Ivica Osim

Ivica Osim je jedna od najvećih legendi FK Željezničara i bosanskohercegovačkog fudbala. Rođen je 06.05.1941. godine u sarajevskom naselju Hrasno. Fudbalsku karijeru je započeo 1954. godine a za prvi tim Željezničara je debitovao 1959. godine. Pozicija na kojoj je igrao je ofanzivni veznjak.

Osim je za Željezničar odigrao ukupno 250 susreta i postigao 75 golova. Ostaće upamćen po izvanrednoj tehnici, vođenju lopte, efektnom driblingu i dobrom šutu. Popularni „Švabo“ je u karijeri još nastupao za Zwolle, Strasbourg, Sedan i Valenciennes, a također je nastupao za mladu i A selekciju Jugoslavije.

“Pomalo stidljivo, u prvi tim ulazi igrač košarkaške visine, prefinjenog driblinga i virtuoz kojem će prijatelji fudbala pljeskati na svim stadionima gde se pojavi. Bio je to Ivica Osim, kojeg je publika brzo prihvatila i zavolela. Zbog raskošnog fudbalskog umeća, veštih driblinga koji su podsećali na valcer, navijači su ga prozvali Štrausom.”

„Loptu je dobio Osim i dok je on ne izgubi slušajte muziku iz našeg studija.“

Strauss je bio itekako uspješan i kao trener a vodio je ekipe Željezničara, Partizana, Panathinaikosa, Sturma i JEF Uniteda te reprezentacije Jugoslavije i Japana.

 

Nedim Kreštalica, 1921.ba