Refik Šabanadžović

Refik Šabanadžović (02.08.1965.) je bivši igrač Plavih koji je ostavio dubok trag na Grbavici. Bio je univerzalan igrač i mogao je igrati desnog beka, stopera i defanzivnog veznog. U dresu Željezničara je odigrao 128 mečeva.

Pod trenerskom palicom „Švabe“ izrastao je u jednog od najboljih odbrambenih igrača Jugoslavije i bio je dio tima koji je došao do ½ finala Kupa UEFA.

”Igrao sam dobro, često sam izlazio navečer, bio sam popularan. Ali, Sarajevo nije takav grad gdje neko može imati status zvijezde. Zvijezde su bile u Beogradu i Zagrebu. Mi smo bili u centru pažnje najviše tokom sezone 1984/85. Igrali polufinale Kupa UEFA. Vjerujem da se svaki ljubitelj nogometa na ovim prostorima sjeća tih mečeva i nesretnog ispadanja od Videotona na Grbavici. Šteta, jer smo imali odličan tim i najboljeg trenera na svijetu, Ivicu Osima. Švabo je od mene napravio igrača.”

Osim za Želju Šabanadžović je nastupao i za Dečić, Crvenu Zvezdu, AEK, Olympiacos i Kansas City Wizardse. Također je bio i član reprezentacije Jugoslavije.

“U Željezničaru sam proveo četiri godine i to je bio najljepši period u mome životu”.

 

Nedim Kreštalica, 1921.ba