Pred nama je nova utakmica, utakmica desetog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine i posljednja utakmica prije dvosedmične reprezentativne pauze. Pred nama je najveći derbi bosanskohercegovačkog fudbala, gradski, sarajevski derbi. Pred nama je okršaj našeg Željezničara protiv Sarajeva na Gradskom stadionu Koševo!

Pobjeda u ponedjeljak nad Širokim Brijegom na našoj Grbavici je bila ogromna. Bez imalo preuveličavanja i patetike – ogromna. Bila je to pobjeda cijele ekipe koja je pokazala da joj je stalo i da može, posebno igrača u plavim dresovima. Bila je to pobjeda šefa stručnog štaba na kojem je bio veliki teret, ali koji nije zaboravio i kojem se nisu zaboravili svi sretni trenuci koje smo doživjeli od kada je on tu. Bila je to pobjeda i cijelog kluba, a posebno rukovodstva, koje je vjerovalo u ekipu i koje je stalo iza ekipe. I na kraju, najvažnije, bila je to pobjeda svih onih koji nose Željezničar u srcu, svih onih koji su i pored pet uzastopnih poraza i u ovakvim trenucima za ekipu i klub došli na Grbavicu i uradili ono što najbolje znaju. Bolja nagrada za njih nije mogla da bude.

I uopće, pobjeda rezultatom 2:1, u posljednjim trenucima utakmice, bila je ono što je najviše trebalo svima. Najprije, da počnemo zaboravljati teških mjesec dana iza nas. Možda ni pobjeda rezultatom 5:0, protiv nekog drugog protivnika ili pred 13.500 navijača ne bi imala onakav efekat. Ova je bila baš onakva kakva je trebala biti i postigla je ono što je najviše trebala postići. Ova pobjeda je bila teška, zaslužena, radnička, željezničarska… Ova pobjeda je bila pobjeda nas i našeg Željezničara!

Eh, sada, na krilima takve pobjede najaviti ovakvu utakmicu pred nama je… izazovno. Da se razumijemo, najaviti svaku utakmicu našeg Željezničara je izazovno i priča za sebe. Napisane su svakakve najave za svakakve utakmice i svaka od njih je bila pod uticajem “nečega”. Ali one “najteže” su bile one “najkraće”. A ova bi trebala da bude najkraća od svih.

Siguran sam da nema nikakve svrhe slati poruku ekipi. Nosit će dres Željezničara u sarajevskom derbiju i to je više nego dovoljno da dadnu svoj maksimum i preko toga. Prije svega svojim srcem, pa tek onda glavom i mišićima. Neka dobro znaju da će iza sebe imati brutalnu podršku koja će sigurno učiniti sve kako bi sav pritisak skinula sa ekipe, preuzela ga na sebe i iz njega napravila spektakl.

Posebno nema svrhe slati poseban poziv navijačima koji će danas u ogromnom broju doći na Gradski stadion Koševo. Ulaznice su davno rasprodane. Odlučnost da se pruži podrška našim Željezničaru ne da ne jenjava, već je iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu sve veća, a za ovu je posebno velika. Ono što je vrlo važno istaknuti jeste da Željezničar iz ove utakmice može kao pobjednik izaći samo ako navijači budu onakvi kakvi moraju biti. A navijači moraju da budu kao jedno i na najvišem mogućem nivou, od samoga početka do samoga kraja, u svakom smislu. Dakle, prije svega vrlo važno je da svi zajedno i kao jedno krenemo prema Koševu. Sa Mosta Vrbanja, u 18:00. Uz slušanje jasnih uputa, uz odlučnost da podržimo Željezničar koja je jača od svega i uz jedinstvo kakvo samo mi imamo, sve dalje će biti naša pobjeda.

O protivniku nema potrebe trošiti riječi i davati mu bilo kakav prostor i pažnju. Sa njim smo odavno načisto. Znamo odlično šta da očekujemo i šta je zamislio. Naše je samo da budemo najbolji što možemo biti, i na terenu i na tribinama i da se sve te zamisli pretvore u očaj i bijedu.

U konačnici, riječi i napisano je nevažno, posebno prije ove utakmice. Stvarnost je ono što se jedino broji. A mi dolazimo da pokažemo kako stvari stoje u stvarnosti i šta sve stvarno MOŽEMO!

DANAS MORAŠ SVE OD SEBE DA DAŠ – MI SMO ŽELJINI, ŽELJO JE NAŠ!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.