Jedan od najefikasnijih i najboljih napadača Željezničara u periodu devedesetih godina prošlog vijeka te početkom ovog bio je Nermin Vazda. Rođen je 1967. godine u Višegradu. Fudbal je aktivno počeo trenirati još kao dječak, u rodnom Višegradu u pionirskom timu lokalnog kluba Drina, a preseljenjem u Sarajevo nastavio je trenirati u omladinskim selekcijama FK Sarajevo, kod trenera Fazlagića, Markuševića i Bilića. Sa njim su u tom periodu u podmlatku igrali i Raičković i Lazić koji su, kasnije, također postali prvotimci FK Sarajevo.

Za prvi tim kluba sa Koševa počeo je igrati sa 17 godina, kada su treneri bili Boško Antić i Mirsad Fazlagić. Dok je nosio bordo dres, posebno je pamtio derbije sa Željezničarom. To su bile izuzetne utakmice, za koje se može slobodno reći da su veliki sportski događaji za koje živi cijeli grad. Također, i za same igrače ove utakmice bile su veoma važne kako će se odigrati, jer su se ti susreti najviše pamtili i nekako su značajniji od bilo kojih drugih utakmica. Nermin Vazda je u dresu Sarajeva prije rata protiv Željezničara, koji će poslije postati njegov klub, odigrao četiri derbija, u kojima su “Plavi” imali više uspjeha, jer su slavili tri puta, dok je Sarajevo slavilo jednu pobjedu.

Vazda 1990. godine prelazi u Željezničar a na Grbavici se zadržao tri godine. Svoj drugi mandat na Grbavici ovaj napadač imao je od 1997. godine.


Vazda je za FK Željezničar u devet gradskih derbija postigao četiri gola.

Nermin Vazda bio je “udarna igla” u napadu tima s Grbavice, ali i noćna mora navijačima Sarajeva. On je, kako smo iznad naveli, još prije rata iz FK Sarajevo prešao u redove Željezničara, te je odigrao i prvi derbi u “Plavom” dresu protiv bivšeg kluba. Bilo je to 5. avgusta 1990., na Grbavici, kada je u regularnom toku utakmice rezultat bio 1:1. Tada se pobjednik odlučivao penalima, pa je Željezničar ovu utakmicu pobjedio 5:4. Na ovoj utakmici igrao je sa brojem 11 u napadu sa Nikolićem, Velićem, Sliškovićem i Pavlovićem, dok su u drugom poluvremenu umjesto Nikolića i Vazde ušli Nikola Nikić i Amar Osim. Škrba je na ovoj utakmici bio odličan, jer je odbranio penale Musemiću i Mulavdiću.

Nermin Vazda odigrao je devet gradskih derbija u dresu FK Željezničar i četiri puta se upisao u listu strijelaca.

Nakon prve epizode u Željezničaru, Vazda je dvije godine proveo u klubu Sarier iz Istanbula, ali je po ispadanju tima iz Prve lige otišao iz istog, jer po turskim pravilima stranci nisu mogli igrati u nižem rangu takmičenja. Godinu dana igrao je u Njemačkoj, nakon čega je došao u Visoko, u FK Bosnu. U Željezničar se ponovo vratio u sezoni 1997./1998.

Vazda je jedne prilike za medije rekao da mu je jedna od najdražih poslijeratnih utakmica ona u finalu plej-ofa na Koševu, kada je Željo u posljednjoj minuti golom Zubanovića pobijedio 1:0, pa je tako u toj sezoni Željezničar postao šampion Bosne i Hercegovine.

Ovaj napadač je u dresu Željezničara odigrao 82 utakmice i postigao 53 gola što nam govori da je Vazda po utakmici postizao 0,64 golova što ga svrstava u jednog od najefikasnijih napadača tima sa Grbavice. Ako posmatramo samo taj statistički parametar učinkovitosti, ispred njega je jedino Anto Jakšić koji je postizao 1,24 gola po utakmici.

Također, Vazda je upisao i četiri nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Poslije fudbalske karijere, Vazda se udaljio od fudbala, iako je imao ponudu da ostane na Grbavici, ali zbog tadašnje situacije u domaćem fudbalu istu nije prihvatio.

  • Imao sam punudu od Želje da ostanem u trenerskim vodama, ali znam kakva je situacija kod nas u fudbalu i da se teško nešto može napraviti. Dosta se ovdje nestručnih ljudi petlja, izvagao sam sve i odlučio da se udaljim od fudbala – rekao je Vazda.

Nermin Vazda danas se bavi privatnim biznisom i vlasnik je ugostiteljskog objekta.


M. Branković