VIDEO: Dan reintegracije Grbavice 19.03.1996 – 19.03.2016

Sarajevsko naselje Grbavica je dobilo ime po Mehmed-begu Mehmedpašiću – Grbavici iz 18. stoljeća. Grbavičko polje je bilo dio grada u kojem su stare sarajevske porodice imale svoje ljetnikovce. Već od 1948. godine počinje sa ozbiljnijom gradnjom ovoga dijela grada sa tzv. „radničkim naseljima“. Nakon Drugog svjetskog rata Grbavica je zamišljena i izgrađena kao moderni dio grada u kojem je izgrađeno mnoštvo novih zgrada, prodavnica i škola.

Najpoznatiji brend Grbavice je fudbalski klub Željezničar koji je od 1953. godine njen stalni stanovnik. To je trofejni klub koji je ispisao najljepšte trenutke ovoga grada i države.

Ko bi slutio da ovaj dio grada očekuje strašan barbarski čin, četverogodišnje sistemsko uništavanje, pljačkanje i velika patnja koja ju je opustošila i skoro uništila. Upravo je Željezničar, sjajna zvijezda Grbavice, bio jedna od meta „neljudi“ koji su 4.5.1992. godine minirali i zapalili njegovu „Dolinu Ćupova“ a u tom plamenu je nestalo i 316 pehara SD Željezničar.

Zahvaljujući raznim politikama i ideologijama svoj najcrnji period ovaj dio grada je prošao u periodu 1992-1996 kada je bio blokiran od strane agresora koji je vršio torturu nad žiteljima Grbavice ali i prema ostatku grada. Grbavica je sistemski uništavana, ogoljena i ranjena ali nikada ubijena. Ona je neuništiva.

Grbavica je 19.3.1996. godine vraćena ostatku grada, tamo gdje i pripada. Vratili su se i njeni žitelji, da joj vrate sjaj koji je uvijek imala. Ona ima prvi rođendan, kada je građena, ali i svoj drugi, kada je oslobođena! Sretan ti dvadeseti rođendan, sve si ljepša i ljepša, nikom’ te ne damo.

“..i ne znam kad ću al’ znam da ću, doći do doma svog…”

 

Nedim Kreštalica