U okviru 15. kola Premijer lige Željezničar će sutra na Grbavici dočekati zenički Čelik. Susret počinje u 16:30 sati.


Skromna izdanja na gostovanjima (remi protiv Tuzle i porazi protiv Borca i Zrinjskog) pokvarili su Željin učinak u dosadašnjem dijelu sezone, ali novu priliku za popravljanje bodovnog stanja “Plavi” će imati sutra na Grbavici protiv Čelika. Željezničar je ove sezone uz Sarajevo najuspješniji domaćin, što dodatno daje prednost ekipi Amara Osima pred ovaj meč. Naime, ekipa sa Grbavice u sedam susreta ima pet pobjeda i dva remija uz gol razliku 17:5.

Ekipa Čelika je nakon solidnog starta sezone zaredala loše rezultate i trenutno zauzima deveto mjesto na tabeli. Zeničani u posljednjih pet susreta imaju jednu pobjedu, tri poraza i jedan remi, a kada je riječ o gostovanjima, bez pobjede su na šest susreta u nizu.

Ipak, treba napomenuti da je Čelik posljednji duel 18. maja ove godine sa Željezničarom na Grbavici riješio u svoju korist, a u tekućoj sezoni Željo je sa 2:0 slavio u Zenici golovima Sulejmana Krpića.


Detalj sa posljednjeg duela Željezničara i Čelika na Grbavici (18.5.2019.)

Na konferenciji za medije uoči sutrašnje utakmice Amar Osim je rekao da njegovi igrači moraju biti dosta čvršći i energičniji u odnosu na prethodne utakmice.

  • Činjenica je da nekoliko posljednjih utakmica nismo bili na nivou, ni igrom, ni rezultatski. Pokvarili smo dojam koji smo ostavili u dosadašnjem dijelu prvenstva. Sada igramo kući protiv Čelika koji je u nekoj “mini krizi”, ali nikad ne možemo reći da ćemo sigurno osvojiti bodove. To se može vidjeti i u nekoliko posljednjih duela između Željezničara i Čelika. Nikakvih pravila nema. Moramo se pokušati vratiti našim bazama u igri koje smo malo zapostavili i onda se imamo čemu nadati. Mislim na malo više kolektivnog duha, čvrstinu i energičnost – rekao je Osim.

Željo i Čelik su do sada odigrali 103. zvanične utakmice, a “Plavi” imaju 49 pobjeda, Čelik 25, a 29 puta susret je završen bez pobjednika. Gol razlika je na strani Želje, 153:95. Kao domaćin, Željezničar je u 53 utakmice ubilježio 26 pobjeda, Čelik pet, a 12 puta je bilo neriješeno. Gol razlika je i tu na strani tima sa Grbavice, 104:35.

U posljednjih pet susreta na Grbavici, Željo protiv Čelika ima četiri pobjede i jedan poraz. Svoj posljednji trijumf na Grbavici Čelik je ostvario 18. maja ove godine, a Željo 5. oktobra prošle godine. Treba istaći i da su susreti ove dvije ekipe na Grbavici itekako efikasni. Naime, u posljednjih deset susreta postignuto je 32 gola, odnosno 3,2 po utakmici.

Sutrašnji duel Željezničara i Čelika sudit će Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva. Asistirat će mu Stefan Tešanović (Istočno Sarajevo), Arnel Novalić (Doboj Istok) i Luka Bilbija (Prijedor). Delegat susreta je Amir Hadžić (Velika Kladuša), a posmatrač suđenja je Semir Kaplan (Stolac).

Sretno, Željo!


N. Kreštalica