Iz ugla | Vlado Komšić


Vlado Komšić jedan je od igrača koji se može svrstati u idealnih 11 fudbalera svih vremena koji su nosil dres najtrofejnijeg bh.tima, FK Željezničar. Na stadion Grbavica stigao je u sezoni 1977./1978. iz Kiseljaka. “Plavi” sa Grbavice tada su bili drugoligaši, igrajući u Zapadnoj grupi Druge lige. U toku prve sezone, treneri Rebac i Bračulj povremeno su mu pružali priliku u odbrambenim linijama, pa je u Drugoj ligi za “Plave” odigrao tri utakmice.

Povratkom Željezničara u društvo najboljih, poslije jedne drugoligaške sezone, kod novog šefa štaba Ivice Osima dobija šansu. U sezoni 1978./1979., odigrat će za “Plave” 15 utakmica i postići dva gola. Nastupao je većinom na mjestu lijevog beka u alternaciji sa Duškom Ivanovićem, da bi se kasnije, iz sezone u sezonu, nametnuo kao pouzdan odbrambeni igrač te poslije toga postaje standardni prvotimac ekipe sa Grbavice.

Povisok, krhke građe, ali žilav i uporan borac, dobro se nosio sa protivničkim napadačima, postajući pouzdan oslonac odbrane Željezničara. Među navijačima i prijateljima poznat je po nadimku “Tašo”. Ostao je upamćen kao posljednji čovjek Željine odbrane iz osamdesetih godina, dobro se snalazeći kao takozvani “presretač lopti“, koje su upućivane od protivničkih igrača na polovinu Željezničara.  Pravovremenim startovima i istrčavanjem, presjecao je napade protivnika, onemogućavajući njihove igrače u primanju lopte. Dobar “šmeker” i pokrivač prostora bio je pouzdan oslonac u odbrani, gdje se dobro nadopunjavao sa svojim saigračima: Glamočakom, Saračevićem, Čilićem, Berjanom, Aškrabom, Šabanadžovićem, Ćurićem, Verlaševićem, Pavlovićem, Štilićem, Ilićem, Katanom, Gajićem, Hadžialagićem…

Nastupajući za Željezničar punih 13 sezona, ukupno je odigrao 310 zvaničnih utakmica i postigao 14 golova. Karijeru je okončao 1990. godine. Također, odigrao je i 17 gradskih derbija protiv ekipe Sarajeva i jedan je od rekordera po broju odigranih derbija, uz Janjuša, Saračevića, Bratića, Bukala i Berjana.

Za navijače Željezničara i sve ljubitelje fudbala u Sarajevu, Vlado Komšić ostaje u sjećanju kao pouzdani odbrambeni fudbaler te član sjajne generacije “Plavih” sa Grbavice, koja je osamdesetih godina bila u vrhu tadašnjeg jugoslovenskog fudbala.


Mevludin Branković, 1921.ba