Nakon odličnog 149. sarajevskog derbija, u pretposljednjoj utakmici ove sezone, a posljednjoj na Grbavici, naš Željezničar će ugostiti Posušje, a važnost ove utakmice je gotovo neopisiva.

Sarajevski derbi, između našeg Željezničara i Sarajeva, koji je odigran prije devet dana na Gradskom stadionu Koševo, ponovno je ponudio mnogo uzbuđenja i drame, te je, za razliku od posljednjeg derbija odigranog u Zenici početkom marta, imao sve ono što jedan fudbalski derbi treba da ima. Zaista, mnogo toga se izdešavalo. Sarajevski derbi je počeo mnogo prije nego što je glavni sudija označio početak utakmice, te sve hronološki nabrojati bio bi dug i iscrpan posao. Također, nemoguće je neke stvari opisati i objasniti, posebno objektivno. Nema ni onoga ko nije gledao, ili naknadno ispratio sva dešavanja. Ali ništa od toga nije razlog zbog čega o proteklom sarajevskom derbiju neće biti mnogo riječi u ovoj najavi. Ma koliko nama navijačima ostao u lijepom sjećanju i ma koliko pohvala ekipa zaslužila, o sarajevskom derbiju više nema vremena, ni potrebe trošiti riječi. Neke stvari su tek postale jasne, neke su mnogo jasnije, a pred nama su dvije veoma važne utakmice, najvažnije u sezoni i na njima treba da bude sva pažnja i fokus.

Prva od te dvije utakmice se igra sutra u 17:00 na našoj Grbavici, a ekipa našeg Željezničara će ugostiti ekipu Posušja.

Situacija na tabeli, posebno nakon finala Kupa Bosne i Hercegovine u kojem je ekipa Zrinjskog savladala ekipu Veleža, koliko je konfuzna, toliko je i jasna. Konfuzna je neutralnim posmatračima. Mnogo ekipa je u borbi za plasman u kvalifikacije za europska takmičenja naredne sezone i opstanak, dva kola su preostala do kraja sezone, te postoji mnogo kombinacija u kojem ova ili ona ekipa doživljava uspjeh ili neuspjeh. I to je istina. Ali za našeg Željezničara, za ekipu i za navijače, situacija je poprilično jasna – sve je u našim rukama. Ekipa Željezničara se nalazi na četvrtom mjestu sa 47 bodova, dva manje od Sarajeva na trećem mjestu i dva više od Veleža na četvrtom i Širokog Brijega na petom mjestu. Četvrto mjesto vodi u kvalifikacije za europska takmičenja naredne sezone. Do kraja su još dva kola. Dakle, bez mnogo filozofiranja i kalkulisanja – sve je u našim rukama.

Sa druge strane, ekipa Posušja se nalazi na devetom mjestu sa 34 boda, koliko imaju i Sloga na osmom mjestu i Igman na sedmom, odnosno dva boda više od Slobode na desetom mjestu i tri boda više od Tuzla Citya na 11. i Leotara na 12. mjestu. Očigledno je da će u preostala dva kola borba za opstanak biti uzbudljivija i neizvjesnija. A ekipa Posušja je kroz ovu, ali i prethodnu sezonu, mnogo puta pokazala svoj kvalitet, ozbiljnost i jasne namjere da igra najviši rang bosanskohercegovačkog fudbala. Zbog toga se na vrhu liste prioriteta ekipe našeg Željezničara mora naći poštovanje prema ekipi Posušja, da se ona maksimalno ozbiljno shvati i da se do najsitnijih detalja poznaju njene prednosti i nedostaci.

O rezultatskom i moralnom značaju ove utakmice nema se šta reći a da već nije poznato i da toga nisu svjesni svi navijači našeg Željezničara, kao i ekipa. Zato posebno najavljivati ovu utakmicu nije ni potrebno.

Velika euforija i zanimanje za ovu utakmicu vlada već danima, i to ne na način da se očekuje nemoguće, već je više u pitanju želja da se dosegne ono što se donedavno smatralo nemogućim. Plasman u kvalifikacije za europska takmičenja naredne sezone bi, zaista, bio najbolja nagrada za prethodne dvije godine i sve što se preživjelo u njima, a posebno za navijače. Ukratko, bez njih sve ovo ne bi bilo ni moguće, a pitanje je gdje bi naš klub bio sada da nije bilo njih. Zato, sve što se sada uradi je za njih i zbog njih.

S obzirom da je mnogo opcija u igri, postoji i ona u kojoj bi ekipa Željezničara osigurala taj plasman već sutra. Ali ni mi navijači, a posebno ekipa, ne smijemo da razmišljamo o tim opcijama, da kalukulišemo i time sputavamo sami sebe u ključnim trenucima. Umjesto toga, sve moramo uprijeti u što brojniju i jaču podršku i u pobjedu koja zlata vrijedi. Na kraju borbe ćemo se osvrnuti iza sebe i pogledati šta smo ostvarili. Bez obzira na ishod sutrašnje utakmice, ništa manje se ne očekuje, niti će išta manje važna biti podrška u posljednjem kolu kada će ekipa Željezničara gostovati ekipi Slobode u Tuzli. I to neka nam je na pameti!

Ekipa odlično zna kakva mora biti i šta mora uraditi, a navijači će, jednostavno, morati nadmašiti sami sebe, pomjeriti standarde i podignuti ljestvicu koju su sami postavili, te ispuniti tribine naše Grbavice do posljednjeg mjesta i pružiti ogromnu, ogromnu podršku ekipi. Samo tako i nikako drugačije će doći uspjeh! Razloga, zaista, imamo mnogo, izgovora ni jedan, a cilj nam je svima isti. Sve drugo rečeno osim ovoga bi bilo suvišno, a sve osim ovoga je nevažno.

ZA ŽELJEZNIČAR! NA GRBAVICU!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.