Iz ugla | Fikret Mujkić – Pike


Pričalo se, sredinom šezdesetih godina na Grbavici o nekom “Piketu” iz Željinog podmlatka, koji “slaže lažnjake kao od šale”, odlično barata loptom, dribla u slalom a radi njega na utakmice dolazi veliki broj gledalaca.  Ubrzo Fikret Mujkić nije više bio “neki Pike”, već dobro poznati omladinski reprezentativac tadašnje Jugoslavije, koji će uskoro, kao junior debitovati u prvom timu Željezničara. Bio je nemirnog duha, razuzdan poslije utakmice i treninga, ljubimac ljepšeg spola a vrlo brzo je stekao i simpatije publike.

Protiv Sutjeske iz Foče u prvenstvenoj utakmici na Grbavici, 21. maja 1967. g., izveo je pravi slalum u šesnaestercu gostiju, da bi u konačnici akcije, poslije povlačenja lopte lijevo-desno, istu gurnuo beku kroz noge, koji je jednostavno poslije ove “vrteške” sjeo na travu i rukom uhvatio loptu. Sudija je, naravno, svirao penal, poslije čega se “Pike” okrenuo publici na stajanju, napravivši karakterističnu grimasu na licu kao da im kaže: “Gledajte sad frajera”.

Odigravši nekoliko utakmica za prvi tim, postao je meta raznih menadžera, pa se našao u Turskoj, gdje je fascinirao Turke svojim potezima. Potpisao je za Altay iz Izmira i odigrao  nekoliko utakmica nakon čega se opet vratio na svoju Grbavicu gdje je napravio svoje prve fudbalske korake. Njegovo rođenje i odrastanje vezuje se za Grbavicu a u željezničkom radničkom naselju provodio je “dječaštvo” uz fudbalsku loptu. Stariji brat, Midhat-Medo, već je bio “neko” u raji, kao član Ribarovog podmlatka, kome će se ubrzo pridružiti i Fikret.

Rano se oženio, tadašnjom misicom Jugoslavije, Radmilom Živković iz Beograda a imao je brojne ljubavne avanture i to ga je najviše udaljavalo od sportskog života i redovnog treninga. Razvod, pa odlazak u Dinamo i ponovni povratak u matični klub, burne situacije i dešavanja kroz karijeru pratile su ga i dovele do toga da on više nije bio onaj “Pike” s početka karijere. Zbog činjenice da je relativno rano dožio veliku fudbalsku slavu, možemo reći da je fudbalski “as” i veoma talentovani dječak skupo platio svoju popularnost tako što je veoma brzo upao u loše društvo. S obzirom na to da je bio Ribarovo “mezimče” jer se isticao sa žongliranjem, ipak ga učitelj nije uspio usmjeriti na pravi fudbalski put i način na koji je trebao gledati svijet oko sebe i da mu je sport, odnosno, fudbal, trebao biti na prvom mjestu.

Fikret Mujkić – “Pike” bio je Željina verzija “Besta s Grbavice”, aludirajući na poznatijeg Georga Besta, igrača koji je bio i ostao velika legenda Manchester Uniteda. Ono što povezuje ovu dvojicu igrača jesu njihovi načini vođenja života. Obojica fudbalera volili su provod, žene, kafanu i alkohol te su im sve druge stvari bile važnije od fudbala, od kojeg su, ipak živjeli. Mnogi navijači u to doba pričali su da u “Piketu” vide “čudo od djeteta” koji umije sve s loptom. Smatrali su da bi on mogao biti nasljednik Ivice Osima, Štrausa s Grbavice. Tada ga je Ivica Osim podučavao “fudbalskoj abecedi” i pomogao mu da položi ispit zrelosti u fudbalu. Bio je miljenik i štićenik Milana Ribara jer je on u njega imao bezgranično povjerenje i u njemu je vidio veliki potencijal iz kojeg bi jednog dana mogao izrasti veliki fudbalski as. Bio je jedan od najtalentovanijih juniora na prostoru bivše države, ali ipak nije ispunio očekivanja i predviđanja. Nadimak je dobio po tome što je “pikao” loptu. On je igrao pomalo “boemski” jer su mu tehnički bezprijekorno izvedene akcije, driblinzi ili efektan udarac, bili draži od postignutog gola ili osvojenih bodova. Bio je klasični igrač za dušu, meraklija i fudbalski artist.

Jedne prilike je Miljan Miljanić, bivši selektor omladinske reprezentacije Jugoslavije rekao:
Od vremena Ferhatovića Sarajevo nije imalo većeg talenta. Mali ima “štofa” i treba da se i dalje razvija, da uči i usavršava se, da bi njegov talent došao do izražaja”.

Pike” je za Željezničar odigrao 140 prvenstvenih utakmica i postigao 43 gola. Poslije Željezničara, svoju sreću potražio je u dresu Dinama iz Zagreba a u “Modrom” dresu odigrao je 40 službenih utakmica uz 12 postignutih golova. Poslije Dinama, promijenio je još nekoliko evropskih timova. Igrao je za NAC Bredu u Holandiji te Panathinaikos u Grčkoj. Za seniorsku reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je svega pet utakmica, ali je zato upisao 45 nastupa za U-21 i U-23 selekciju. Sigurno je ovo skroman bilans za igrača takvog talenta i potencijala, kakav je bio Fikret Mujkić.

Poslije završetka fudbalske karijere sa bratom Midhatom otvara kafić “MP” u srcu Baščaršije, koji će ubrzo postati jedno od najpupularnijih mjesta gdje se okupljala sarajevska “krema”. U to vrijeme bio je dosta udaljen od kluba, rijetko se pojavljivao u klupskim prostorijama na Marijin dvoru. Gotovo je i zaboravljen od starijih navijača, čiji je bio ljubimac. Fikret Mujkić će ipak ostati upamćen kao ogromni talent. Danas živi u Zagrebu a prije dvije godine susreo se s Ivicom Osimom u jednom objektu u bh. prijestolnici gdje su se prisjetili “starih dobrih vremena”.

Postoje i razne teorije koje kažu da je folk pjevačica Zorica Brunclik zbog Željinog fudbalera bila spremna na sve i da je to bila velika ljubav, barem s njene strane. Nju su često viđali u Sarajevu zbog “Piketa” koji je u to vrijeme bio najpopularniji igrač Plavih.


Mevludin Branković, 1921.ba