Josip Bukal

Josip Bukal (15.11.1945.), je još jedan izdanak omladinske škole Željezničara i igrač koji je ostao upisan zlatnim slovima u historiji Plavih. Bukal je igrao na poziciji napadača i u dresu Željezničara je nastupao preko deset sezona a ukupno je odigrao 290 zvaničnih utakmica i postigao 127 pogodaka što ga čini najboljim strijelcem Željezničara u historiji.

Josip Bukal će ostati upamćen po razornom udarcu, sjajnom instinktu za gol i odličnoj igri glavom. Koliko je imao silovit udarac govori podatak da dok je nosio dres Standarda, nakon Bukalovog šuta, lopta je išla 142 km/h što je u to vrijeme bio svjetski rekord. Osim Željezničara nosio je i dres Standard Liega a nastupao je i za selekciju Jugoslavije.

“Na prvom treningu stao sam u kolonu dječaka koja je bila najmanja, jer sam htio da brzo završim i idem. Mislio sam da ću odmah otpasti. Međutim, imao sam sreću da uđem u ekipu koja je bila jako nadmoćna na terenu i ja, kao odbrambeni igrač, nisam imao mnogo posla. Slučajno je neki dječak šutirao loptu u naš prostor i ja sa makazicama preko glave izbacim loptu. U tom momentu, trener je prekinuo trening, prišao mi i upisao moje ime u bilježnicu. Od tog momenta počeo ozbiljno sam se posvetio treninzima i u narednim godinama postao standardni prvotimac Željezničara”.

 

Nedim Kreštalica, 1921.ba