sa 33 osvojena boda. Željezničar je u dvije utakmice proljetnog dijela sezone remizirao sa Zrinjskim na Grbavici (0:0) i poražen od Širokog Brijega u Čitluku (2:0). Sarajevo je, zbog učešća u Kupu Bosne i Hercegovine, odigralo četiri utakmice: neriješeno sa Slobodom u Tuzli u okviru Kupa (1:1), ali prolazak nakon boljeg izvođenja penala, poraz od Širokog Brijega na Koševu (3:1), poraz od Zvijezde 09 u Ugljeviku (1:0), te neriješeno sa Borcem u Banjoj Luci, također u okviru Kupa (0:0).


Posljednja utakmica između Željezničara i Sarajeva je odigrana 8. oktobra prošle godine na Gradskom stadionu Koševo, a poraz od 3:0 fudbalerima Željenzičara mora biti dodatni motiv za pobjedu (FOTO: www.klix.ba)


Što se tiče samih sastava ekipa, Željezničar će ovoga puta biti kompletan. Povrijeđeni igrači su se oporavili, svi koji su stigli u zimskom prijelaznom roku su registrovani i spremni za nastup, a suspendovanih nema. Na njima je da što vrelijeg srca i hladnije glave uđu u utakmicu, a na stručnom štabu da uradi najbolji posao što može, te odabere igrače, taktiku i plan koji će voditi do pobjede, te rezervni plan za slučaj nužde. Sarajevo dolazi oslabljeno za standardnog prvotimca Marina Aničića, ali izuzev njega svi igrači “Bordo kluba” su spremni i na raspolaganju stručnom štabu koji je, ako je suditi prema utakmici protiv Borca u Banjoj Luci, uspio da konsoliduje redove u ekipi, koja je u prethodne tri utakmice izgledala vrlo loše.

Dakle, ovoga puta je riječ o potpuno različitim položajima dvije ekipe na tabeli, dvije ekipe u potpuno različitim formama i dvije ekipe koje su odigrale nejednak broj utakmica, što dalje govori da je, prije svega, fizička spremnost kod dvije ekipe različita. Pa ipak, zbog toga što se obje ekipe bore (za različite stvari, ali se bore) za nešto, te zbog cjelokupne atmosfere oko sarajevskog derbija, obje ekipe u ovu utakmicu ulaze podjednako psihički spremne, što je nekada važnije od svake fizike i što nadvladava skoro sve razlike između dvije ekipe.

Fokus

Mnogi navijači našeg Željezničara su ostali razočarani nakon poraza od Širokog Brijega u posljednjem kolu rezultatom 2:0 i to sa punim pravom. Igra “Plavih” nije nimalo ličila na onu igru kao protiv Zrinjskog na Grbavici (0:0) u kolu prije, odnosno u prvoj utakmici proljetnog dijela sezone. Poraz je u potpunosti zaslužen, a agonija zvana “gostujuće utakmice ove sezone” se, na žalost, nastavila.

Činjenica je da su u porazu od Širokog Brijega svi podbacili, od Brune Akrapovića i njegovog stručnog štaba do svakog igrača koji je dobio priliku da igra. Sam poraz nije toliko bio bolan koliko (ponovo) nezalaganje, nedostatak bilo kakve želje za pobjedom i izostanak bilo kakve promjene u igri i rosteru onda kada je svima bilo jasno da nešto ne štima.


Poraz od Širokog Brijega je zaslužen, ali je iza nas i idemo dalje! (FOTO: www.fkzeljeznicar.ba)

 


Ali vremena za očajavanje, filozofiranje i fudbalsku pametologiju, jednostavno, nema i ne smije biti. Što zbog toga što u našoj borbi za opstanak to neće donijeti ništa (barem ništa dobro), što zbog toga što je pred nama vrlo važna utakmica.

Prije dvije i pol godine, a to nije bilo tako davno da su svi zaboravili na to, svi smo okrenuli novi list i jasno postavili ciljeve i prioritete. Za ekipu i rezultate smo jasno rekli: ne očekujemo ništa, posebno ne ogromne uspjehe, ali očekujemo samo tri stvari – da se skine “bauk” gostovanja, da izbjegnemo blamiranja na Grbavici, ponajviše u segmentu želje za pobjedom, zalaganja i istrajnosti, te da u utakmicama za prestiž, a svima je jasno koje su to utakmice, ekipa pruži maksimum svojih fudbalskih i moralnih mogućnosti. Pa gdje god nas to odvelo, a prošle sezone, na primjer, odvelo nas je u UEFA Europsku konferencijsku ligu.

Put koji je izabran prije dvije i pol godine je daleko od laganog i to se znalo i tada, a i sami smo se uvjerili koliko će biti oscilacija na njemu. Ali govoreći konkretno od očekivanjima od ekipe koja su tada postavljenja, kao navijači ne smijemo da se “gubimo”. Jasno, ekipa je u jako lošem položaju, sa jako lošim rezultatima i navijači nisu krivi za to. Ali navijači su i dalje navijači, u slučaju Željezniara najveća pokretačka snaga kluba, i oni svoja očekivanja i obaveze ne smiju izgubiti iz fokusa bez obzira na sve.


Ne zaboravimo na obećanje dato sebi i klubu onda kada je bilo najteže! (FOTO: www.themaniacs.org)

 


Ne samo sada, već godinama unazad, uoči svakog sarajevskog derbija među navijačima Željezničara je primjetno da “razbijaju glavu” svime osim onime što bi trebali. Broj karata za utakmicu, način prodaje, organizacija utakmice, gostujući navijači, sudije, pa opće stanje u klubu… Sve su to stvari koje jesu vrijedne razmišljanja i rasprave, ali tih nekoliko dana uoči, za nas trenutno najprestižnije utakmice, maksimalan fokus mora biti na ekipi, na podršci njoj i na vjeri u pozitivan ishod utakmice. Bez obzira na sve! Pa tako i sada. Ekipi koja je takva kakva je i u takvom položaju kakav je možemo pomoći samo vjerom, podrškom i tjeranjem da dadne 110% svih svojih mogućnosti. Drugog načina, jednostavno, nema.

Mi ili oni

Jedan od najboljih pokazatelja da polahko “preboljavamo” iznad navedeno ponašanje jeste još jedna činjenica – 48 sati prije početka utakmice ogromna većina ulaznica je rasprodata. Uz to je i porastao broj članova kluba, što jeste direktno povezano sa kupovinom ulaznica, ali za stanje u kojem se nalazimo to je nešto za svaku pohvalu. Navijačima Sarajeva je pripalo 1.500 ulaznica i nema sumnje da će i one biti rasprodate, ali oni nas i ne trebaju zanimati. Sve ukazuje na to da će u nedjelju od 18:45 na našoj Grbavici vladati paklena atmosfera.

Ali paklena atmosfera neće doći samo tako što ćemo se pojaviti i zauzeti svoje mjesto na tribinama Grbavice. Paklena atmosfera znači da ćemo od samog ulaska na tribine morati dati sve od sebe, svaki od nas, da ekipu nosimo do pobjede. I to ne samo navijanjem svih 90 minuta bez obzira na rezultat, što je obaveza nad obavezama, već i ponašanjem, pritiskom na protivnika i strpljenjem. Alternative nema.


Neka atmosfera na Grbavici bude, zaista, paklena! (FOTO: www.themaniacs.org)

 


U situaciji u kojoj se trenutno nalazimo velike uspjehe, pa čak i plasman u kvalifikacije za UEFA Europsku konferencijsku ligu, možemo samo zamišljati. Zbog toga svaka važna utakmica za prestiž dobija dodatni značaj, a sarajevski derbi to sigurno jeste, pa i više od toga. Čak i ako iz jednačine izbacimo i rezultatski značaj ove utakmice, koji je za našu ekipu veliki, riječ je o nečemu vrlo jednostavnom i navijačima Željezničara sasvim razumljivom – mi ili oni.

Vjerujmo u ekipu i nosimo je do pomjeranja vlastitih granica i mogućnosti, dadnimo sve od sebe kao navijači na tribinama i ostvarimo još jednu veliku pobjedu za naš klub! Zajedno!

GAZI ŽELJO SVE DO POBJEDE!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.