Nakon što je i zvanično ispunjen „neslavni cilj“ prošlog vikenda pobjedom nad Tuzla Cityjem na Grbavici, našeg Željezničara očekuje „gostujuća“ utakmica protiv Igmana, odnosno prva od tri posljednje ove sezone.

Pobjeda nad Tuzla Cityjem na našoj Grbavici prošlog vikenda, rezultatom 2:0, značila je i da se ekipa našeg Željezničara zvanično spasila katastrofe na koju je, ruku na srce, ukazivalo mnogo toga u ovoj sezoni. Sa dva pogotka Sulejmana Krpića, Željezničar je zasluženo savladao direktnog konkurenta u borbi za opstanak. Osim toga, Željezničar je ubilježio i treću pobjedu u nizu, odnosno treću od prinudnih promjena u stručnom štabu i rukovodstvu kluba. Time se može reći da je cilj onih koji su dovedeni kao „vatrogasci“ ispunjen, te da je Željezničar zaista izašao iz rezultatske krize. Međutim, još uvijek nije kraj sezone i pred nama su tri vrlo važne utakmice.Prva od te tri je protiv Igmana u Konjicu i to je i više nego dovoljno objašnjenje zbog čega je u naslovu i u redovima iznad stavljeno da je ovo za naš Željezničar „gostujuća“ utakmica. Općepoznato je da je Konjic grad sa velikim brojem zaljubljenika u „Plave“ s Grbavice i ta veza je manifestovana mnogo puta i na mnogo načina, da se s punim pravom može reći da je Željezničar u ovoj utakmici sve osim „gosta“. O povezanosti Željezničara, Konjica, pa i samog Igmana, pisali smo mnogo puta uoči međusobnih susreta ova dva kluba, pa je suvišno detaljnije pojašnjavati tu vezu.


Proslava 100. rođendana našeg Željezničara u Konjicu je bila spektakularna


Ipak, utakmica 31. kola koje je pred nama i koja se igra danas, 12. maja, od 15:30 na Gradskom stadionu u Konjicu, bit će daleko od „revijalne“ ili „prijateljske“.

Razlog tome je, prije svega, vrlo težak položaj Igmana na tabeli – na desetom mjestu sa 32 osvojena boda. Igman još uvijek nije osigurao opstanak i sasvim sigurno će u preostale tri utakmice igrati i preko maksimuma svojih mogućnosti kako bi sačuvali premijerligaški status kojeg su stekli 2021. godine. U borbi za opstanak su još uvijek Tuzla City (27 bodova) i GOŠK (32 boda), a postoje i realne mogućnosti da se Široki Brijeg (35 bodova) nađe blizu zone ispadanja, dok je Zvijezda 09 već siguran putnik u niži rang takmičenja. Također, kako bi „razdrmali“ ekipu u ovim kritičnim trenucima rukovodstvo Igmana je nedavno smijenilo i Edisa Mulalića, šefa stručnog štaba, te bivšeg igrača i trenera našeg Željezničara, što je i donijelo neke pozitivne rezultate ekipi iz Konjica. U posljednje tri utakmice su ubilježili remi sa GOŠK-om (0:0), pobjedu nad Tuzla Cityjem (2:1) te remi sa Zvijezdom 09 (2:2). Sve ovo je, ne samo poziv na oprez, već garancija da će Igman u ovu utakmicu ući sa željom da ostvari pobjedu pod svaku cijenu. Treba i podsjetiti da u dosadašnja dva gostovanja Igmanu Željezničar je ubilježio dva bolna poraza, što poziv na oprez pretvara u jedan od najvećih motiva za pobjedu.


Posljednji susret našeg Željezničara i Igmana u Konjicu odigran je 27. oktobra prošle godine i završen je porazom “Plavih” rezultatom 2:0


Kao što je iznad navedeno, naš Željezničar je i matematički osigurao opstanak, te se trenutno nalazi na sedmom mjestu sa 36 osvojenih bodova. U utakmicu s Igmanom ulazi bez problema sa suspendovanim igračima, ali i bez Samira Radovca, Charlesa Bismarka i Antonija Pavića koji su, vrlo vjerovatno, zbog povreda već završili sezonu. Preostale tri utakmice do kraja, počevši od ove s Igmanom u Konjicu, mogu i moraju biti prilika za mlade i talentovane igrače, posebno one iz mlađih kategorija našeg kluba, te one rijetke koji su u ovoj mučnoj sezoni svojim igrama, zalaganjem i odnosom prema klubu i navijačima zaslužili da nose sveti dres našeg kluba.

Ali iako Željezničar preostale tri utakmice može igrati „opuštenije“ i „bez posebnog motiva“, to ni u ludilu ne smije biti slučaj. Nikakvo kalkulisanje, nikakvo opuštanje i nikakvo „činjenje usluge“ bilo kome. Kratko i jasno. „Fudbaleri“ našeg Željezničara su nam samo ove sezone zadali dovoljno glavobolja, sramote i jada za što bi nekom drugom, možda, trebalo i deset sezona. Zbog toga imaju dug, obavezu, naredbu, nazovite kako hoćete, svaku preostalu utakmicu do kraja sezone odigrati na svom maksimumu, u svakoj ići na pobjedu i sve dati da se dođe do nje, te ne srozavati sveto ime Željezničara više nego što su to uradili to sada. O mogućnostima i kapacitetu ekipe i svakog pojedinca u njoj se može na dugo i na široko, a za rezime ove sezone, te pripremu za narednu će biti vremena. Ono što je u ovom trenutku najvažnije jeste da u svakoj od preostale tri utakmice ekipa bude na svome maksimumu, te da barem malo ublaži vrlo gorak ukus od ove sezone.

U tome će morati imati i veliku podršku navijača, iako je ona bila na vrlo visokom nivou tokom cijele sezone. Upravo zbog toga na navijačima je da je na najbolji način privedu kraju i stave tačku na „i“ – masovno i gromoglasno. Današnja utakmica u Konjicu podrazumijeva da će i podrška navijača našem Željezničaru biti velika. Gradski stadion će biti skoro potpuno ispunjen, veliki broj navijača Željezničara će bodriti „Plave“ s tribina, a planirano je i okupljanje na kultnoj Staroj ćupriji u Konjicu u 14:00, odakle će se u korteu krenuti ka stadionu. Ukoliko danas kao navijači budemo pravi, onakvi kakvi znamo biti, bit će to još jedna potvrda da je Konjic zaista plavo-bijeli grad i da ljubav navijača prema Željezničaru ne poznaje granice i prepreke, a posebno ne metrički sistem. I bit će to odlična proba za ono što nas još čeka, a to je gostovanje u Ugljeviku kod Zvijezde 09, te posljednja utakmica sezone protiv Borca na našoj Grbavici.Almedin Halilović

Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.