Danas, 29. maja 2022. godine, u 17:00, naš Željezničar će odigrati posljednju utakmicu u sezoni. Priliku da što bolje okonča dugu i burnu sezonu Željo će imati u Tuzli, na stadionu Tušanj, protiv Slobode.

Kao i većina utakmica našeg Željezničara ove sezone, i ova će biti bez gotovo ikakvog rezultatskog značaja. Željezničar se nalazi na šestoj poziciji sa 42 boda, dva manje od Veleža na petoj poziciji i četiri više od Širokog Brijega na sedmoj poziciji. Uzevši u obzir da su već poznati prvak (Zrinjski) i učesnici u kvalifikacijama za europska takmičenja (uz Zrinjski to su Tuzla City i Borac kroz ligu i Velež kao osvajač Kupa Bosne i Hercegovine), te da je najveći rival, Sarajevo, na četvrtom mjestu i udaljen četiri boda, teško je reći da se Željezničar bori i za prestiž. Naravno, ova utakmica nosi posebnu težinu, kao i svaka, i o tome ću pisati nešto kasnije. Ali ovoga puta, umjesto rezultatskog i moralnog značaja, ekipi Željezničara treba na umu biti novčana nagrada koju klub može dobiti za osvojeno peto mjesto na kraju sezone, a ona iznosi skoro 160.000 KM (nagrada za šesto mjesto je oko 30.000 KM manja). Jer ekipa zna da svaka konvertibilna marka koju ona direktno donese u klub, ne samo da je važna klubu u situaciji u kojoj se nalazi, već će i ona itekako to osjetiti. Najprije na bankovnim računima i novčanicima.

Teško se nakon svega nadati da bi ekipa mogla dati sve od sebe i ostvariti pozitivan rezultat iz nekih drugih razloga. Zbog kluba, zbog navijača, zbog sebe samih… Nije isključeno da nešto od ovoga bude dodatni motiv za pojedinca ili više njih. Također, bilo bi ljudski i sportski sačekati ishod i ove posljednje utakmice pa dati opširniji komentar. Ali uoči posljednje utakmice sezone, i to gostovanja Slobodi u Tuzli, veoma je teško pričati o… ma o svemu. Sezona je zaista bila duga i burna. Iako to ni rezultati na terenu ni dešavanja van terena ne prikazuju, svašta se prošlo u prethodnih godinu dana. I teško je to sve sabrati, sabiti i strpati u kontekst današnje utakmice. Zato se najava za ovu utakmicu neće baviti rezimiranjem i rekapitulacijom prethodnih 12 mjeseci. To će uslijediti nakon današnje utakmice. Danas je važno samo da se sezona okonča.

Okončati je što bolje, odnosno pobjedom kojoj će se navijači Željezničara uvijek nadati bez obzira protiv koga igrao, bit će pravi izazov. Ne samo zbog toga što se i unutar ekipe i kluba već bavi rezimiranjem onoga što je bilo i razmišljanjem o onome što će biti, već što su utakmice protiv Slobode, posebno na Tušnju, uvijek bile posebne. Bez obzira na sastav ekipa, stanja u klubovima, forme i ambicije, Željezničar i Sloboda su uvijek igrali utakmice pune naboja koji dolikuje ovome rivalstvu. Većina navijača Željezničara bi, na pitanje koje je najteže gostovanje Plavima, kao iz topa odgovorila: Slobodi na Tušnju. Sa razlogom, jer i statistički gledano (15 pobjeda, 15 neriješenih susreta i 30 poraza) Željezničar ne briljira kada gostuje Slobodi. A i opći je utisak da su loš teren Tušnja i čvrsta igra Slobode nešto što uvijek treba očekivati i zbog čega se ne treba nadati pretjerano lijepoj igri i pozitivnom rezultatu. Danas teren Tušnja možda i neće biti toliko loš, ali se itekako može očekivati rasterećena i borbena ekipa Slobode. Sloboda je izborila opstanak u najvišem rangu i nema rezultatskih ambicija u ovoj utakmici. A sigurno će biti nošena velikom podrškom svojih navijača i sigurno će se na što bolji način htjeti oprostiti od njih za ovu sezonu. Na kraju krajeva, bez obzira na rezultate koje je ekipa Slobode ostvarila ove sezone, u njenim redovima ima itekako kvalitetnih pojedinaca kojima je vrlo malo potrebno da usmjere utakmicu u željenom pravcu ili je u potpunosti riješe. Zbog toga će ekipa Željezničara morati biti na maksimalnom oprezu, bez obzira što je riječ o posljednjoj utakmici ove sezone, ako želi da se sa Tušnja vrati barem neporažena. Također, Željezničar će na Tušnju biti uskraćen za podršku svojih navijača zbog kazne koju je Savez izrekao nakon posljednje utakmice Željezničara na Tušnju, protiv Tuzla Citya, prije skoro mjesec dana.

Bit će ovo treći ovosezonski duel između sarajevskog i tuzlanskog kluba. Prvi je odigran 29. augusta 2021. godine na Grbavici i završen je rezultatom 1:1. U ne pretjerano zanimljivoj utakmici, Željezničar je u posljednjim trenucima došao do jednog boda, nakon što je sredinom drugog poluvremena Sloboda povela. Drugi je odigran 27. novembra 2021. godine na Tušnju i bilo je to jedno od boljih izdanja ekipe Željezničara u gostima ove sezone, iako je i taj susret okončan rezultatom 1:1.

Posljednjim sudijskim zviždukom na Tušnju danas okončat će se jedna sezona o kojoj će se još pričati i koja će biti predmetom svakakvih komentara i analiza. Ali do tog posljednjeg zvižduka očekuje nas još 90 minuta fudbala, 90 minuta plavo-bijelih na zelenom terenu koji kotrljaju loptu i 90 minuta antičke patnje, drame i ljubavi koju svaka utakmica voljenog nam kluba donosi iz vikenda u vikend, već 100 i više godina. Za tih i takvih 90 minuta živimo i ne znamo za drugačije. Za uzdignute glave i ruke u zraku nakon tih 90 minuta, dajemo sve. Pa ako i ne završi kako želimo, dok drugi su tu tih 90 minuta, mi smo cijeli život Željezničarova trupa!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.