NAJAVA: Željezničar domaćin Olimpicu

U okviru XXIII kola Premijer lige Plavi će u Subotu na Grbavici ugostiti Olimpic. Susret počinje u 16:00.

 

Ovo kolo nam donosi mali gradski derbi između dvije ekipe različitih ambicija, Plavi se bore za europu a Vukovi za opstanak. Željezničar, trenutno, zauzima peto mjesto s 40 osvojenih bodova i jedan je od najboljih domaćina lige jer su od mogućih 33 osvojili 26 bodova. Ekipa Olimpica je na 12. mjestu s 24 osvojena boda a kao gosti u tekućoj sezoni osvojili su 11 bodova u isto toliko odigranih susreta uz omjer od tri pobjede, dva neriješena rezultata i šest poraza.

Statistika je neumoljiva kada su u pitanju međusobni susreti ove dvije ekipe u Premijer ligi. U 21 zvaničnom meču, Željezničar ima 19 pobjeda dok je dva puta bilo neriješeno. Gol razlika je 52:11 u korist tima s Grbavice. Kao domaćin, Željezničar je u deset susreta slavio osam puta, dok je dva puta bilo neriješeno. Gol razlika je i tu na strani Plavih, 22:4.

Treba istaći, da Željezničar nema ovako ubjedljiv međusobni omjer niti sa jednom drugom ekipom u ligi. Ipak, treba reći kako su dva pomenuta, neriješena, rezultata Vukova upravo bila na Grbavici.

Naprijed Plavi!

 

Nedim Kreštalica