Legendarni i svestrani fudbaler “Plavih” sa Grbavice bio je Sulejman Kulović – Kula, rođeni Zeničanin, koji se u Željezničaru skrasio u avgustu 1952. godine. Na Grbavicu je došao na nagovor tadašnjeg člana uprave Kluba, Mileta Popovića. Već u debitantskoj sezoni za Želju, u Sarajevskoj podsaveznoj ligi, odigrao je 20 utakmica i postigao impresivnih 19 golova.

Pojavio se na mjestu centarfora, gdje je skrenuo pažnju svojom efikasnom igrom. Sa Željom je prošao težak put od Podsavezne lige u sezoni 1952./1953., da bi već u sljedećoj sezoni Željo ušao u Prvu saveznu ligu Jugoslavije. To je bila prva prvoligaška sezona “Plavih” na novoizgrađenom stadionu Grbavica, koji je postao svojevrsni simbol Željezničara, na kojem se iz sezone u sezonu počeo okupljati sve veći broj navijača. Te takmičarske godine, Sulejman Kulović igrao je u navalnom triju sa Vahdetom Kurtovićem i Tomislavom Radonjićem i bio je kapiten “Plavih” sa Grbavice.

Glavna zvijezda te generacije bio je Ilijas Pašić – Paja, a još su se isticali golman Slavko Vrebac, te halfovi Duško Ubović i Đorđe Đorđević. Igrajući na mjestu centarfora, možda i svoju najbolju utakmicu za Želju, Sulejman Kulović odigrao je 15. aprila 1956., kada je njegovim golom, na prepunoj Grbavici, savladan sa 1:0, tada “veliki” Partizan, predvođen fudbalskim legendama Jugoslavije: Bobekom, Milutinovićem, Zebecom i Čajkovskim. Pred kraj svoje karijere u Željezničaru, Kulović će igrati na mjestu centarhalfa, gdje će kao kapiten predvoditi novi tim u kojem su se afirmisali Mišo Smajlović i Ivica Osim.Kulović je u Želji igrao do 1965. godine, odigravši 226 prvenstvenih utakmica, a postigao je i 51 gol. Nakon Grbavice, 1965. godine odlazi u Austriju u Bregenz, gdje je, zajedno sa nekadašnjim saigračem, Željinom legendom, Ilijasom Pašićem, igrao četiri godine. Popularni “Kula” odigrao je i osam derbi utakmica protiv vječitih rivala sa Koševa. Kao centarfor, u navali sa Prelom, Radonjićem, Đorđevićem i Pašićem, odigrat će prvi derbi na stadionu Grbavica 10. oktobra 1954., kada je Željezničar visoko poražen od Sarajeva sa 6:1.

Sa brojem devet na leđima, pojavit će se u dresu Željezničara na još četiri derbi utakmice protiv Sarajeva, dok će pred kraj karijere, već kao iskusan fudbaler, igrati na mjestu centarhalfa, odigravši sa brojem pet na Plavom dresu tri posljedna derbija u svojoj karijeri. U njegovih osam derbija, Sarajevo je pobijedilo pet puta, Željezničar tri.

Kao centarfor, vodio je fudbalske bitke protiv Agoštona, Jusufbegovića, Svrake, Biogradlića, dok će, kao posljednji čovjek Željine odbrane, “ratovati” sa Ferhatovićem, Arslanagićem, Miočem, Šiljkutom…. U Željinoj pobjedi od 3:2, na drugom derbiju odigranom u proljeće 1955., na Koševu, uz Hadžića i Pašića, bio je strijelac jednog gola.

Sulejman Kulović – Kula, tih i skromni čovjek, poginuo je u Sarajevu u toku agresije na BiH. Pronađen je u trenerci Željezničara, kluba kojem je poklonio svoju mladost i sa kojim je prošao “putešestvije”, od podsavezne, do prve lige.

Njegovo ime ostat će upamćeno i upisano zlatnim slovima u slavnu historiju tima sa Grbavice.


M. Branković