Naš Željezničar je završio ovosezonski nastup u kvalifikacijama za UEFA Europsku Konferencijsku ligu nakon što je u drugom krugu eliminisan od azerbejdžanskog Neftcija. Ipak, taj nastup nije kraj priče o europskom Željezničaru, već njen početak, a sve ono što smo kao ekipa, navijači i klub uradili ne smije ostati samo lijepa uspomena, već mora biti primjer, motiv i nešto što će trajati cijelu godinu. Sezona u bosanskohercegovačkom fudbalu je već počela, a prva utakmica u prvenstvu za naš Željezničar je veliki derbi – protiv banjalučkog Borca na našoj Grbavici!

Važno je na početku napomenuti da, iako je utakmica protiv banjalučkog Borca prva za naš Željezničar u prvenstvu ove sezone, ona nije utakmica prvog kola, već trećeg. Zbog nastupa u kvalifikacijama za UEFA-ina takmičenja bosanskohercegovački klubovi su odgodili neke utakmice na početku sezone, što je postala praksa koja, u konačnici, ne ide u korist tim klubovima i bosanskohercegovačkom fudbalu u globalu. Opravdano se postavljaju pitanja: kako bi bosanskohercegovački klubovi igrali na višem nivou kojem teže, ako nisu u stanju igrati dvije utakmice sedmično (od kojih je jedna, ipak, u jednom od najlošijih fudbalskih takmičenja u Europi), te da li je to ikada ijednom klubu donijelo željeni rezultat? Nažalost, i Željezničar nije izuzetak, pa je odgodio utakmice prvog i drugog kola, protiv Igmana na Grbavici i protiv Sloge u Doboju. Prednosti ili posljedice tih odluka tek treba da vidimo.

Ali bez obzira šta mislili o pomenutom odgađanju utakmica, za sve, a posebno za navijače i ekipu Željezničara, ta odgađanja moraju da budu najveći motiv da se bude najbolji, posebno u tim odgođenim utakmicama. Jer, vrlo vjerovatno će se te utakmice igrati sredinom nekih od narednih sedmica. Za ekipu će to predstavljati dodatni napor, a za navijače veći izazov kako bi bili velika podrška. Zato već sada ekipa mora da razmišlja kako će baš u tim utakmicama dati sve od sebe za pobjedu, čime će dokazati da može izdržati jači tempo utakmica i da odgađanje pojedinih nije bilo uzalud. Dok će navijači već sada morati biti spremni da, bez obzira na termin i mjesto odigravanja, budu ogromna podrška, brojnošću i navijanjem. Time, u konačnici, jačamo sebe, naš klub i izdižemo se na još viši nivo.

Osvrt na ovosezonski nastup u Europi

Naš Željezničar je eliminisan u drugom krugu kvalifikacija za UEFA Europsku Konferencijsku ligu. Nakon što je u prvom krugu bio bolji od bjeloruskog Dinama iz Minska (remi na Grbavici rezultatom 2:2 i pobjeda u azerbejdžanskom Bakuu, gdje je Dinamo igrao svoje domaće utakmice, rezultatom 2:1), u drugom krugu je odmjerio snage sa azerbejdžanskim Neftcijem iz Bakua. Iako je u prvoj utakmici bio bolji protivnik i pobjeda mu je izmakla u posljednjim trenucima utakmice koja je završena rezultatom 2:2, u drugoj utakmici Neftci je iskoristio mnoge probleme koji su zadesili ekipu Željezničara i ostvario plasman u treći krug pobjedom rezultatom 2:0.

Sami plasman u kvalifikacije za UEFA Europsku Konferencijsku ligu koji je ostvaren prošle sezone je veliki uspjeh. Uprkos svim problemima u kojima se naš Željezničar nalazi i protiv kojih se bori već dvije godine, završiti kao trećeplasirana ekipa sa mnogo potencijala, kao klub sa najvećim brojem članova i najvećom posjetom na domaćim utakmicama i kao klub sa umanjenim dugovima, zaista je veliki uspjeh i svojevrsna nagrada svima, od ekipe do navijača za prethodne dvije godine.

Kroz istu prizmu treba posmatrati i sam nastup u kvalifikacijama UEFA Europsku Konferencijsku ligu. Svjesni svojih mogućnosti, mogućnosti protivnika i svega onoga što za Željezničar znače međunarodne utakmice, velikih očekivanja nije bilo.

Najveći fokus je bio na što većoj navijačkoj podršci, kako bi se ono što se godinama radi u bosanskohercegovačkom fudbalu prezentovalo i na međunarodnoj sceni. U tome se, najblaže rečeno, uspjelo. Navijači Željezničara su bili ogromna podrška. Ne samo na Grbavici koja je u dvije utakmice bila ispunjena do posljednjeg mjesta i na kojoj je vladala odlična atmosfera (koja je, možda, najviše zaslužna za dobre rezultate). Navijači Željezničara su masovno i glasno podržali ekipu i na sarajevskom aerodromu pred polazak na uzvratnu utakmicu prvog kruga kvalifikacija protiv Dinama u Bakuu, a u istom Bakuu su, u velikom broju i glasniji od čitavog stadiona, bili podrška i u uzvratnoj utakmici protiv Neftcija. O slikama redova za kupovinu karata pred Grbavicom, porastu broja članova i utiscima protivnika, medija i cjelokupne javnosti da ne govorimo. Navijači Željezničara su maksimalno iskoristili ove međunarodne utakmice za što veću podršku klubu i slanje što ljepše slike Kluba u svijet. I za to zaslužuju svako poštovanje! Ali na tome ne smiju da stanu…


Foto: www.themaniacs.org


Ni ekipa, odnosno igrači i stručni štab, nisu zaostajali za navijačima. Zbog svih problema sa kojima se ekipa u posljednje vrijeme susrela, a posebno zbog onih koji su je zadesili za vrijeme samog nastupa u kvalifikacijama, konačni rezultat je iznad svih očekivanja i za svaku pohvalu. Prije svega se tu misli na kadrovske probleme, odnosno odlaske i dolaske igrača, te povrede koje su zadesile veliki broj igrača i koje će ekipi predstavljati problem i na početku sezone u prvenstvu. Pa ipak, svi su dali sve od sebe i zbog toga zaslužuju veliko poštovanje i još veću podršku u nastavku sezone. Omjer od jedne pobjede, dva remija i jednog poraza je daleko od lošeg, posebno ako se uzme u obzir kako je došlo do tog jednog poraza i kako je došlo do oba remija. Na kraju, cijela ekipa je sigurno stekla nova iskustva, upoznala i pomjerila vlastita ograničenja i nadamo se da je svjesna šta može uraditi sa onakvom željom, borbom i istrajnošću.


Foto: www.themaniacs.org


Sam Klub je mnogo profitirao, kako materijalno, tako i nematerijalno. Dok se materijalni profit mjeri isključivo u konvertibilnim markama, a on je prema nekim procjenama oko dva miliona (a znamo u kakvoj se finansijskoj krizi Klub nalazi i koliko mu svaki fening znači), onaj nematerijalni profit je, možda i značajniji. Iskustvo koje je Klub stekao u ovim međunarodnim utakmicama, prije svega u organizaciji utakmica će biti od velikog značaja, posebno ako se određene greške isprave i sve skupa se primjeni u takmičenjima u bosanskohercegovačkom fudbalu. Također, predstaviti sebe na što bolji način na međunarodnoj sceni, odnosno višem nivou, može u budućnosti donijeti veliku korist i Klubu, i ekipi i navijačima, što opet znači materijalni profit o čijem značaju je suvišno pričati.

Ali na ovome ne treba stati. To se posebno odnosi na navijače i podršku koju su navijači pružili u ove četiri međunarodne utakmice. Sada je svima jasno šta znači onakva podrška. Sa onakvom podrškom tokom cijele sezone, bez obzira na protivnika, mjesto, vrijeme i probleme, bolji dani za Željezničar će doći vrlo brzo. Uostalom, jednostavno je. Hoćemo međunarodne utakmice i nastupe u UEFA-inim takmičenjima, priliku za pune tribine Grbavice, sjajnu atmosferu i ekipu koja igra onako kako treba da igra? Hoćemo oduševljenje cjelokupne javnosti i veliku zaradu za Željezničar? Hoćemo bolju ekipu, ljepši stadion i jači Klub? Budimo onakvi kakvi želimo da budemo u tim utakmicama tokom cijele sezone. I navijači, i ekipa i cijeli Klub. Taj začarani krug nikada ne smije da prestane i samo u tom začaranom krugu ćemo imati Željezničar kakvog želimo da imamo.


Foto: www.themaniacs.org


Veliki derbi bez potrebe za velikom najavom

Kao što je i rečeno, narednu utakmicu, odnosno prvu utakmicu u najvišem rangu bosanskohercegovačkog fudbala ove sezone, naš Željezničar igra na našoj Grbavici. Protivnik je veliki rival – Borac iz Banja Luke. Utakmica se igra u subotu, 12. augusta, u 20:45.

U najavama za neke prethodne utakmice protiv Borca detaljno je objašnjeno zbog čega postoji veliko rivalstvo između sarajevskog i banjalučkog kluba. Također, detaljno su objašnjene dimenzije koje je rivalstvo poprimilo nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu, početkom prošle decenije, odnosno 2010-ih godina, i u posljednje tri godine, tačnije od sramotnog prekida sezone 2019/2020. I iz svega toga je jasno kakav je odnos između Željezničara i Borca, ne samo na zelenom terenu već i van njega. Iz toga je jasno da posebne najave za ovu utakmicu ne treba biti. Iz toga treba crpiti dodatni motiv, snagu i želju za pobjedom. I zato se sada nećemo baviti onime što je iza nas, već onim što je ispred nas.

Najblaže rečeno, očekuje nas teška utakmica. Borac u ovu sezonu ulazi sa velikim ambicijama i visokim ciljevima. Nisu u pitanju samo otvorene najave osvajanja titule prvaka od strane rukovodstva Borca, a znamo da te najave nisu “pucanj u prazno” i “šuplja priča”, već je riječ i o samoj ekipi Borca koja sastavljanjem igračkog kadra i rezultatima na početku sezone izgleda kao jedan od favorita za titulu prvaka. Prije svega, ekipu Borca predvodi iskusni Vinko Marinović, šef stručnog štaba sa velikim iskustvom. Tu je i nekoliko veoma kvalitetnih igrača od kojih bi izdvojiti nekoga bilo podcjenjivački i kontraproduktivno. Ekipa Borca se dobro predstavila i u kvalifikacijama za UEFA Europsku Konferencijsku ligu. Iako je odigrala samo jedan krug, odnosno drugi krug, u dvije utakmice je bila koliko-toliko ravnopravan protivnik ekipi Austrije iz Beča. Austrija je eliminisala Borac pobjedama u obje utakmice, odnosno ukupnim rezultatom 3:1, ali Borac je, zaista, “namučio” Austriju. Stoga su očekivanja rukovodstva, ambicije ekipe i želje navijača Borca potpuno opravdane.

Međutim, ne da ne smijemo izostaviti, već to moramo istaknuti kao najvažnije – u borbi Borca za titulu prvaka njegova najveća snaga će biti sudije i opća podrška Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Suđenje u korist Borca i podrška krovne kuće bosanskohercegovačkog fudbala je nešto najočitije u historiji bosanskohercegovačkog fudbala ikada, te istovremeno i najveća mrlja i ljaga u njoj. Ne trebamo se praviti gluhi, slijepi, nijemi i glupi na sve čemu svjedočimo u posljednjih nekoliko sezona. Naprotiv, o ovome se može i mora više govoriti i više pisati, više raspravljati i više upozoravati. Zbog ovoga je bosanskohercegovački fudbal na korak do provalije iz koje nema povratka. I ovo nije nikakvo traženje alibija za naš Željezničar ili bilo koji drugi klub. Ovo su činjenice i naša stvarnost, te svako zatvaranje očiju pred tim činjenicama i tom stvarnošću može nas skupo koštati.


Foto: www.themaniacs.org


Delegiranjem sudija za predstojeći meč između našeg Željezničara i Borca potvrđuje se iznad napisano. Glavni sudija će biti Aleksandar Njegomirović. Ako se neko ne sjeća, taj isti Aleksandar Njegomirović je bio predmet interesovanja medija i cjelokupne javnosti isključivo zbog protekcije ekipe Borca u nekoliko prethodnih sezona. Također, Aleksandar Njegomirović je bio glavni sudija kada su se posljednji put susreli Željezničar i Borac, 27. aprila ove godine. Tada je na Gradskom stadionu u Banja Luci Željezničar poražen rezultatom 2:0. Ali više od poraza je zabolio krajnje neujednačen kriterij kojeg je Njegomirović imao tokom cijele utakmice, svjesno oštećivanje ekipe Željezničara i bezobrazno dokazivanje da ekipa Željezničara ni u kojem slučaju neće ostvariti pozitivan rezultat. Delegiranjem Njegomirovića za predstojeću utakmicu šalje se jasna poruka, ne samo Željezničaru, njegovoj ekipi i njegovim navijačima, već cijelom bosanskohercegovačkom fudbalu. Ali, za razliku od posljednje utakmice između Željezničara i Borca, ova se igra na našoj Grbavici i sasvim je sigurno da će Grbavica, njen teren i njene tribine, znati kako se odnositi prema Njegomiroviću i njegovim pomoćnicima ako im padne na pamet da ponove lakrdiju iz te utakmice.

Izvucimo pouke, naučimo lekciju i izdignimo se!

Upravo je posljednja utakmica protiv Borca koja je odigrana u Banja Luci krajem aprila, uz posljednju utakmicu protiv Borca koja je odigrana na Grbavici 6. novembra prošle godine, nešto iz čega moramo da izvučemo pouke, naučimo lekcije i ne dozvolimo bilo šta što bi nam nanijelo štetu u predstojećoj utakmici.

Kada govorimo o utakmici odigranoj krajem aprila ove godine, tu prije svega mislimo na veliku sramotu i nepravdu koja je nanijeta Manijacima, navijačima Željezničara. Oni su bez ikakvog valjanog razloga, iz straha i očigledne saradnje između Borca, njegovih navijača i Ministarstva unutrašnjih poslova manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, vraćeni ispred Banja Luke nazad za Sarajevo čime im je uskraćen dolazak na utakmicu, a ekipi Željezničara ogromna podrška. Za to, naravno, niko nije i niko neće odgovarati. Ali time je postalo jasno nekoliko stvari. Prvo, Manijaci su zaista dosegli nivo na kojem izazivaju veliki strah kod rivala, posebno onih iz Banja Luke. Drugo, Ministarstvo unutrašnjih poslova manjeg entiteta je pokazalo svu svoju nesposobnost i javašluk, kao što su već nekoliko puta pokazale i njihove kolege širom Bosne i Hercegovine. Treće, može se reći da je taj scenarij bio i očekivan ako uzmemo u obzir dešavanja na utakmici između Željezničara i Borca koja je odigrana početkom novembra prošle godine na Grbavici, kada su navijači Borca izbačeni sa stadiona nakon samo nekoliko minuta, i to čak bez da su svi i ušli na stadion. Četvrto, tortura, represija i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava navijačima nije nikakva novost, posebno ne za njih. Peto, ogorčenje navijača Željezničara je opravdano, a pozivi da se isto postupi prema navijačima Borca na predstojećoj utakmici su očekivani.

Ali ništa od ovoga nije opravdano. Niti se ko ima razloga bojati navijača Željezničara, niti svoju nesposobnost i javašluk MUP-ovi trebaju pokazivati na navijačima, niti je to pravi odgovor na dešavanja sa prethodne utakmice između Željezničara i Borca, niti navijači zaslužuju takav tretman, niti Željezničar i njegovi navijači trebaju da budu oni koji će učestvovati u tom cirkusu. Posebno je važno ovo posljednje, jer insistirati da navijači Borca sada dobiju isti tretman kao i navijači Željezničara nedavno znači stvaranje začarnog kruga u kojem u konačnici gube Željezničar i njegovi navijači, jer njima će ponovo biti uskraćen dolazak na utakmice u Banja Luci, a ekipi podrška koja je od velikog značaja, posebno u Banja Luci. I pored svog rivalstva, i pored tenzija između klubova i navijača, i pored svih nesposobnih MUP-ova, ne smije se narušavati fudbal, ono zbog čega smo tu. Najveća čar fudbala su upravo navijači, posebno u Bosni i Hercegovini, i svako “udaranje po navijačima” je udar na bosanskohercegovački fudbal. Naš Željezničar i mi moramo biti prvi koji će to zaustaviti, osuditi i spriječiti da se dešava. Za dobrobit nas samih.


Manijaci pred Banja Lukom, 27. aprila ove godine (Foto: www.themaniacs.org)


Također, cijela utakmica između Željezničara i Borca koja je odigrana početkom novembra prošle godine mora da bude velika lekcija za sve nas. Ako je neko zaboravio, na toj utakmici su vladale velike tenzije, zbog njih je i nastao incident nakon kojeg su navijači Borca izbačeni sa stadiona, previše se pažnje usmjerilo na sudije i protivničku ekipu, to je povećalo pritisak na ekipu našeg Željezničara koja je na kraju i poražena rezultatom 2:1. Više od tog poraza boli visoka kazna koju je Željezničar dobio zbog ponašanja pojedinaca koji su svoj dolazak na utakmicu posvetili izazivanju sukoba sa protivničkim navijačima i gađanju sudija i protivničkih igrača, a nimalo podršci Željezničaru. Zbog toga je ta utakmica najbolji primjer kako ne trebamo da se ponašamo, posebno na velikim derbijima kakve su utakmice sa Borcem.

Naš prvi, jedini i najveći zadatak mora da bude dolazak na utakmicu i isključivo podrška Željezničaru. Što brojnija, što glasnija i što jasnija, bez obzira na dešavanja na terenu. Upravo ta podrška je najbolji pritisak na protivnika i sudije. Upravo ta podrška je najveći “šamar” protivničkim navijačima. Naravno, nemoguće je očekivati da se svako od više od 10.000 ljudi ponaša primjereno. Jasno je da će biti i pritiska na sudije, i prozivanja protivničke ekipe i navijača. Ali to nikada ne smije da pređe granice i nanese veliku štetu našem Željezničaru. Naprotiv, mi smo tu isključivo zbog njega i za njegovu pobjedu i dobrobit moramo da dadnemo sve od sebe. A protivnici? Sudije? Pobjeda Željezničara i ogromna podrška Željezničaru je najbolji odgovor i osveta njima!


“Vendetta” dolazi samo na jedan način! (Foto: www.themaniacs.org)


MOŽEMO

Naslov ove najave je, ustvari, dio jedne parole podignute na južnoj tribini Grbavice u pretposljednjem kolu sezone 2015/2016. Njen nastavak glasi: bićemo prvi, a i Kupa osvajači. Vremenom je ova parola postala široko prihvaćena i svojevrsna uzrečica svih navijača Željezničara na početku ili kraju jedne sezone. Ona nije slučajnost i bez smisla, već predstavlja najveće želje svih navijača Željezničara i vjeru u naš Željezničar, bez obzira kako se jedna sezona završila, da u narednoj može dosegnuti vrh. Zbog čega u naslovu najave stoji samo prvi dio parole? Zato što su svi navijači svjesni da je Željezničar, objektivno, daleko od vrha i da će ga teško dosegnuti ove sezone, te da na ekipi nema rezultatskog pritiska dokle god klub ne ozdravi u potpunosti i stane na čvrste noge. Ali upravo zbog toga ovaj prvi dio dobija dodatnu dimenziju, težinu i važnost. Upravo zbog izostanka rezultatskog pritiska, ozdravljenja kluba i postavljanju kluba na čvrste noge, u novu sezonu moramo da uđemo jači i složniji nego u prošlu, od terena, preko tribina, pa do svake pore kluba. Pa sve i da u ovoj sezoni Željezničar i dosegne vrh, i ozdravi u potpunosti, i stane na čvrste noge, u narednu sezonu moramo da uđemo još jači i još složniji. Time će Željezničar dodatno rasti. I u sezonu iza nje, i u sezonu iza nje, i tako do beskonačnosti. Jer samo tako ćemo Željezničar podignuti gdje zaslužuje da bude – među zvijezdama!


Foto: www.mondo.ba


Utakmica protiv Borca će, kako je iznad istaknuto, biti teška. Kako za ekipu na terenu, tako i za nas na tribinama. Na ekipi je da, uprkos svim problemima sa kojima se suočava, pokaže ono što je nedavno pokazala u međunarodnim, europskim utakmicama. Na navijačima je, ne da nastave u istom tempu, već da nastave još jače. Ne smijemo sebi dozvoliti greške iz prošlosti. Jer priča o europskom Željezničaru je tek počela i europski Željezničar mora da bude svakog od 365 dana u godini, bez obzira na sve.

A na utakmici protiv azerbejdžanskog Neftcija na Grbavici, na početku utakmice je sa južne tribine poslana i najjasnija moguća poruka o ambicijama, mogućnostima i budućnosti. Šest slova. Jedna riječ. Jasnije od ovoga ne može!


Foto: www.themaniacs.org


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.