Mislio sam da će najavu za utakmicu protiv Veleža i uopćeno protekli vikend biti nemoguće napisati. Ipak, ni sam ne znam kako, ali uspio sam svu lavinu emocija koje su nadirale strpati u 30-ak rečenica koje su jedno veliko ništa spram povoda zbog kojeg sam ih pisao. Ali nakon vikenda u kojem je naš Željezničar zakoračio u drugo stoljeće svoga postojanja, nakon ovakvog vikenda, najaviti utakmicu protiv Sarajeva na Koševu je eklatantni primjer Sizifovog posla.

Čak iako odstranim svu subjektivnost i sve emocije koje mi i noć uoči utakmice sa Sarajevom pritišću razum, onako kako pluća pritišće dim vatrometa i baklji, najaviti šta ćemo gledati sutra navečer na Gradskom stadionu Koševo od strane dva gradska rivala je nezahvalno i teško. Govorimo o dvije fudbalske ekipe šarene kvalitetom i nekonstantne rezultatima da ne mogu to više biti. Govorimo o četveroplasiranoj ekipi Sarajeva, koja je u devet odigranih kola sakupila 14 bodova i koja za pobjedu ne zna tri posljednje utakmice. Štaviše, govorimo o ekipi Sarajeva koja je u petak, dan prije nego što će naš Željezničar odigrati svoj susret protiv Veleža, poražena na Gradskom stadionu Koševo od ekipe Leotara. Blijeda fudbalska partija protiv Trebinjaca nije baš bila tolika slučajnost. Skor ekipe Sarajeva kod kuće ove sezone je na granici katastrofalnog. Tri poraza, jedan neriješen susret i samo jedna pobjeda ostvarena uz velike napore, i to protiv posljednjeplasiranog Radnika. Drugim riječima, Koševo je ove sezone očigledan teret ekipi Sarajeva i to je prva slaba tačka na koju će pucati Plavi. Druga slaba tačka koju Sarajevo ima jesu očigledni kadrovski problemi koji se vuku od samoga početka sezone. Izostanak pojedinih igrača koji je bio uvjetovan finansijskim i organizacijskim problemima samoga kluba još uvijek nije do kraja razjašnjen i to je bio tek jedan od problema koji su se pojavili u Sarajevu u posljednje vrijeme, a to je u direktnoj sprezi sa trećom slabom tačkom. Uopćeno loša atmosfera vlada među navijačima Sarajeva zbog rezultatske i finansijske krize u posljednje vrijeme, nezadovoljstvo je veliko i u takvoj atmosferi Plavi će tražiti priliku za pozitivan rezultat. Ruku na srce, u posljednjih nekoliko dana smo svjedočili i određenim promjenama unutar Sarajeva (prije svega kadrovske), ali je pitanje koliko su te promjene pravovremene kako bi se ostvario pozitivan rezultat u gradskom derbiju protiv Želje i koliko će to biti motivacija ekipi koju predvodi Goran Sablić.

Sa druge strane, i pored svega što se dešavalo u prethodnih nekoliko dana, ne možemo zanemariti činjenicu da ekipa našeg Željezničara sama po sebi ne ulijeva preveliku sigurnost i optimizam. Da, rezultat nam je u proteklom periodu u drugom planu, i da, tako mora da ostane sve dok klub ne stane na iole stabilne noge. Kraj priče. Ali navijači kao navijači, posebno Željini, čudna, ma neobjašnjiva je to struktura ljudi i već sada se pojavljuju kritike na račun Tomislava Ivkovića i ekipe koju predvodi, a koje graniče sa bahaćenjem i neopravdanošću. Sigurno su burnim emocijama pojedinaca doprinijeli i događaji iz proteklih nekoliko dana, kao i neriješen susret protiv Veleža u utakmici u kojoj se svim srcem vjerovalo i navijalo za pobjedu. Da se razumijemo, kritika je uvijek dobro došla i kritički način razmišljanja mora da bude temelj razvoja, kako našeg kluba, tako i našeg društva i države u cijelini. Ali neosnovana kritika, ili ono što mi nazivamo „pljuvanjem“, nikada, a pogotovo u situaciji u kojoj se nalazimo neće biti ispravna. Prostora za kritikovanje i Tomislava Ivkovića i stručnog štaba i igrača ima i u ovoj situaciji. Ali vrlo, vrlo malo u odnosu na podršku koju moramo da iskažemo cjelokupnom klubu, što zbog tek proslavljenog zlatnog jubileja, što zbog živog blata u koje je klub uvaljan i iz kojeg se pokušava (kako-tako, ali pokušava) iščupati. U konačnici, pred nama je utakmica protiv najvećih rivala. Sva pametologija ovoga svijeta tu mora da stane kako bi naprijed propustila inat, podršku i borbu. Mnogi su nezadovoljni zbog rezultata protiv Veleža. Naravno, i ja sam. Ali, braćo i sestre po boji i klubu, ako niste primjetili, kakva nam je bila utakmica protiv Veleža i na terenu i na tribinama… e takvih nam je bilo i prethodnih 100 godina. Ko je shvatio, shvatio je. Ko nije, neće nikada.

Zato će 143. zvanični okršaj između Sarajeva i Željezničara biti ustvari poligon za mnoge testove. Iako iz jednačine gradskog derbija koji je pred nama izuzmemo Sarajevo, njihovu ekipu, navijače i stanje u kojem se nalazi, ova utakmica će biti zahtjevna za nas same. Za šefa stručnog štaba koji se nalazi na udaru većinom neopravdanih kritika i nezadovoljstva, za igrače koji će morati dati mnogo više preko svojih skromnih mogućnosti za dobar rezultat, i za navijače koji će morati nastaviti gdje su stali u nedjelju navečer na južnoj tribini stadiona Grbavica. Svi zajedno taj test možemo položiti. Nije čak ni pitanje moramo li ili hoćemo li, već možemo li? Naravno da možemo. Ističem: svi zajedno! Svako neka odradi svoj dio posla, svako neka uskoči tamo gdje drugi zakažu, i svakome neka bude ime Željezničar iznad svega i mi to možemo uraditi. Kao i protiv Veleža, bez obzira kako je ta utakmica završila i šta se dešavalo na njoj, moramo dati baš sve od sebe, sve materijalno i nematerijalno, sve što smo u mogućnosti i preko toga. Protiv Veleža to nije bilo dovoljno za pobjedu. Možda ne bude ni protiv Sarajeva, posebno jer je to utakmica u kojoj zaista ne važe nikakva pravila i prognoze. Ali iz dana u dan ako budemo takvi, podređeni Željezničaru i samo Željezničaru, osvanut će jedno jutro kada ćemo otvoriti oči i vidjeti šta smo to svi skupa napravili sa našim voljenim klubom. I bit će nam svima jasno da je sve bilo vrijedno toga.

Utakmica između Sarajeva i Željezničara igra se u srijedu, 22.9.2021. godine u 20:30, na Gradskom stadionu Koševo. Glavni arbitar ovoga susreta će biti Irfan Peljto, a njegovi pomoćnici će biti Senad Ibrišimbegović i Davor Beljo.


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Udruženja 1921.