Gledač brojeva: Kupuješ, prodaješ, oduzimaš i dodaješ

Ko je gledao epski desetodijelni, sedamnaestosatni dokumentarac “Vietnam War” na Netflixu ili došao do istog nekim drugim, potencijalno manje legalnim kanalom – zna da je penzionisani oficir James Willbank jednostavno sumirao šta je američka vojska smatrala uspjehom vojnih operacija. Body count – kako bi rekli amerikanci – iliti broj tijela (u ovom slučaju poginulih) – i ako bi uzeli ovo kao metriku, jasno je da su amerikanci pobjeđivali u ratu. Sa druge strane, realnost je bila malčice drugačija.

No… zašto vam sad spominjem body count…?


Brrr…. -15

 

Zima je, decembar,
mokri snjegovi…

Nema utakmica, nema xG-a, nema brojanja uspješnih pasova, nema brojanja predasistencija… Ima snijega, ima zaglavljivanja u istom, stavljanja lanaca pa kad ti spadnu ponovnog stavljanja istih, beskonačnog lopatanja, ukratko ima fuj zime, ali čega ima još. Ima odlazaka i dolazaka igrača iz i u omiljeni nam Klub. Možemo li pokušati biti general armije 1921, slično Willbanku, pa hrabro ocjeniti uspjeh naše transfer politike u zimskom prelaznom roku.
Možemo naravno, jer možemo brojati body count, srećom drugačiji body count od ranije pomenutog. Možemo li pogriješiti, možemo i to…  ali to ćemo već znati u junu ove godine.

Dakle, transferi… Ne možeš živjeti sa njima, ne možeš živjeti bez njih. Zamislite (za mlađe) ili se sjetite sezone 2012./ 2013. (za ove malo „starije“) – osvojimo titulu prvaka. I zamislite onda naredno ljeto ne dođe niti jedan igrač, ne ode niti jedan igrač. Šta će narod reći? Nema tema za “uz kafu”, nema naslova u novinama, nema žena u frizeraju da pričaju…  Rekao bih da bi 99.9% Plavih navijača bilo jako nezadovoljno ovom politikom.

A šta ćemo onda sa onom – „Tim koji pobjeđuje se ne mijenja.“  – U fudbalu očigledno ne vrijedi, čisto iz perspektive prosječnog navijača. Zašto? Pa pretpostavka je da su se drugi pojačali, a mi ostali isti… vidi vraga sada – „pojačali“. Svako ko dođe ispade pojačanje…

Ili da odemo u drugu krajnost, zamijenimo cijeli tim… sve. I golmana? I golmana… ista stvar. Opet je 99.9% nezadovoljno (ovo 0.01% zadržavamo jer svakakog svijeta ima). Ne valja niko, ne valjaju svi. Gdje je onda granica?

Očigledno su klubovi primorani trgovati u svijetu modernog i okrutnog fudbala, pa makar samo zbog trgovine – čisti larpurlartizam.

Pogledajmo šta se dešavalo u zadnjih deset godina, uz tekuću sezonu, kada govorimo samo o broju transfera. (Ipak, za svaki slučaj definišimo isti – Transfer, u našem slobodnom prevodu, znači prelazak igrača u (dolazak) ili iz (odlazak) Želje. Ovdje nećemo zbrajati igrače koji su promovisani iz ili vraćeni u druge ekipe FK Željezničara, ali hoćemo one koji su okačili kopačke o klin ili napustili klub bez da su imali drugi).

Stanje bi bilo ovakvo:

Za veći prikaz slike: Desni klik -> Open link in new tab

Grafik prikazuje broj transferisanih igrača (uključujući dolaske i odlaske) – plavi bar ili u narodu popularno “plava štangla” – dok linija pokazuje prosječan broj osvojenih poena po utakmici u sezoni (PPM – points per match).

Zanimljivost broj 1 – Vjerovali ili ne mi smo u ovom periodu imali prosječno 30 transfera po sezoni
Zanimljivost broj 2 – Ova sezona je nadprosječna (33 transfera)
Zanimljivost broj 3 – U sezoni 2012./2013., imali smo ubjedjljivo najviše prosječnih poena po utakmici i daleko najmanje transfera

Za veći prikaz slike: Desni klik -> Open link in new tab

 

Zanimljivost broj 4 – Osim sezone 2015./2016., svaki put bi imali više igrača koji idu iz Kluba, nego onih koji dolaze, a rekord je postavljen ove sezone gdje trenutno brojimo -9 (broj igrača koji su došli minus broj otišlih). Ako malo bolje razmislite ovo i nije tako loše, jer se deficit popunjava mladim igračima. Ako bi niz godina imali veći broj igrača koji dolaze u Klub, pitanje je koliko je „napravljeno“ igrača?

Zanimljivost broj 5 – Ponovo pogledajmo broj transfera u poređenju sa prosječnim brojem bodova po utakmici (Points Per Match – PPM) (prvi grafik).

Dobro, ovako možda i nije baš najjasnije, ali prikazat ćemo iste dimenzije na malo drugačiji način:

Za veći prikaz slike: Desni klik -> Open link in new tab

 

Linija trenda nam jasno daje odgovor (isprekidana).

Zaključak: Manji promet igrača znači više poena po utakmici.

Zaključak 2: Ovo isto tako NE znači da ako nikoga ne prodate ili ne kupite garantuje “prekucavanje” lige, ali svakako ima smisla. Imate kompaktniji tim, koji duže vremena igra skupa, igrači koji se poznaju kao i uigrane kombinacije tima.

 

Odlasci

Eh sada, idemo nazad, ili naprijed u ovu sezonu. Idemo u danas. Zimski period transfera kaže – Klub je napustilo trinaest igrača. Čekaj, trinaest? Ako pretpostavimo da standardna ekipa ima 25 „prijavljenih“ igrača za sezonu, na koje se više ili manje računa, trinaest ispade više od pola… Pa ko je ostao?!

Hold your horses… prije nego počnemo donosti zaključke. Brojem ispade da je otišlo preko 50% ekipe, ali pogledajmo drugi broj. Koliko je tih 13 igrača igralo u polusezoni? Koliko su procentualno minuta proveli na terenu?

Koliko?

Za veći prikaz slike: Desni klik -> Open link in new tab

 

Ovoliko.

Tek 32.5%. Trećina.

Ako pogledamo poimenice, tek tri igrača su igrala više od 50% mogućeg vremena (100% znači da je igrač igrao sve utakmice u jesenjem dijelu, svih 1710 minuta). Ivan Čurjurić, Jovan Blagojević i Ivan Crnov. Sa druge strane, za njih šest, možemo reći da nisu ni bili tu. Odigrali su jednu, ili nijednu kompletnu utakmicu. Znam mnoge sa tribine, koji bi mogli doprinijeti minutaži i performansama na sličan način.

Za veći prikaz slike: Desni klik -> Open link in new tab

 

Sada onih više od 50% igrača koji su otišli i ne izgleda tako loše. Očigledno smo se riješili igrača koji nisu „toliko“ doprinosili igri – po minutama u igri, tek trećina – nadajmo se ona lošija trećina.

Za sad dobro prolazno. Idemo dalje.

Uvedimo sada još jednu varijablu u cijeli proces – godine. Da, godine starosti igrača.

I prije nego se vratimo na transfere, napravimo kratku digresiju po ovoj temi. Da bi kreirali uspjeh u Klubu, ili zadržali isti – bitno je shvatiti kako godine djeluju na performanse igrača. Nažalost, ovo je malo istražena oblast, prije svega zbog poteškoća u pravilnom mjerenju razvoja i najboljih performansi (peak perfomance) igrača. Možda bi najbolji pokazatelj performansi igrača bile minute provedene na terenu – idući logikom, ako je loš – neće igrati. Naravno, postoje greške u ovom mehanizmu, jer menadžeri i treneri imaju svoje favorite, kao i činjenice da klubovi nemaju novca pa su primorani promovisati mlade igrače koje inače ne bi ili slično.

Po ovim statistikama, kaže se da su igrači u najboljim godinama u periodu 24 do 28. A ovo opet varira od pozicije do pozicije na terenu. No, izuzeci očigledno postoje (Ronaldo, Messi…) pa je čak i Ferguson, između dvije žvake, priznao da se prerano rješio Stama, kojeg je prodao sa 29 misleći da je njegovo prošlo. A njegovo je prolazilo još šest godina poslije, u klubovima za koje mnogi sanjaju da igraju.

Nazad na Želju.

I transfere.

I godine.

Gdje smo tu?

Broj igrača po godinama i statusu (otišli, ostali):

Za veći prikaz slike: Desni klik -> Open link in new tab

Hmm… ovo i ne govori puno, oni koji su napustili Klub (crna boja), ima ih po starosti svugdje, kao i onih koji su još tu (plava)…. Uvedimo ponovo minute provedene na terenu, pa pogledajmo isti grafik sada:

Za veći prikaz slike: Desni klik -> Open link in new tab

Minute provedene na terenu uz godine starosti. Crnom su opet označeni oni koji su otišli. No, sad imamo mnogo bolju sliku. Igrači koji su napustli Klub a proveli značajnije vrijeme na terenu – su očigledno u onih sa preko 28 godina. Sjetimo li se ranije navedenog, da imaju peak u periodu 24 do 28 – i pretpostavimo li da se nismo riješili nijednog Stama – ovo i nije tako loše. Niti jedan mladi, niti igrač u najboljim godinama koji su značajnije provodili vrijeme na terenu nije otišao (izuzev Miloša Bakrača).

Ako već moramo dati ocjenu za odlazne transfere, uzevši ovo u obzir… FK Željezničar… solidnih…dix points.

 

Dolasci

Šta mi, kao navijači, možemo znati o igračima koji dolaze u Klub? Ne znamo finansijske detalje ugovora (najbitnije), ne poznajemo lično igrače (uglavnom) kako bi znali dati bolje ocjenu njihovog karaktera, ako igrači nisu iz naše lige velika je vjerovatnoća da ih nikad nismo ni gledali (barem u zadnje vrijeme), a ako jesu onda smo ih vjerovatno vidjeli dva puta, kada su oni gostovali u “Dolini Ćupova” ili kada smo mi gostovali u Doboju kod Kaknja. Nedovoljno da bi mogli unaprijed dati pravu ocjenu kvalitete transfera.

Zato, hajdemo na momenat postaviti par pravila koja bi nam mogla dati odgovor kakav je kvalitet „novajlija“.

Ovo bi bila jednostavna, nazovimo navijačka, pravila za dovođenje novih igrača – koja će nam pomoći da stavimo osmijeh na lice, ili da se sje… ovaj… sjedinimo u razočarenju:

  1. Da je igrač mlađi od 25 godina (ili barem 25), kako bi u Klubu proveo najbolje godine (sjetite se – peak perfomance – 24 do 28).
  2. Da je igrao barem 70% minuta u jesenjem dijelu prvenstva (imalo bi smisla posmatrati inače prethodnu sezonu ako govorimo o ljetnom transferu) kako bi znali da je igrač fit i bio odabran za utakmice.
  3. Da je doveden iz kluba koji je barem isto toliko dobar/kvalitetan kao i FK Željezničar (iako vrlo dobro znamo da je to nemoguće) kako bi znali na kojem nivou je igrao.

Ova pravila naravno imaju, kao i sve drugo, svoje falinke i nedostatke. Možda nam ne trebaju tri, možda je jedan dovoljan, možda nam treba pet, možda su kriteriji loše postavljeni… možda su u bunaru… Možda bi trebali pratiti igrače koji su u prethodnom periodu ili ispunili ili promašili sve kriterije, pa da ih onda postavimo. To nisam uradio, možda bih trebao?

Koristimo obični Vennov dijagram kako bi prikazali naša pravila:

Za veći prikaz slike: Desni klik -> Open link in new tab

 

Odnosno, popunimo isti…

Za veći prikaz slike: Desni klik -> Open link in new tab

*za procjenu kvalitete kluba korišten https://www.clubworldranking.com/ranking-clubs (iako ima boljih, zbog neevropskih klubova korišten ovaj).

Ako bi jednostavno ocijenili igrače, bez ulaska u dodatne detalje koji mogu biti računati za metrike, ili bez ponderisanja istih (možemo pretpostaviti da nam je jedna važnija od drugih, te da se može raditi dalja granulacija po metrikama koja bi dala bolje ocjene) stanje je sljedeće:

Ermin Zec                           0/3

Mihael Klepač                     1/3

Enes Sipović                        1/3

Srđan Stanić                        1/3

Damir Sadiković                 2/3

Mustafa Mujezinović          2/3

Branko Bajić                         2/3

 

Prosječna „navijačka“ ocjena „dolazaka“ je 42.8%. Iskreno, možda je moglo i bolje, ali uzevši u obzir cijelu situaciju u Klubu koja je obilježila zimu, možda i nije.

Dobar, tri, sjedi!

Recruitment iliti zapošljavanje ili odabir ljudstva nije prirodna nauka i samim tim egzaktna, ali isto tako ne treba se ponašati kao kockar u Las Vegasu, bez ikakvog plana ili filozofije – koji je stavio sve na 36 crveno – izgubio, ali i dalje ponavlja isto, jer nekako vjeruje da u svemiru postoji čarobna veza između njega i broja na zelenoj “čohi” ispred i svih spinova koji su se desili neposredno prije očekivanog…

Zaključimo na kraju, dolasci – dobar (3), odlasci – vrlo dobar (4)… Nadajmo se da će proljeće biti odlično (5) a da je urađeni body count bio pogrešan koliko i američki u Vijetnamu za nove (i nove-stare) igrače Kluba a tačan za one koji su otišli.

Sa druge strane, očekivanja su belaj u startu posebno za one previše puta opržene ove jeseni, ali ne bi se onda zvali Manijacima… pajel?

Naprijed Željo četo plava!


Sead Borovina