Ekipa našeg Željezničara započinje takmičenje u Kupu Bosne i Hercegovine na tuzlanskom Tušnju protiv starog rivala Slobode.

Nakon još jednog poraza, četvrtog u nizu, ekipu Željezničara očekuje utakmica u okviru šesnaestine finala Kupa Bosne i Hercegovine. Voljom žrijeba za protivnika je dobila ekipu Slobode iz Tuzle.

Sloboda je prošle sezone, odnosno u posljednjem kolu, i to baš protiv Željezničara na svome terenu, doživjela veliki neuspjeh i po drugi put u 11 godina je napustila društvo najboljih. Plavi su tada savladali Crno-crvene sa 2:0 i bio je to posljednji susret između ova dva tima. Ali očigledno je da Sloboda želi da se što prije vrati u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. U sedam odigranih utakmica do sada u okviru Prve lige FBiH ima sedam pobjeda. I osim toga, tuzlanska ekipa igra vrlo dobro, ima savršen balans između individualnog i timskog kvaliteta, te je odlično vođena. S toga njeni rezultati nisu slučajnost i zbog toga ona predstavlja vrlo teškog protivnika koji zaslužuje puno poštovanje i detaljnu pripremu.

Sa druge strane, ekipa našeg Željezničara ne prestaje da nas “uveseljava” sa svojim blamiranjima na zelenome terenu, a pojedinima je to očigledno malo pa su počeli da se blamiraju i po konferencijama za medije, društvenim mrežama i sličnome. Očigledno je sve drugo važnije od uočavanja i rješavanja problema i krize u kojoj se ekipa nalazi. A problem i kriza nisu mali, naprotiv. U svemu tome čak nije najbolnije to što niko ne preuzima krivicu i odgovornost. Najbolnije je što se sve radi da se to ispostavi navijačima, istim onima koji su održali i još uvijek održavaju naš klub u životu.

Zbog toga je besmisleno dalje pričati o ekipi, njenim dostignućima i očekivanjima od nje. Dokle god se ekipa ne ostavi ovog ludila u kojeg je upala, dokle god ne “otvore oči”, dokle god ne počnu da rade ono što se očekuje od njih, što im je obaveza i za što su, na kraju krajeva, plaćeni.

A navijači će uvijek biti tu, bez obzira na sve, pa tako i danas na tuzlanskom Tušnju. Barem su oni svjesni svetog imena Željezničar!

Današnja utakmica između Slobode i Željezničara se igra u 19:00 uz direktan prijenos na MY TV.


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.