Video kompilacija svih golova i najzanimljivijih statističkih podataka iz prethodne godineNakon još jedne uzbudljive godine u Zvorničkoj 27, pred Vama se nalazi naš tradicionalni izvještaj sa svim golovima iz prethodne kalendarske godine. Uz video kompilaciju svih pogodaka, donosimo i neke informacije i zanimljivosti iz statistike „Plavih“ za 2019. godinu. U narednim redovima pročitat ćete zanimljivosti od liste strijelaca iz prethodne godine do odgovora na pitanje od koga je Željezničar primio najviše golova tokom minule godine.

Željezničar je u 2019. godini odigrao 35 zvaničnih utakmica. Ostvareno je 18 pobjeda, osam poraza i devet neriješenih rezultata. Na Grbavici, Željo je odigrao 18 utakmica, slavio pobjedu u 11 njih, tri puta je remizirao i ubilježio četiri poraza. Kao gostujući tim Željo je odigrao 17 utakmica, trijumfovao u sedam, šest puta remizirao i ubilježio četiri poraza.

Ukupna gol razlika iznosi 63 postignuta gola spram 32 primljena. Željezničar je postigao gol na 26 utakmica, a na njih 14 je uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom. U prosjeku, Željo je davao 1.8 golova po utakmici a primao 0.9. Kao domaćin, Željo je ostvario gol razliku 37:19 a kao gostujući tim gol razlika iznosi 26:13. Važno je napomenuti da u prethodne statističke podatke ubrajamo i neodigranu utakmicu protiv Čelika na Grbavici koja je naknadno registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist „Plavih“. Također, u broj postignutih i primljenih golova su uračunati i autogolovi.

Za Željezničar je u 2019. godini golove postizalo 15 igrača. Ubjedljivo najbolji strijelac prethodne kalendarske godine je donedavni napadač i kapiten našeg Želje, Sulejman Krpić, koji na svom kontu ima 15 pogodaka. Asim Zec i Semir Štilić postigli su sedam pogodaka, Ermin Zec pet, Mladen Veselinović, Damir Sadiković i Dženan Zajmović po četiri pogotka, Sinan Ramović, Haris Hajdarević, Petar Bojo i Mehmed Alispahić po dva, a po jedan pogodak postigli su Matej Rodin, Jadranko Bogičević, Enes Sipović i Kemal Osmanković. Najveći broj asistencija upisali su Sinan Ramović i Semir Štilić (6). Ermin Zec ima pet asistencija, a Antonio Pavić četiri.Što se tiče dijelova terena sa kojih je Željezničar postizao golove, prednjači protivnički šesnaesterac, iz kojeg je postignuto 47 golova. Preciznije, iz peterca je postignuto deset golova, a sa bijele tačke postignuta su tri gola. Ni šutevi sa distance, odnosno van 16 metara, nisu bili toliko neuspješni – postignuto je deset golova. Željo je mnogo uspješniji bio u drugom dijelu utakmice: u prvom poluvremenu postignuto je 24 pogotka, a u drugom 39. Igrači Želje su desnom nogom postigli 28 golova, lijevom 21, a glavom devet.

Najviše puta u prethodnoj godini Željezničar se susreo sa ekipom Mladosti iz Doboja kod Kaknja. U svih pet susreta „Plavi“ su slavili pobjedu. Najmanje utakmica Željo je odigrao protiv ekipe GOŠK-a iz Gabele (u gostima, 1:1) i protiv ekipe Tekstilca iz Dervente (u gostima, 0:3). Najviše golova Željo je dao upravo Mladosti, čak 15. Slijedi Sarajevo, kome je Željo dao osam golova i Zvijezda 09 kojoj je Željo dao sedam golova. Najviše golova Željo je primio od Sarajeva (6) i od Širokog Brijega (5).

Zanimljivo je da je neodigrana utakmica protiv Čelika, od 3.11.2019. godine prva utakmica koja je registrovana službenim rezultatom u korist Željezničara nakon 4.4.2015. kada je zbog prekida, utakmica protiv Borca iz Banja Luke u Kupu Bosne i Hercegovine registrovana službenim rezultatom u korist „Plavih“.

Želimo da iskoristimo ovu priliku i da se zahvalimo svima koji su podržali naš rad tokom prethodne godine. Broj naših video izvještaja u 2019. godini je jednak broju golova koje je naš Željo postigao tokom iste godine – 63. Ta 63 videa broje ukupan broj pregleda od preko 670 hiljada. U prosjeku, svaki naš video ima 10,6 hiljada pregleda. Najgledaniji video u 2019. godini je izvještaj sa utakmice protiv FK Sarajevo u kojoj je naš Željo slavio visoku pobjedu od 5:2, a taj izvještaj broji preko 77.000 pregleda.

Udruženje „1921“ Vam se od srca zahvaljuje na podršci koju nam pružate u radu na sve načine i želimo svima sretnu i uspješnu 2020. godinu, te da se svi skupa što više radujemo iz ljubavi prema tradiciji i živimo Željezničar!


Autori: Almedin Halilović i Nedim Kreštalica