NAJAVA: Željezničar dočekuje Čelik

U okviru XVIII kola Premijer lige Plavi će sutra dočekati ekipu Čelika na Grbavici. Susret počinje u 13:00.


Prvi dio prvenstva ulazi u samu završnicu a svaka naredna utakmica za Željezničar može biti od izuzetnog značaja zbog borbe za Evropu i eventualnog razmišljanja o osvajanju titule. Sljedeći protivnik je stari rival i uvijek neugodni Čelik. Crno-crveni se nalaze na pretposljednjoj poziciji i samo ih čudo može spasiti od neispadanja iz društva najboljih. Željezničar je peti na tabeli sa osvojenih 29 bodova, a zajedno sa Krupom, Radnikom, Sarajevom i Zrinjskim, koji je i lider, vodit će bitku za mjesta koja vode u Evropska takmičenja.

Ovo će biti 97 međusobni duel dvaju ekipa u svim takmičenjima a 87 u okviru Premijer lige. U dosadašnjih  96 zvaničnih utakmica, ekipa koju vodi Slavko Petrović ostvarila je 44 pobjede, 29 puta bilo je neriješeno, a 23 pobjede zabilježio je Čelik. Gol razlika je na strani Željezničara, postigli su 140 golova a primili 89.  Kada su u pitanju utakmice koje su odigrane na stadionu Grbavica, ukupno je bilo 37 zvaničnih utakmica. Plavi su zabilježili 24 pobjede, 10 remija i tri puta su poraženi od strane gostujućeg tima. Gol razlika je 72-27 u korist Plavih.

Ono što treba istaći jeste, da je Čelik posljednju pobjedu na Grbavici ostvario prije 13 godina, tj. 20.09.2003. godine, kada je u jednoj dramatičnoj utakmici punoj preokreta pobijedio 3:2. Od tada je odigrano 14 utakmica a samo dva puta je ostao neporažen. Jedna od najubjedljivijih pobjeda ostvarena je u Kupu Bosne i Hercegovine, kada su Plavi porazili Čelika s visokih 5:0. Trenutni igrači koji su postali golove protiv Čelika su: Stevo Nikolić (4), Samir Bekrić (3), Dženis Beganović (1), Ajdin Mujagić (1), Ivan Lendrić (1) i Uglješa Radinović (1).

Za ovu utakmicu šef stručnog štaba Željezničara na raspolaganju će imati kapitena Aleksandra Kosorića i Sinišu Stevanovića koji su susret u Mostaru propustili zbog tri žuta kartona, dok u kombinaciji neće biti Srđan Stanić koji je zaradio lakšu povredu, te mu slijedi kratka pauza. Također, pod znakom pitanja su  nastupi Milivoja Lazića i Denisa Žerića.

Sretno Plavi!

Mevludin Branković