Nakon teško ostvarene pobjede nad Tuzla Cityem na Grbavici u subotu, našeg Željezničara već u srijedu očekuje nova utakmica, također na našoj Grbavici. U goste dolazi Igman iz Konjica, klub sa kojim imamo veliku povezanost, a važnost podrške navijača na ovoj utakmici je nemjerljiva.

Iako se pobjeda rezultatom 3:1 može smatrati pobjedom do koje se došlo lahko, ona koju je ekipa našeg Željezničara ostvarila nad ekipom Tuzla Citya u subotu, u okviru četvrtog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, bila je sve osim lagana. Ekipa Željezničara je u ovu utakmicu ušla nakon veoma loše predstave i zasluženog poraza u Posušju od istoimenog domaćina, sedam dana prije. Osim što je poraz od Posušja došao zbog nekoliko grešaka i pogrešnih poteza igrača i stručnog štaba, nedostajala je bilo kakva želja za pobjedom i maksimalna borba za nju.

Zbog toga se od ekipe u utakmici protiv Tuzla Citya očekivalo, prije svega ostalog, da želi pobjedu i bori se za nju bez obzira na sve. I zaista, ekipi to ovoga puta niko ne može zamjeriti. Posebno ne zbog vidljivog pritiska i nervoze koju je donio poraz od Posušja, očigledni fizički i psihički umor (posebno od utakmica u kvalifikacijama za UEFA Europsku Konferencijsku ligu), te teških vremenskih uslova za igru. Ekipa je pružila bolju predstavu nego protiv Posušja i zasluženo je slavila važnu pobjedu. I sve to uz veliku podršku navijača sa tribina koji ni ovoga puta nisu “zakazali”.

Ali bilo je određenih segmenata igre, vremenskih perioda utakmice i situacija u kojima se ekipa Željezničara našla u podređenom položaju. Jasno je da je uzrok tome kvalitativna i kvantitativna limitiranost ekipe, odnosno igračkog kadra, te pomenuti psihički i fizički umor. Također, ekipa Tuzla Citya nije “za baciti”, odnosno ima dokazanih kvaliteta, posebno individualnih. Ekipa Željezničara je, barem ovoga puta, imala dovoljno sreće (posebno se to odnosi na par odluka glavnog sudije Josipa Martinovića u kojima je gostujuća ekipa, možda, oštećena te autogol gostujuće ekipe u trećoj minuti utakmice) da ne bude kažnjena za to, a sa istim problemom će se, sigurno, susretati i u narednim utakmicama. To je, uostalom, najavio i sam šef stručnog štaba Nermin Bašić još dok je ekipa Željezničara nastupala u kvalifikacijama za UEFA Europsku Konferencijsku ligu. Ali to i dalje znači da želja za pobjedom i borba na terenu za nju ne smiju ni najmanje izostati, a ostalo će, nadamo se, vremenom doći na svoje mjesto.


Ekipa našeg Željezničara je teško, ali zasluženo slavila pobjedu nad ekipom Tuzla Citya rezultatom 3:1 i time obradovala preko 7.000 navijača na Grbavici protekle subote (Foto: www.klix.ba)


Iako je dvosedmična pauza zbog utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine blizu, odnosno počinje za sedam dana, do nje će ekipa našeg Željezničara odigrati još dvije teške utakmice, protiv ekipe Igmana iz Konjica na Grbavici i protiv ekipe Veleža u Mostaru. Prva utakmica je protiv Igmana na Grbavici. Ona je prvobitno trebala biti odigrana u okviru prvog kola, ali je zbog nastupa ekipe Željezničara u kvalifikacijama za UEFA Europsku Konferencijsku ligu prolongirana za srijedu, 30. augusta u 18:30.

Nema nikakve sumnje da će ta utakmica biti podjednako teška za ekipu našeg Željezničara kao što je bila i utakmica protiv ekipe Tuzla Citya, ako ne i teža. Ovo nije nikakvo pravljenje “bauka”, niti unaprijed traženje alibija za eventualni loš rezultat ekipe. Ovo je činjenica, ali i motivacija. Ona je utemeljena na viđenom od ekipe Željezničara u posljednje dvije utakmice, na “nezgodnom” terminu utakmice, te na kvalitetama ekipe Igmana.

Kao što je iznad istaknuto, te kao što je to naglasio i nagovijestio šef stručnog štaba Nermin Bašić, određene poteškoće u igri ekipe su potpuno očekivane, posebno u ovom periodu. Odatle i veoma loša igra protiv ekipe Posušja i par “crnih rupa” u igri protiv ekipe Tuzla Citya. Ono što je trenutno najvažnije jeste da ekipa ne klone duhom, odnosno da se drži zajedno, da želi pobjede i bori se za njih, te da se one ostvaruju bilo kakvom igrom i bilo kojim rezultatom. Također, utakmicu pred nama dodatno čini teškom što se igra u srijedu, četiri dana nakon utakmice protiv ekipe Tuzla Citya i četiri dana prije utakmice protiv ekipe Veleža, što je dodatni napor za već umornu ekipu.

A tu je i sama ekipa Igmana iz Konjica. Ona je vrlo dobro započela sezonu, te je u četiri utakmice ubilježila tri pobjede, nad ekipama Zvijezde 09, Sloge i Posušja, te jedan poraz od ekipe Borca. Poraz od ekipe Borca za Igman ne predstavlja veliku tragediju, posebno jer su Konjičani dali sve od sebe na Gradskom stadionu u Banja Luci, ali su pobjede nad ekipama Zvijezde 09, Sloge i Posušja zaslužene, plod su kvalitete i malo sreće, te će sigurno biti od velikog značaja u nastavku sezone. Ekipa Igmana je, kao i sve ostale u prvenstvu, doživjela nekoliko promjena nakon završetka prošle sezone, cilj joj je ostanak u najvišem rangu, a ukoliko u ostatku sezone bude pružala predstave kakve pruža sada na početku, taj cilj je i više nego ostvariv. Zbog svega navedenog, bit će potrebna što detaljnija analiza ekipe Igmana, te što bolje neutralisanje njenih prednosti i iskorištavanje njenih nedostataka, kako bi utakmica za ekipu našeg Željezničara bila što manje teška.

Ekipa Igmana iz Konjica je ostala i svojevrsni “dužnik” Željezničaru u prošloj sezoni. Iako su prvu zvaničnu utakmicu između ova dva kluba Plavi riješili u svoju korist pobjedom rezultatom 1:0 na Grbavici prije skoro jednu godinu, u druge dvije Igman se pokazao kao “nagazna mina”. Prvo je krajem februara ove godine zasluženo slavio pobjedu u Konjicu rezultatom 3:1, a onda početkom maja odnio bod sa Grbavice u utakmici koja je završila 1:1. Dodatnu dimenziju utakmici daje i povezanost između Željezničara i Igmana o kojoj smo detaljno pisali u najavi za februarsku utakmicu između ova dva kluba, a koje su svi u i oko Željezničara svjesni znajući šta ova utakmica predstavlja.


Detalj sa posljednje utakmice između našeg Željezničara i Igmana iz Konjica koja je odigrana na našoj Grbavici početkom maja, a koja je završena bez pobjednika, rezultatom 1:1


Zbog svih razloga zbog kojih će utakmica pred nama biti teška za ekipu našeg Željezničara, podrška navijača na njoj će morati biti još veća nego do sada. Navijače na to podjednako obavezuje i potreba ekipe za podrškom u trenucima kada baš i ne briljira na terenu, i “nezgodan” termin utakmice, odnosno radni dan i povezanost između Željezničara i Igmana koji zaslužuje našu pažnju i poštovanje.

U nekoliko posljednjih godina mnogo puta se pokazao značaj punih tribina naše Grbavice i podrške za ekipu našeg Željezničara sa njih. Posljednji put se on pokazao i u subotu, na utakmici protiv ekipe Tuzla Citya. Ono što je prelomilo tešku utakmicu za ekipu Željezničara u njenu korist jesu navijači i podrška sa tribina Grbavice, posebno u trenucima kada se utakmica “lomila”. Ovoga puta će ta podrška morati biti na još većem nivou, odnosno još brojnija i još glasnija. Termin utakmice ili vremenski uslovi ne da ne smiju biti izgovor za nedolazak na Grbavicu, već moraju biti još veći motiv svim navijačima kako bi u praksi pokazali ono čime se ponose kada je u pitanju njihova podrška Željezničaru – nije bitno gdje i kad! Na kraju, naš naredni protivnik je daleko od bezazlenog i lahkog, neko s kime imamo posebno povezanost i neko ko nam je ostao “dužan” iz prošle sezone. Dakle, nikakvih razloga da ogromna podrška izostane nema!

Uoči utakmice protiv Tuzla Citya je istaknuto kako je Željezničar favorit za pobjedu. I jeste pobijedio, teško ali zasluženo. I ovoga puta Željezničar, a time mislimo podjednako na ekipu i na navijače, mora da preuzme ulogu favorita, koliko god ona predstavljala breme i pritisak. Ne zbog rezultata, već zbog samog Željezničara i njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ekipa zna i mora da ispuni svoj dio zadatka, navijači moraju da maksimalno ispune i svoj, pa da skupa slavimo novu pobjedu i na najbolji način najavimo posljednju utakmicu prije reprezentativne pauze!

SVI NA GRBAVICU, ŽELJEZNIČAR NAS TREBA!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.