Iz ugla | Edin Ćurić


Edin Ćurić, talentovani ljevonogi fudbaler, još kao pionir nagovijestio je velike mogućnosti na putu fudbalske afirmacije. Prve fudbalske lekcije učio je sa Selenom Balićem (kasnije vođa muzičke grupe “Sonidos Barbados”), Zoranom Samardžijom, Milanom Gutovićem, Draženom Klačarom, Samirom Ramićem, da bi kasnijom selekcijom bio registrovan za podmladak kojeg je vodio “Čiko” Radović. U toj generaciji igrali su i Baždarević, Škrba, Čapljić, Baljić, Hebibović, Imamović..

Istekom juniorskog staža, Ćurić je uključen u rad sa prvim timom, koji je vodio Ivica Osim. Tipičan igrač vezne linije, dugim loptama je pronalazio isturene napadače. Kretao se naoko sporo, ali je pravovremenim i tačnim pasovima uspješno povezivao zadnju i prednju liniju tima. Njegovim loptama, brza krila, Bahtić, Samardžija i Nikić, opasno su ugrožavali golmane protivničkih ekipa tokom utakmica. Bio je siguran “egzekutor” penala i slobodnih udaraca, kada su njegove nezgodne, rezane, “efe“ lopte, na muku stavljale protivničke golmane.


Ćurić u dresu Las Palmasa (1990.-1991.)

Prve derbije sa vječitim rivalima sa Koševa igrao je još u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji, jer su i ove utakmice podmladaka Željezničara i Sarajeva izazivale veliku pozornost ljubitelja fudbala u gradu. Talentovanih i perspektivnih igrača bilo je u oba rivalska kluba i mnogi su kasnije vodili fudbalske „bitke“ igrajući i za prve timove Sarajeva i Željezničara.

Edin Ćurić je u svojoj karijeri uspio odigrati deset derbi utakmica protiv Sarajeva, u kojima je Željezničar pobijedio četiri puta, Sarajevo dva, dok su četiri utakmice završene neriješenim rezultatom. Sa pet postignutih golova u derbijima, zajedno sa Bukalom, Saračevićem, Mihajlovićem i Nikićem, nalazi se na drugom mjestu najboljih strijelaca u ovim utakmicama, iza legendarnog Asima Ferhatovića, koji je derbi golgeter sa šest postinutih golova. U svom drugom derbiju, koji je odigrao na Grbavici 18. marta 1984., u velikoj Željinoj pobjedi od 5:2, postigao je dva gola, od kojih jedan iz penala, jer je u to vrijeme, uz Radeta Papricu, bio izvođač najstrožnijih kazni za svoj tim. U strijelce se upisivao i na derbijima: 29. maja 1968. (Željezničar-Sarajevo, 3:0, stadion Grbavica), 14. maja 1989. (Željezničar-Sarajevo, 2:1, Grbavica) i 30. jula 1989. (stadion Koševo, 3:1 za Želju). Ovaj posljednji navedeni derbi susret na Koševu, bio je ujedno i njegov posljednji odigrani derbi u karijeri protiv vječitih rivala.

Iako je u karijeri na dresu nosio različite brojeve, igrajući na mjestu halfa i polutke, uvijek je imao istu ulogu veznog igrača, sa karakterističnom dugom dijagonalnom loptom, kojom je njegova ljevica nepogrešivo pronalazila suigrače u “Plavim” dresovima. Kod navijača je ostao upamćen kao školovan manevarski igrač dugog pasa, čije su igre doprinijele da Željezničar u „njegovo“ vrijeme bude u vrhu tadašnjeg jugoslovenskog fudbala, te dođe do polufinala Kupa UEFA. U Željezničaru je proveo deset sezona te je ubilježio 396 nastupa te je postigao 96 golova. Treba istaći da je Ćurić upisao i jedan nastup za jugoslovensku reprezentaciju 1987. godine.

Nakon Željezničara Ćurić je bio član španskog Las Palmasa te portugalskog Portimonensea. Trenutno živi u Holandiji gdje radi kao fudbalski trener.


Mevludin Branković, 1921.ba