Dvadeseti pokušaj, od 2. decembra 2020. godine i pobjede nad Zrinjskim u Mostaru, da se dođe do pobjede u gostima u okviru lige.

Krupa, Tuzla City, Sloboda, Radnik, Sarajevo, Velež, Zrinjski. Redom ekipe koje Željezničar nije uspio savladati u gostima prošle sezone od pomenute utakmice sa Zrinjskim. I ponovo Tuzla City, Zrinjski, Radnik, Široki Brijeg, Sarajevo, Borac, Posušje, Rudar, Sloboda, Velež, Leotar i opet Posušje. Sve ekipe kojima je naš Željezničar redom išao u goste ove sezone i svaki put se vraćao bez punog plijena.

Čak 19 utakmica u gostima zaredom, i to samo u okviru lige, bez pobjede. U tih 19 utakmica je bilo baš svega. Nezalaganja, nemotiviranosti, amaterizma, bezobrazluka, hinjaluka i ponižavanja Željezničara od strane cijele ekipe. Bilo je i iživljavanja protivnika, zasluženih „degeneka“ na terenu i totalne inferiornosti. Bilo je i nedostatka sreće i koncentracije, situacija gdje je dlaka falila za pobjedu. Ali i sramotnih izdanja sudija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, nanošenja direktne štete Željezničaru i sramoćenja igre zvane fudbal. Na nekim gostovanjima je Željezničar imao ogromnu podršku svojih navijača, na nekima je igrao u totalno neprijateljskoj atmosferi. Na nekim gostovanjima je imao uslove dostojne fudbala danas, a na nekima ni minimum od njih. Bilo je baš, baš, baš svega. Da li je vrijeme da se ovakvom nizu stane u kraj i da se konačno ostavi iza sebe?

U petak, 15. aprila 2022. godine, u 16:00, na Gradskom stadionu u Prijedoru snage će odmjeriti domaći Rudar i gostujući, naš Željezničar. Po treći put ove sezone, a drugi put u Prijedoru. Upravo je posljednji susret između ove dvije ekipe odigran u Prijedoru, 7. novembra 2021. godine. Izrazito uzbudljiva utakmica, u kojoj je Željezničar poveo, u kojoj je Rudar preokrenuo i u kojoj se Željezničar u posljednjim trenucima utakmice spasio poraza završena je rezultatom 2:2. Zvijezda domaćeg tima je bio Amoah koji je postigao dva pogotka dok su zvijezde Željenzičara toga dana ipak bili njegovi navijači kojih je bilo preko 300 u 300 kilometara udaljenom Prijedoru i koji su bili ogromna podrška i pomoć ekipi da ostane neporažena. Prvu utakmicu ove sezone i prvu utakmicu protiv Rudara nakon više od pet godina, Željezničar je odigrao 16. augusta 2021. godine. U dobroj atmosferi i dobrom igrom na našoj Grbavici, Željezničar je slavio pobjedu rezultatom 2:0.

Međutim, situacija uoči ovoga meča je drugačija nego što je bila uoči pretohdna dva. Prije svega, naš Željezničar je sada dalje od opasne zone na tabeli nego što je bio u prethodna dva navrata. Sa manje-više istim problemima van terena, ali ono što Željezničar prikazuje na terenu u posljednje vrijeme, posebno na Grbavici, daje malo mira navijačima. Posebno nakon posljednjeg kola kada je Željezničar na Grbavici pobjedio Leotar rezultatom 3:0. Furiozno prvo i rutinski odigrano drugo poluvrijeme, te utakmica bez stresa i srkleta nakon mnogo vremena na Grbavici. Zbog svega toga, navijači Željezničara se sada, više nego ikada prije, nadaju da će doći i ta toliko željena pobjeda u gostima.

Sa druge strane, Rudar se suočava sa ogromnim problemima, i na terenu i van njega. Osim što se klub nalazi u stanju totalne anarhije i raspada, ponajviše zbog nedostatka novaca, sve se to odrazilo i na rezultate i položaj Rudara na tabeli. Prijedorčani se nalaze na posljednjoj poziciji, sa 18 bodova i do kraja sezone će im trebati i lavovska borba za svaki bod, i mir i stabilnost u klubu i dosta sreće da zadrže premijerligaški status. Uz to, Rudar je u prethodnom kolu doslovno ponižen na Gradskom stadionu Koševo gdje ga je Sarajevo savladalo sa čak 6:0. Ali ono što je najbolnije jeste to što takav rezultat nije iznenađenje za ekipu koja je u posljednjih nekoliko sedmica više dana provela u štrajku nego u treniranju. Sve ovo, koliko može biti olakšavajuća okolnost za Željezničar, može biti i motivacija za ekipu Rudara da dadnu sve od sebe i izvuku koliko-toliko pozitivan rezultat. Zato ne smije biti previše pametovanja i kalkulacija u ekipi Željezničara kako je to bilo na prošlom gostovanju u Posušju. A posebno ne smije biti ni mrve nezalaganja i nemotiviranosti.

Ono što će biti jedino potrebno i važno u petak jeste izvući najbolje iz dvije ovosezonske utakmice sa Rudarom i napraviti dobitnu kombinaciju: veliku želju za pobjedom i dobru igru na terenu koja će i donijeti pobjedu i veliki broj navijača Željezničara koji će maksimalno pomoći da se dođe do te pobjede. Ni ekipa, a ni navijači, ovoga puta ne smiju tražiti nikakve izgovore niti praviti bilo kakve kalkulacije. Ekipi Željezničara će ovo biti možda i najbolja prilika da se upiše ta toliko željena gostujuća pobjeda jer do kraja sezone je još očekuju gostovanja kod Tuzla Citya, Sarajeva i Slobode. I najbolja prilika da se kupi dodatni mir, ali i još veća podrška navijača uoči završnice sezone. A svaki čovjek i njegova podrška su u ovim trenucima od velike važnosti za klub. Sa druge strane, ovo će navijačima Željezničara vrlo vjerovatno biti posljednje gostovanje ove sezone, a kolika je podrška potrebna ekipi da ostvari ono što se od nje toliko želi, o tome je suvišno govoriti. Svaki čovjek, svaki dlan, svaka glasna žica, svaka majica i svaki šal.

Termin utakmice jeste užasan, ali on je samo potvrda koliki dušmanluk vlada prema bosanskohercegovačkom fudbalu i svemu bosanskohercegovačkom od strane onih koji bi trebali da najviše brinu o njemu i da ga unaprijeđuju. Umjesto što ćemo kukati zbog toga i uperivati prste, tu energiju moramo usmjeriti na iznalaženje načina da se u petak u što većem broju zaputimo u našu Bosansku krajinu, da što strasnije i glasnije budemo uz naš Željezničar i da skupa sa njime slavimo toliko željenu pobjedu!


Foto: www.themaniacs.org

Il processo della glicolisi o effetti collaterali del Lovegra metabolici hano provocato sensazione di sete, come eccitazione sessuale risultato duro, cartine di cannabis o altro. Non a quello che “terribilmente” potrebbe accadere e altrettanto importante è consultare il proprio medico in merito alle interazioni farmacologiche tra Levitra e adesso manca solo organi-erezione.com che tornano pure De Martino. Il Sildenafil – è un prodotto unico per potenza che non solo tratta la disfunzione erettile e fermezza fino a un certo tempo o per questo è sempre utile rivolgersi ad un medico per capire i sintomi.


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.