Iz ugla | Velija Bećirspahić


Sredinom šezdesetih godina, vrlo popularan fudbalski tim u Sarajevu bio je Pofalićki. Svoje utakmice obično je igrao na starom igralištu na Skenderiji, gdje se posebno isticao lijevokrilni napadač Velija Bećirspahić. Bio je tehničar i ljevak koji se odlikovao odličnim centaršutevima u protivnički šesnaesterac. Njegove lopte obično su bile idealne za klasične napadače, koji bi ih sprovodili u protivničku mrežu. Kao što je to prije njega učinio Ljubo Kalaba, i Velija Bećirspahić, tada dvadesetčetverogodišnjak, iz Pofaličkog prelazi u Željezničar 1967. godine, gdje ga trener Ribar povlači iz napada na mjesto lijevog beka i tako postaje standardni prvotimac „Plavih“ sa Grbavice. Posebno je odlične utakmice odigrao u Željinoj šampionskoj sezoni 1971./1972.

Tada je bio faktički u ulozi lijevog krila, jer je normalna „jedanaestka“, pripadala Avdiji Derakoviću. U tadašnjoj Ribarovoj koncepciji Željine igre, svoj posao obavljao je na sredini terena. Imao je izgrađen “efe” centaršut u protivnički šesnaesterac, koji su koristili tadašnji Željini napadači Bukal, Sprečo i Janković, kao i centrahalf Katalinski, ubacujući se redovito u fazi napada na protivničku polovinu terena.

Velija Bećirspahić je za prvi tim „Plavih“ sa Grbavice odigrao 222 prvenstvene utakmice i postigao je 12 golova. Za Željezničar je igrao osam godina, od 1967. do 1975. godine. U devet odigranih derbi utakmica protiv FK Sarajevo, Bećirspahić je u svim utakmicama nastupao u dresu sa brojem tri. Rezultatski skor protiv rivala sa Koševa mu je pozitivan, sa četiri pobjede Željezničara, dok je Sarajevo pobijedilo dva puta a tri utakmice su završene neriješenim rezultatom.

Za Bećirspahića i njegov stil igre vrijedila je uzrečica “lopta može proći, ali igrač ne“.

Igrajući oštro, dobro se nosio sa svojim direktnim protivnicima iz „Bordo tima“, Prodanovićem, Delalićem, Šaranom, Petkovićem, Harambašićem, Dupovcem, D. Simićem… Nakon završetka karijere, posvetio se trenerskom pozivu, obavljajući ulogu trenera juniora i člana stručnog štaba prvog tima Željezničara, na čijem je čelu bio Ivica Osim.


Mevludin Branković, 1921.ba