FOTO: Sarajevski derbi u Kamernom teatru 


Večeras je u Kamernom teatru u Sarajevu održana predstava „Žaba“ koju je napisao Dubravko Mihanović, a režirao poznati bh. redatelj Elmir Jukić. Glavnu ulogu tumače Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka,  Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović.  

„Žaba“ je priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, dobu nerazumijevanja i usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Predstava nam ukazuje na nepravilnosti u vremenu i prostoru u kojem živimo. Ona donosi likove koji se ne baš najbolje snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promijenjenih vrijednosti. Tekst se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u balkanskim zemljama. Prije svega se misli na problem nepostojanja komunikacije u stvarnom životu i nemogućnosti da čujemo i uvažavamo tuđe mišljenje. Ovaj tekst ima jednu sjajnu tezu, a to je da uvijek u svemu tražimo krivca, propuštajući da sami napravimo bitne promjene u životu. Zbog stvari, poput loših pitanja i stvarne situacije i stanja u kojem živimo, u stalnoj smo potrazi za krivcima, i nikada ne polazimo od samih sebe, već krivce pronalazimo u vlasti, sistemu, i drugim ljudima koji nas okružuju.  

Specijalni gosti ove kultne predstave bili su prvotimci i članovi uprave sarajevskih rivala Željezničara i Sarajeva. Iz Bordo tabora u Kamerni teatar stigli su svi prvotimci i šef struke Husref Musemić. S druge strane, predvođeni direktorom Mirsadom Šiljkom koji je stigao u društvu Saše Papca, na predstavu su došli i šef stručnog štaba Admir Adžem, medicinsko osoblje FK Željezničar, članovi administracije te igrači Adi Mehremić, Vedran Kjosevski, Irfan Fejzić, Zajko Zeba i Aldin Ćeman.  


 Mevludin Branković