Nakon teške utakmice i zaslužene pobjede nad Igmanom rezultatom 1:0 na Grbavici, našeg Željezničara očekuje posljednja utakmica prije reprezentativne pauze, još jedna teška, gostujuća utakmica protiv starih rivala – Veleža iz Mostara.

Šesto kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine koje se igra ovoga vikenda donosi i jedan od najvećih derbija u bosanskohercegovačkom fudbalu, okršaj rivala čije je rivalstvo jako dugo i bogato, koje ima posebnu dimenziju i draž i koje je garant pravog fudbalskog spektakla. Snage će međusobno, po 134. put u historiji, odmjeriti mostarski Velež i naš Željezničar.

Osim što je u pitanju okršaj velikih i dugovječnih rivala, utakmica koja je pred nama, a koja se igra u nedjelju od 19:45 na Stadionu Rođeni u Mostaru, biti će i okršaj dvije ekipe približne kvalitete, približnih mogućnosti i identičnih ciljeva za ovu sezonu. Objema ekipama je plasman u kvalifikacije za neka od UEFA-inih takmičenja iduće sezone primarni cilj. Taj cilj je samo produkt stvarnog stanja u bosanskohercegovačkom fudbalu, te svjesnosti o vlastitim prednostima i nedostacima, kvalitetama i manjku kvaliteta, kako na zelenom terenu tako i van njega. I bez obzira što su se ova dva kluba nekada borila za daleko visočije ciljeve i veće uspjehe, kada se nađu u borbi za bilo što iole vrijedno, onda od njih možemo očekivati istinske derbije i prave fudbalske spektakle. Tako je bilo i prošle sezone kada su se dvije ekipe borile za plasman u kvalifikacije u UEFA Europsku Konferencijsku ligu, a naš Željezničar je iz te borbe izašao uspješniji. Nema sumnje da će tako biti i sada, iako je sezona “tek počela”, te je itekako rano govoriti o konačnim plasmanima na kraju sezone.


U posljednjem međusobnom okršaju između našeg Željezničara i Veleža odigranom 7. maja na Grbavici, Plavi su bili bolji, slavili pobjedu rezultatom 2:1 i time napravili prekretnicu u borbi za plasman u kvalifikacije za UEFA Europsku Konferencijsku ligu  (Foto: www.fkzeljeznicar.ba)


Ekipa Veleža nije otvorila sezonu onako kako se, možda, nadala. U četiri do sada odigrane utakmice redom je ubilježila jednu pobjedu (kod kuće nad ekipom Zvijezde 09, rezultatom 5:0), dva remija na svome terenu (protiv ekipe GOŠK-a, 0:0, i protiv ekipe Širokog Brijega, 1:1), te poraz od ekipe Sarajeva na Gradskom stadionu Koševo, rezultatom 1:0.

Ipak, u svakoj od tri utakmice u kojima nije pobijedila, ekipa Veleža je mogla doći do pobjede da je imala više koncentracije i sreće. Treba uzeti u obzir i da je nakon utakmice protiv ekipe Širokog Brijega, ekipa Veleža dobila novog šefa stručnog štaba. Dotadašnjeg Nedima Jusufbegovića je zamijenio Dean Klafurić, koji će na toj poziciji debitovati upravo protiv ekipe našeg Željezničara. Navodni razlozi za tu promjenu su narušeni odnosi unutar igračkog kadra i neposlušnost igrača prema šefu stručnog štaba. Ostaje nam za vidjeti koliko su ti navodni razlozi bili istiniti, ali je činjenica da, bez obzira na sve, ekipa Veleža ima mnogo individualnih i kolektivnih kvaliteta. To je pokazala i u posljednjoj utakmici protiv ekipe Sarajeva gdje joj je nedostajalo malo sreće i sudijske pravde da dođe do pozitivnog rezultata. Zbog svega navedenog, a i zbog same činjenice da je ova utakmica derbi i da je igra na svome terenu, od ekipe Veleža možemo očekivati da bude na maksimumu svojih mogućosti.


Dean Klafurić (desno) će svoj debi na poziciji šefa stručnog štaba Veleža imati protiv našeg Željezničara (Foto: FK Velež Mostar/Facebook)


Sa druge strane, ekipa našeg Željezničara u ovu utakmicu ulazi sa dvije uzastopne pobjede, a obje su ostvarene na našoj Grbavici. Naprije je prije osam dana savladana ekipa Tuzla Citya rezultatom 3:1. Iako to rezultat ne pokazuje, do te pobjede je ekipa Željezničara došla teško i uz malo sreće. Toga su bili svjesni i navijači, i ekipa. Bili su svjesni i da će naredna utakmica protiv ekipe Igmana iz Konjica, koja je odigrana u srijedu, biti ništa manje lahka, te da će svi morati biti na svome maksimumu za pobjedu. Tako je i bilo.

U prvom poluvremenu nismo vidjeli pogotke, ali smo vidjeli skoro izjednačenu igru obje ekipe, sa podjednakim brojem prilika i kontrolom igre, ali i podjednakom nesigurnošću i brojem grešaka. U drugom poluvremenu smo mogli vidjeti potpunu kontrolu i ofanzivnu igru ekipe Željezničara. Igman se svim silama trudio da sačuva svoj gol, ali u 86. minuti Edin Cocalić, na asistenciju Sulejmana Krpića, postiže prelijep pogodak za erupciju oduševljenja na Grbavici i novu, važnu pobjedu.

Iako se nakon utakmice podigla prašina zbog verbalnog okršaja između pojedinaca iz stručnog štaba ekipe Igmana i rukovodstva Željezničara, a koji je uslijedio nakon pogotka Cocalića, pobjeda ostaje od velike važnosti, prije svega moralne, za ekipu Željezničara. A odnos između Željezničara i Igmana, koji je posebna i važna priča i za jedan, i za drugi klub, nije, ne smije biti i neće biti narušen zbog neodgovornih pojedinaca sa obje strane. Naprotiv!


Pogodak Edina Cocalića za pobjedu nad Igmanom i erupciju oduševljenja na našoj Grbavici


Ekipa našeg Željezničara u utakmicu protiv ekipe Veleža ulazi na krilima dvije pobjede, od kojih je ona nad Igmanom imala veliki moralni značaj. To se vidjelo i na treninzima i ostalim aktivnostima kojima se ekipa pripremala za utakmicu pred nama. Ali u utakmici pred nama ekipa ne smije da se opusti i sebi dozvoli manjak volje za pobjedom, manjak koncentracije, bilo kakvo odustajanje ili neborbenost. Naprotiv. Sve navedeno mora biti na najvišem nivou, na makismumu maksimuma, na onom nivou kojim nas je ekipa učinila ponosnim u kvalifikacijama za UEFA Europsku Konferencijsku ligu. Jasno je da je to teško uzimati za primjer. Ali ekipa će i sada imati ogromnu podršku svojih navijača, igrat će za veliki uspjeh i vrh tabele prije nego što nastupi reprezentativna pauza, igrat će za ogromnu euforiju nakon što reprezentativna pauza završi i igrat će protiv kvalitetnog protivnika i velikog rivala sa kojim će se i ove sezone, vrlo vjerovatno, boriti za plasman u kvalifikacije nekog od UEFA-inih takmičenja. Dakle, volje, želje, motivacije mora da bude u izobilju i razloga da ne bude na najvišem nivou ekipa Željezničara nema!

Utakmica protiv Veleža koja je pred nama će biti teška, možda i najteža u dosadašnjem dijelu sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i to je vrlo izvjesno. O tome je čak i suvišno govoriti. Ali iz najtežih utakmica kao pobjednik se izlazi tako što se bude najbolji!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921