Pred nama je 5. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u okviru kojeg će naš Željezničar, nakon poraza u Posušju od istoimenog domaćina, dočekati Tuzla City na našoj Grbavici i pokušati doći do pobjede uz veliku podršku navijača.

Nakon što je u prvoj ovosezonskoj utakmici u Premijer ligi Bosne i Hercegovine slavila veliku pobjedu nad Borcem na Grbavici rezultatom 2:0, ekipa našeg Željezničara je poražena od Posušja rezultatom 1:0.

Za utakmicu i pobjedu protiv Borca se može reći da je izvan skale ocjenjivanja, da je premašila “peticu” i da je spektakularna, zamijenivši time mnogo zasluženih pohvala koje su se mogle napisati. I o porazu u prvoj ovosezonskoj gostujućoj utakmici za ekipu Željezničara u Premijer ligi Bosne i Hercegovine moglo bi se mnogo toga reći, ali najkraći i najtačniji opis bi glasio: veoma loše, odnosno “jedinica k’o kuća”. Počevši od želje za pobjedom koje kao da nije nikako bilo, preko koncentracije, taktičkih zamisli, izmjena, individualnih i kolektivnih grešaka, pa do borbe na terenu kojom su se mogli nadomjestiti određeni nedostaci. Upravo je nedostatak prvog i posljednjeg, odnosno želje za pobjedom i borbe, ono što najviše boli navijače, više nego bilo kakav rezultat na kraju utakmice. A usporedba sa utakmicom protiv Borca, iako je svaka utakmica posebna i “priča za sebe”, dolazi iz utiska da smo na Grbavici i u Posušju gledali dvije potpuno drugačije ekipe, samo u istim dresovima.


Ekipa našeg Željezničara je bila daleko ispod nivoa na kojem može biti, te je doživjela zaslužen poraz od domaće ekipe Posušja


Ipak, vrijeme se ne može vratiti unazad, porazi su sastavni dio fudbala i sigurno je da će ih biti još. Toga su svi svjesni. Ali bit će ih manje ukoliko se na svaki bude gledalo kao na lekciju i priliku za napredak.

Prije svega, ništa ne dolazi bez želje za pobjedom i borbe. To nosi dodatnu težinu kada se igra za Željezničar, jer ime kluba, njegov grb, boje na njegovom dresu i njegovi navijači iza sebe imaju posebnu, ogromnu priču. Želja za pobjedom i borba, posebno u Željezničaru, temelj su svega, samog kluba, nemaju nikakvu alternativu i nemaju nikakvo opravdanje za izostanak. Ako nemamo to dvoje, nećemo imati ništa. Ako imamo to dvoje, nije bitan rezultat.

Od poraza se ne treba praviti smak svijeta. Svaki poraz Željezničara je jednako bolan, bez obzira od koga, gdje i kada došao. Ali ni jedan ne smije biti povod za neosnovane kritike, a posebno ne za vrijeđanje pojedinaca iz ekipe. To nikada nije bio dio identiteta i imidža navijača Željezničara i ne smije nikada biti. Navijači su temelj, srce i pokretačka snaga Željezničara i ako oni izgube svoju ljudskost i dostojanstvo, to će izgubiti i klub. Za primitivno ponašanje nema opravdanja i mjesta u našoj plavoj porodici!

Ali kako se od poraza ne treba praviti smak svijeta i kako ne smije biti povod za neosnovane kritike, to ne znači da se ne smiju uputiti one “osnovane”, argumentovane kritike koje za cilj imaju da se uoče greške i isprave što prije i što bolje. Toga posebno mora biti svjesna ekipa i svaki njen član, jer niko nije i neće biti amnestiran od takvih kritika. Takve kritke dolaze isključivo iz ljubavi prema klubu i imaju za cilj napredak kluba, pa samim tim i svakog člana ekipe pojedinačno. Činjenica je da se često pređe granica između neosnovanih kritka i kritika koje za cilj imaju napredak. Ali na svakome pojedinačno je da napravi jasnu razliku između tih kritika i da se što više pribjegava onima koje za cilj imaju napredak, a da se sve ostale svedu na minimum.

I na kraju priče o porazima koji se pretvaraju u lekciju stoji podrška. Ona nakon svakog poraza, ne da ne smije biti dovedena u pitanje, već mora biti još veća. Od one osnovne, dolaska na stadion i navijanja, do uočavanja grešaka, kritikovanja i učešća u njihovom ispravljanju. To je najbrži, najjednostavniji i najbolji način da se poraz što prije preboli i iz njega izvuku potrebne pouke. To je najbolji način da pokažemo da smo navijači Željezničara, a ne rezultata ili bilo čega drugog. Uostalom, i u Posušju je Željezničar imao ogromnu podršku svojih navijača. Preko 200 njih je cijelu utakmicu bodrilo ekipu, a nakon utakmice joj je uputila jasnu poruku: da digne glavu, izvuče pouke i da zajedno krenemo u nove pobjede!


Manijaci su u dalekom Posušju bili najsvjetlija tačka našeg Željezničara protekle subote (Foto: www.themaniacs.org)


Priliku da ekipa pokaže da je dignula glavu i izvukla pouke, a navijači da pokažu da su ogromna podrška bez obzira na rezultate, imamo u subotu, 26. augusta, kada će naš Željezničar odigrati utakmicu protiv Tuzla Citya. Utakmica se igra na našoj Grbavici i počinje u 20:45.

Prošle sezone su naš Željezničar i Tuzla City odigrali tri međusobne utakmice. U dvije od tri, a obje te utakmice su odigrane u jesenjem dijelu sezone, ekipa Željezničara je slavila pobjede. Prvo je sredinom augusta prošle godine na Grbavici slavila pobjedu rezultatom 4:2, a zatim je krajem oktobra prošle godine u Srebreniku (gdje je Tuzla City igrala svoje domaće utakmice prošle sezone) slavila pobjedu rezultatom 2:1. U obje utakmice ekipa Željezničara je pružila odličnu igru i zasluženo dolazila do punog plijena.

Međutim, u trećoj utakmici koja je odigrana početkom aprila ove godine na našoj Grbavici, ekipa Tuzla Citya je slavila pobjedu rezultatom 1:0. Time je ekipu Željezničara “uskratila” za treću pobjedu u tri utakmice u jednoj sezoni i protiv jednog protivnika. Bio je to jedan od nekoliko loših rezultata u nizu iz aprila ove godine, ali i jedan od najnezasluženijih poraza ekipe Željezničara u posljednje vrijeme. Ona je bila daleko bolji protivnik, i statistikom i “golim okom”, ali do pobjede nije došla zahvaljujući, prije svega, odličnom golmanu ekipe Tuzla Citya, te nedostatku sportske sreće.

Jasno je da prošla sezona i utakmice protiv Tuzla Citya iz prošle sezone ne mogu biti mjerilo uoči utakmice koja je pred nama. Ali pobjede koje su bile plod odlične igre mogu poslužiti kao primjer, a nezasluženi poraz kao dodatni motiv za ekipu Željezničara.


Slavlje ekipe našeg Željezničara nakon odlične igre i zaslužene pobjede nad Tuzla Cityem u Srebreniku prošle sezone


Ekipa Tuzla Citya je odigrala tri utakmice ove sezone do sada. U prvoj utakmici je gostovala kod ekipe GOŠK-a u Gabeli. Iako je u prvih 30 minuta utakmice bila u podređenom položaju i rezultatskom zaostatku, ekipa Tuzla Citya je uspjela da se stabilizuje i u potpunosti preokrene rezultat, te slavi pobjedu rezultatom 4:1. Ono što je uspjela u Gabeli, ekipa Tuzla Citya nije uspjela u Širokom Brijegu protiv istoimenog domaćina. U izjednačenoj utakmici u kojoj je teško odrediti ko je bio bolji protivnik, više sreće je imala domaća ekipa i slavila je pobjedu rezultatom 1:0. Svoju treću utakmicu ove sezone ekipa Tuzla Citya je odigrala u ponedjeljak, na stadionu Tušanj u Tuzli protiv ekipe Sarajeva i ubilježila je poraz rezultatom 2:1. U prvom poluvremenu, ekipa Tuzla Citya je potpuno nadigrana i došla je u rezultatski zaostatak, kao i na otvaranju drugog poluvremena. Tek u posljednjih 30-ak minuta utakmice je preuzela inicijativu, više imala loptu u posjedu i više je napadala, ali to nije bilo dovoljno ni za neriješen rezultat.

Ne samo što je odigrala tri utakmice u kojima nije pokazala nikakvu konstantu, već i zbog toga što je odigrala “samo” tri utakmice, o ekipi Tuzla Citya je nemoguće dati ocjenu. Ono što je sigurno jeste da je tokom ljetne pauze pretrpila mnogo promjena, posebno u igračkom kadru. Na poziciji šefa stručnog štaba je ostao Milenko Bošnjaković. Sve navedeno ukazuje na to da rukovodstvo Tuzla Citya ne želi da se ponovi prošla sezona kada se ovaj klub do zadnjeg kola borio za opstanak u najvišem rangu takmičenja, te da taj opstanak ove sezone žele osigurati mnogo ranije.


Ekipa Tuzla Citya u utakmicu protiv našeg Željezničara ulazi nakon zasluženog poraza od ekipe Sarajeva na tuzlanskom Tušnju (Foto: FK Tuzla City/Facebook)


Zbog razlike u ambicijama i odnosa u promjenama u ekipi, ekipa našeg Željezničara u ovu utakmicu ulazi kao favorit. Naravno, potrebno je maksimalano poštovanje, oprez i potpuna analiza ekipe Tuzla Citya i njenih dosadašnjih utakmica. Ali u utakmici protiv protivnika koji je pretrpio više promjena i ima manje ambicije, u utakmici na svome stadionu i pred svojim navijačima, ekipa Željezničara je favorit za pobjednika i ništa manje od toga. Neko će reći da je i dalje nepotrebno pričati o rezultatskim ambicijama i time stavljati pritisak na ekipu, kao i da sama ekipa Željezničara još uvijek ima određenih problema. Ali ovo je jedinstvena prilika, ne samo za ekipu već i navijače, da u jednu utakmicu uđu sa samo jednim ciljem u glavi, znajući da mogu doći do tog cilja ako dadnu svoj maksimum.

To se posebno odnosi na navijače. Oni moraju doći u što većem broju i biti što glasnija podrška tokom cijele utakmice, bez obzira na dešavanja na terenu i sa svih tribina naše Grbavice. Oni moraju nastaviti tamo gdje su stali u posljednjoj utakmici na Grbavici, protiv Borca iz Banja Luke. Oni moraju pokazati da su uz ekipu bez obzira na zasluženi poraz protiv Posušja. Oni će morati već sada da se pripremaju i za utakmicu protiv Igmana iz Konjica. Ona se, također, igra na Grbavici u srijedu, 30. augusta. Iako se trebala odigrati u prvom kolu, odgođena je zbog nastupa ekipe Željezničara u kvalifikacijama za UEFA Europsku Konferencijsku ligu. Navijači moraju da i tada pokažu da Grbavica nije slučajno najposjećeniji stadion u bosanskohercegovačkom fudbalu i da nije važno gdje, kada i protiv koga Željezničar igra. Posebno to moraju da urade zbog mnogo dušmana, prvenstveno iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, koji njihovu ogromnu podršku nipodaštavaju na izrazito bezobrazne načine. Navijači moraju da im pokažu kako stvari stoje. Oni su esencija našeg Željezničara i ne sumnjamo da će ispuniti ono što je njihova obaveza.

Tek onda na red dolazi ekipa i njihova obaveza da žele pobjedu više od svega i da se za nju maksimalno bore, da uoče i isprave vlastite greške, te da pokažu da mogu mnogo više nego u posljednjoj utakmici protiv Posušja.

Vidimo se na Grbavici!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.