Nakon drugog poraza zaredom u ligi, našeg Željezničara očekuje prva utakmica u Kupu Bosne i Hercegovine u kojoj će gostovati Budućnosti iz Banovića.

Žrijeb za šesnaestinu finala Kupa Bosne i Hercegovine, koji je održan 11. oktobra, našem je Željezničaru za protivnika dodijelio ekipu Budućnosti iz Banovića. Obzirom da je postalo nepisano pravilo da u prvoj rundi Kupa ekipe iz najvišeg ranga takmičenja gostuju kod ekipa iz nižih rangova, tako Željezničara i njegove navijače očekuje put u Banoviće, a on će biti podjednako zanimljiv i važan iz više razloga.


Detalj sa jednog od davnih susreta između Željezničara i Budućnosti… (Foto: Facebook/FK Budućnost Banovići)


Prije svega, u pitanju je Kup Bosne i Hercegovine, najmasovnije fudbalsko takmičenje u državi i jednaka prilika svim ekipama za trofej, bez obzira u kojem se rangu takmičile. Iako se Kup uvriježeno smatra “drugim takmičenjem po redu važnosti” on je prilika za mnoge. Prilika da se neke ekipe predstave fudbalskoj javnosti, prilika za neke ekipe da izbore plasman u kvalifikacije za europska takmičenja, prilika za neke ekipe da osvoje prvi trofej ili za neke ekipe da u svoje vitrine dodaju još jedan. Prilika za talentovane igrače i trenere da se “pokažu”, prilika i za ljubitelje fudbala širom zemlje da uživaju u utakmicama svojih klubova. Zbog velikih mogućnosti koje nudi Kup, i zbog toga što se igra po knock-out sistemu, nerijetko je poprište izrazito zanimljivih dešavanja, kako na terenu tako i van njega. Uostalom, riječ je o takmičenju koje u svom imenu nosi i ime naše domovine. I više nego dovoljan razlog da ga se shvati ozbiljno i sa poštovanjem!

Kao što je i navedeno iznad, nezvanična praksa je postala da se u prvoj rundi Kupa ne mogu susresti ekipe iz najvišeg ranga međusobno i da one idu u goste ekipama iz nižih rangova. Tako je i našeg Željezničara “dopalo” gostovanje ekipi Budućnosti iz Banovića. Budućnost iz Banovića se takmiči u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine i trenutno se nalazi na sedmoj poziciji na tabeli sa 15 bodova (četiri pobjede, tri poraza i tri remija). Za Budućnost se, na žalost, ne može reći da imaju visoke ambicije ove sezone što se najbolje vidi iz dosadašnjih rezultata, koji se najbolje mogu opisati frazom “toplo-hladno”. Stoga, ne čudi ni plasman u sredini tabele. Ali isto tako za ekipu nekadašnjeg premijerligaša i vicešampiona države se ne može reći da nema kvaliteta na kojeg treba obratiti veliku pažnju. Prije svega, ekipu Budućnosti sa klupe predvodi Denis Mujkić, nekadašnji golman Budućnosti, Jedinstva i Slobode. Denis Mujkić se krajem prošle sezone u dresu Budućnosti oprostio od aktivnog igranja fudbala, ali je odmah postao član stručnog štaba. Odlaskom Milenka Bošnjakovića sa pozicije šefa stručnog štaba krajem augusta, Mujkić je “uskočio” i sigurno je da će njegovo veliko iskustvo u bosanskohercegovačkom fudbalu tek doći do izražaja. Najbolji strijelac ekipe Budućnosti u dosadašnjem dijelu sezone je Anel Husić sa četiri pogotka, ali osim njega potrebno je obratiti pažnju i na nekoliko iskusnih igrača kao što su Vojin Savić, Ante Bakmaz, Arnel Delić i Faris Handžić. Tu je i nekoliko mladih i talentovanih igrača, ali iskustvo koje posjeduju imenovani je motor cijele ekipe. Ono što je zanimljivo istaći je da, kao i Željezničar, Budućnost prvu utakmicu u Kupu dočekuje nakon dva ligaška poraza, od Goražda u posljednjem i Simm Bau-a u pretposljednjem kolu.


Iskusni Denis Mujkić je trenersku karijeru počeo u istom klubu u kojem je počeo i završio i igračku (Foto: Facebook/FK Budućnost Banovići)


Još zanimljivije je to što su se Budućnost i Željezničar posljednji put susreli upravo u šesnaestini finala Kupa i upravo u Banovićima, ali 30. septembra 2020. godine. U utakmici koja se, zbog pandemije COVID-a, igrala pred praznim tribinama Gradskog stadiona u Banovićima, Željezničar je zasluženo pobijedio rezultatom 2:1. Budućnost i Željezničar su se još samo jednom susreli u Kupu, i to ponovo u šesnaestini finala, ali na Grbavici i to daleke 2004. godine. Željezničar je i tada slavio pobjedu rezultatom 3:0. Inače, ova dva kluba su odigrali 19 međusobnih utakmica, a naš Željezničar je uspješniji sa 14 pobjeda, Budućnost ih ima četiri, a samo je jedna utakmica završena bez pobjednika.


Detalj sa posljednje utakmice između Budućnosti i Željezničara (1:2) odigrane prije dvije godine (Foto: www.fkzeljeznicar.ba)


Zanimljivo će biti i na tribinama Gradskog stadiona u Banovićima. Ako se može reći da u dosadašnjem dijelu sezone na terenu Gradskog stadiona nije bilo previše zanimljivo, to se ne može reći i za tribine. Na žalost, Budućnost iz Banovića je privukla pažnju javnosti lošim vijestima. Prvo je nakon utakmice između Budućnosti i Zvijezde u tunelu fizički napadnut šef stručnog štaba Zvijezde Nebojša Đekanović. A onda je nakon utakmice između Budućnosti i Stupčanice jedan od domaćih navijača utrčao na teren i pretukao igrača Stupčanice Senada Selimovića. Bio je to povod za kaznu od dvije domaće utakmice bez publike, novčanu kaznu klubu, te suspenzije i novčane kazne za sekretara i komesara za bezbjednost Budućnosti. Budućnost je već odigrala dvije domaće utakmice bez publike i u utakmici protiv Željezničara domaći navijači će ponovo biti prisutni na tribinama. Zanimljivo je i to što je Željezničar već igrao na Gradskom stadionu u Banovićima ove sezone, ali protiv Slobode iz Tuzle (1:1) koja taj stadion koristi kao privremeni dok traje rekonstrukcija terena Stadiona Tušanj.


Gradski stadion u Banovićima (Foto: Facebook/FK Budućnost Banovići)


I ovoga puta će naš Željezničar imati svoje navijače na gostujućoj utakmici, možda i posljednji put ove sezone. Zbog toga, a i svega navedenog iznad, suvišno je isticati da je potrebno da svako ko je u mogućnosti ode u Banoviće i pruži maksimalnu podršku Željenzičaru. Ne igračima, ne treneru, ne pojedincima, već isključivo Željezničaru! Poraz od Širokog Brijega rezultatom 1:0 u posljednjem kolu nije bio ugodan. Iako je poraz minimalan on je plod grešaka i indisponiranosti cijele ekipe, što je mnogo veći problem od onoga što pokazuje semafor. Ako je u prvom poluvremenu i bilo neke volje i odlučnosti, u drugom poluvremenu je na terenu, praktično, igrala samo ekipa Širokog Brijega. O konkretnim razlozima poraza i pojedinačnoj krivici je sada suvišno govoriti. Ali ono što je najsvjetlije bilo u porazu u Širokom Brijegu i ono što je već godinama najsvjetlije u i oko Željezničara jesu njegovi navijači. Skoro 200 navijača je bodrilo Željezničar u Širokom Brijegu. Ništa manju podršku Željezničar ne smije imati ni u Banovićima. Termin utakmice nije idealan, dva poraza u nizu i loša predstava ekipe u Širokom Brijegu nisu ugodni, ali mi smo navijači Željezničara, ne rezultata ili pojedinaca i za nas “nije bitno gdje i kad”. Bez obzira što je Željezničar favorit u ovoj utakmici, do pobjede i plasmana u osminu finala Kupa će doći samo ukoliko i ekipa i navijači dadnu podjednako svoj maksimum, na terenu i na tribinama.


Svijetlo Željezničara koje ne prestaje sijati i tjerati mrak! (Foto: www.fkzeljeznicar.ba)


Utakmica između Budućnosti i Željezničara se igra u srijedu, 19. oktobra 2022. godine, u 14:00 na Gradskom stadionu u Banovićima.


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.