Naš “gospodar familije”, Ivica Osim, sinoć je na njegovoj Grbavici dostojno i posljednji put pozdravljen od te iste familije, familije Željezničar.

Fudbalski klub Željezničar i skoro 10.000 navijača Željezničara, ali i oni koji su, bez obzira na klupsku ili bilo kakvu drugu pripadnost, svjesni veličine Ivice Osima, uputili su posljednje “zbogom”, ne samo imenu Ivice Osima, nego i svemu što stoji iza tog imena, a stoji mnogo, mnogo toga. Urađeno je to na izuzetno dostojanstven način, onako kako i dolikuje Željezničaru i Ivici Osimu. Sa mnogo aktivnosti, na mnoge načine i što je najvažnije od svega – sa mnogo emocija, među kojima su prednjačile ljubav, ponos, iskrenost i tuga. Time je stavljena tačka na ispraćaj Ivice Osima. Ali nije prošla noć bila samo posljednje “zbogom”. Nije bila čak ni prvo “hvala”, ali je bilo najveće do sada i, svim srcima se svi nadamo, da ćemo dokle god postojimo istom jačinom govoriti “hvala” Najvećem među nama. To nam je ujedno i obaveza i čast i, koliko god nama Željezničar i sve njegovo bilo stvar filozofije, u ovome je nema puno. Jednostavno je: nikada ne zaboraviti Ivicu Osima i učiniti sve da on nastavi živjeti kroz nas, naše riječi i naša djela dokle god postojimo!


Foto: www.themaniacs.org


Rezultat sinoćnje utakmice jeste razočaravajući, čak ako po strani ostavimo i značaj sinoćnje utakmice, ali o njemu ne treba mnogo razmišljati. Prvenstveno zbog toga što se nema šta reći o ekipi, igračima i stručnom štabu. Barem se nema šta reći pohvalno i lijepo, a sa nečim drugim ove redove i ove momente neću da kvarim. Niti je ekipa u cjelini zaslužila da se o njima priča u tekstu u kojem se spominje Ivica Osim. A zatim i zbog toga što nas već sutra (srijeda) od 18:00 očekuje nova utakmica.

Naš Željezničar, na našoj Grbavici, dočekuje banjalučki Borac. Bit će to zaostala utakmica 29. kola i utakmica koja ne nosi gotovo nikakav rezultatski značaj. Borac je osigurao nastup u kvalifikacijama za europska takmičenja naredne sezone, samo je pitanje hoće li sezonu završiti na drugoj ili trećoj poziciji. Naš Željezničar neće igrati europske utakmice naredne sezone, ali još uvijek postoji šansa da sezonu okonča što bliže tim pozicijama. Što bi, u situaciji u kojoj se klub, ali i konkurencija nalazi, ipak bio zapažen rezultat. Osim prestiža, viši plasman na tabeli donosi i više prihoda, a Željezničaru trenutno svaki, pa i najmanji prihod, mnogo znači. Ova utakmica mimo rezultatskog nosi daleko veći emotivni i moralni značaj. Željezničar i Borac su veliki rivali, rivalstvo je staro preko 75 godina, a u ne tako dalekoj prošlosti ova dva kluba su se borila za primat i trofeje u bosanskohercegovačkom fudbalu odigrali su nekoliko odličnih međusobnih duela. Ovo će biti 88. međusobni duel Željezničara i Borca, a treći ove sezone. Oba susreta, u Sarajevu i Banja Luci, završena su rezultatom 1:1. Dodatnu draž rivalstvu ovoga puta daje i činjenica da je sadašnji šef stručnog štaba Borca Tomislav Ivković, donedavno bio šef stručnog štaba Željezničara.

Sutrašnja utakmica je pretposljednja domaća utakmica našeg Željezničara ove sezone. Plave na Grbavici očekuje još utakmica sa Širokim Brijegom, 22. maja 2022. godine u 17:00. Zbog toga je važno da u što većem broju ispratimo te dvije utakmice i da se na dostojan način oprostimo od naše Grbavice za ovu sezonu. Samo velikom brojnošću i velikom podrškom možemo pomoći da Željezničar sezonu pred svojim navijačima okonča onako kako su i 100 godina star klub i vjerni navijači zaslužili. Na to nas obavezuje i sve ono čemu smo svjedočili i u čemu smo učestvovali u prethodne dvije sedmice. Zbog svega što je klub na svojim plećima iznio nakon smrti Ivice Osima, a na što smo svi neizmjerno ponosni, dužni smo pomoći klub i tako na skoro direktan način učestvovati u finansiranju svega onoga što je klub za svoju najveću legendu učinio. Istina, nije prošlo ni 48 sati od utakmice protiv Radnika. Istina, radni dan i 18:00 sati nisu najbolji termin za posjetiti utakmicu bh. fudbala. Ali utakmicu igra Željezničar, utakmica se igra na Grbavici i samo ove sezone smo mnogo puta dokazali da je sve moguće ukoliko se dovoljno voli, želi i radi! Na nama je da to pokažemo i sutra!


Foto: www.themaniacs.org


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921