Ekipa našeg Željezničara sutra će u okviru 16. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine odmjeriti snage sa ekipom Tuzla Cityja na tuzlanskom Tušnju.

Nakon blijedog izdanja protiv ekipe Posušja na Grbavici u prošlom kolu, gdje se u posljednjim trenucima utakmice “iščupao” prvi remi u prvenstvu ove sezone (1:1), ekipu našeg Željezničara sutra (subota) od 13:30 očekuje utakmica protiv ekipe Tuzla Cityja u Tuzli.

Suvišno je napominjati koliko su navijači bili razočarani nakon veoma loše igre i objektivno nepovoljnog rezultata protiv Posušja. Uzevši obzir relativno dobre igre i rezultate na Grbavici ove sezone, te činjenicu da je ekipa imala dvije sedmice za odmor i pripremu za tu utakmicu, opravdano se očekivalo više. Ali ekipa, najblaže rečeno, nije ispunila očekivanja navijača, koji su i prošle sedmice dobro ispunili tribine Grbavice. Zbog toga im se ne može zamjeriti razočarenje i kritike na račun cijele ekipe.

Upravo to razočarenje i te kritike, uz činjenicu da nije ostvarila ni jednu gostujuću pobjedu u prvenstvu ove sezone, ekipi našeg Željezničara moraju da budu najveći motiv kako bi u predstojećoj utakmici dala svoj maksimum i ostvarila pobjedu.

Ekipa Tuzle se trenutno nalazi na pretposljednjoj, 11. poziciji na tabeli Premijer lige Bosne i Hercegovine. Pet bodova prednosti ima nad posljednjeplasiranom ekipe Zvijezde 09, ali i pet bodova zaostatka za ekipom Igmana. I ekipa Tuzla Cityja se nalazi u velikoj rezultatskoj krizi. Ona u posljednjih devet prvenstvenih utakmica ne zna za pobjedu. Ubilježila je četiri remija i pet poraza, od kojih su dva u posljednje dvije utakmice, protiv ekipa Zrinjskog i Sarajeva. Naročito je bio težak poraz od Sarajeva u prošlom kolu, jer su na Gradskom stadionu Koševo domaći slavili rezultatom 6:2.

Očigledno je da ekipa Tuzla Cityja ne briljira ove sezone, a to se posebno odnosi na utakmice na tuzlanskom Tušnju. U šest utakmica u kojima je bila domaćin, ubilježila je tri poraza (od Sarajeva, Borca i Zrinjskog), dva remija (sa Veležom i GOŠK-om) i samo jednu pobjedu (nad Igmanom).

Jasno je da ekipu Tuzla Cityja očekuje borba za opstanak u najvišem rangu bosanskohercegovačkog fudbala. Isto tako je jasno da se nalazi, ne samo u rezultatskoj već i u kadrovskoj krizi. Još od prekida saradnje sa Milenkom Bošnjakovićem krajem septembra, rukovodstvo Tuzla Cityja nije imenovalo njegovog nasljednika. Ekipu zvanično predvodi Adnan Osmanhodžić, ali je istaknuto kako je on prelazno rješenje. Osim toga, sve češće su priče o “odustajanju” Azmira Husića koji je “de facto” vlasnik ovog kluba. Očigledno je da sve skupa ima uticaja na ekipu i njene rezultate, a sve će biti jasnije kada se okonča jesenji dio sezone i dođe zimska pauza. U zavisnosti od toga kako ona protekne, moći će se više reći o ambicijama i bližoj budućnosti ovog kluba.

Sa druge strane, ni ekipa našeg Željezničara se ne nalazi u najboljoj poziciji. Plavi su trenutno na sedmoj poziciji sa 19 osvojenih bodova. Bodovno gledano, bliži su pozicijama koje vode u niži rang, nego pozicijama koje vode u kvalifikacije za UEFA-ina takmičenja iduće sezone.

Razlog tome su, prije svega ostalog, katastrofalni rezultati u gostima ove sezone. Ekipa Željezničara je u sedam gostujućih utakmica u okviru prvenstva upisala isto toliko poraza uz gol razliku od samo tri postignuta i čak 15 primljenih pogodaka. Očigledno je da je pored nekvalitete (koja je problem veći od samih gostujućih utakmica) prisutno i nedovoljno zalaganje, i veoma “mlak” pristup, što u konačnici dovodi i do psihološke blokade koju je teško savladati i većim kvalitetom i većim zalaganjem.

Zbog toga će ekipa našeg Željezničara morati dati svoj maksimum, kako fizički tako i psihički, pa i više od toga u onome što dolazi. Do kraja jesenjeg dijela sezone ostale su još tri utakmice za ekipu našeg Željezničara. Prva je na rasporedu sutra od 13:30 protiv Tuzla Cityja na tuzlanskom Tušnju. Uzevši u obzir veoma lošu predstavu protiv Posušja u prošlom kolu, krizu u kojoj se nalazi protivnik, te užasan niz u gostima ove sezone koji je ekipu doveo u nepovoljan položaj na tabeli, jasno je da je sutrašnja utakmica odlična prilika da se ekipa izdigne, dadne sve od sebe te slavi veoma važnu pobjedu.

Ekipa ima određenih problema sa povredama te je nejasno ko će sve biti na raspolaganju za sutrašnju utakmicu. Sa druge strane, šef stručnog štaba Abdulhakeem Al-Tuwaijri je stekao sve potrebne dozvole i ekipu će po prvi put voditi sa klupe. U svakom slučaju nije bitno ko će igrati, već kako će igrati i dati svoj maksimum za pobjedu.

U tome će imati i veliku podršku svojih navijača, a oni bi se i najviše obradovali pobjedi. Jer time bi se na najbolji način najavila naredna utakmica – protiv Veleža na našoj Grbavici, u petak, 8. decembra, u 18:00. Na njoj će naša navijačka grupa The Maniacs proslaviti svoj veliki jubilej – 36. rođendan. Ono što je definitivno jeste da nas očekuje spektakl na ovaj ili onaj način i da će svako od nas morati sve ostaviti po strani kako bi prisustvovali tom spektaklu, uzeti učešće u njemu i time ga dodatno uveličati.

Na ekipi našeg Željezničara je da sutrašnjom pobjedom nad Tuzla Cityjem na Tušnju napravi odličnu uvertiru u njega!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.