Iza nas je još jedna reprezentativna pauza, iza nas je skoro cijeli prvi od tri dijela sezone i iza nas su burna tri mjeseca. U njih je svašta stalo pa nam se čini kao da su prošla 33. Ali od onoga što je bilo mnogo važnije je ono što dolazi. Pred nama su novi izazovi, a prvi je na rasporedu već sutra, kada će naš Željezničar na našoj Grbavici ugostiti Zvijezdu 09.

Sutrašnjom utakmicom protiv ekipe Zvijezde 09 na našoj Grbavici, za ekipu našeg Željezničara bit će okončan prvi od tri dijela sezone, odnosno ciklus od 11 utakmica protiv 11 protivnika u prvenstvu. U taj prvi dio sezone ubrajamo i nastup u kvalifikacijama za UEFA Europsku Konferencijsku ligu, kao i nastup u Kupu Bosne i Hercegovine.

Ako za europske utakmice ovoga ljeta i početak takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine možemo reći da je bilo dobro, pa i da su nadmašena očekivanja, za ispadanje iz Kupa Bosne i Hercegovine u prvom krugu i rezultate u prvenstvu koji su uslijedili nakon tog dobrog početka možemo reći kratko i jasno – užas. Kao da se radilo o dva potpuno daleka vremenska perioda, o dvije potpuno različite ekipe i o dvije potpuno različite priče.

Mogli bi već sada da pravimo detaljnu analizu, posebno tog “drugog dijela”, odnosno onoga što je bilo užasno. Počelo je protiv Veleža u gostima, završilo se porazom u sarajevskom derbiju prije dvije sedmice. U tih izrazito tmurnih mjesec dana redao se poraz za porazom. Najveći poraz, veći i od onog rezultatskog, bilo je potpuno nezalaganje, nezainteresovanost, nefokusiranost, neborbenost i neimanje nikakve želje za pobjedom. Drugim riječima, najveći poraz je igra nedostojna dresa, grba i imena Željeničara. Zbog toga je suvišno govoriti o pobjedama ili porazima, bodovima i plasmanu na tabeli.

Ali i u najtežim vremenima trebamo istaknuti ono najbolje. I time se voditi kao primjerom, a iz onog lošeg što prije izvući pouku i naučiti lekciju, i ne osvrtati se nazad, već sve usmjeriti ka naprijed.

Iz prethodnih, tmurnih mjesec dana možemo i moramo izdvojiti posljednju utakmicu koju je naš Željezničar igrao na našoj Grbavici – protiv Širokog Brijega. Bila je to sigurno utakmica za pamćenje. Počevši od ekipe koja je pokazala da može kad hoće, pa do navijača koje ništa ne može pokolebati kada je u pitanju masovna, glasna i jasna podrška Željezničaru. Nagrada za to nije mogla biti bolja i ljepša – pobjeda pogotkom postignutim u posljednjim trenucima utakmice. Upravo ta utakmica mora da bude jedan od najvećih motiva i vodilja, kako za ekipu, tako i za navijače, da iza sebe ostavimo taj tmurni period, izvučemo najbolje što možemo te zajedno i jako krenemo u nove izazove.


Pobjeda nad Širokim Brijegom kao motiv i vodilja (Foto: FK Željezničar/Facebook)


Prvi od tih izazova nas očekuje već sutra (subota) u 20:45. Na našoj Grbavici ćemo ugostiti Zvijezdu 09 i sa tom utakmicom zaključiti prvi dio sezone.

Ekipa Zvijezde 09 se trenutno nalazi na posljednjem mjestu na tabeli. Četiri osvojena boda, jedna pobjeda (nad Slogom u četvrtom kolu rezultatom 1:0), jedan remi (u posljednjem kolu sa Tuzla Cityem rezultatom 1:1) i osam poraza dovoljno govore o stanju ekipe koja se ove sezone ponovo našla u najvišem rangu bosanskohercegovačkog fudbala. Podsjetimo, Zvijezda 09 je već nastupala u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, u sezonama 2018/2019 i 2019/2020. Iako se ove sezone pojačala sa zvučnim imenima i iskusnim igračima, očigledno joj predstoji velika i teška borba za opstanak.

Naš Željezničar i Zvijezda 09 su se do sada susreli pet puta. Svaki od tih pet susreta je bio poseban i zanimljiv na svoj način. U četiri od pet susreta Željezničar je slavio pobjede. Prvi susret ova dva tima u historiji (august 2018. godine) bio je u Ugljeviku gdje Zvijezda 09 igra svoje domaće utakmice. Plavi su slavili pobjedu rezultatom 3:1. U drugoj utakmici odigranoj krajem oktobra iste godine Zvijezda 09 je nanijela šokantan poraz Željezničaru na našoj Grbavici, rezultatom 1:0 i pogotkom u posljednjoj minuti utakmice. Sredinom marta 2019. godine ove dvije ekipe su se ponovo srele na Grbavici, samo je ovoga puta Željezničar slavio pobjedu rezultatom 1:0. U sezoni 2019/2020 koja je sramotno prekinuta i nije odigrana do kraja, Željezničar i Zvijezda 09 su se susreli dva puta. Prvi put krajem septembra 2019. godine na Grbavici i tada je Željezničar “demolirao” goste rezultatom 6:0. Krajem februara 2020. godine odigran je i posljednji susret između Željezničara i Zvijezde 09. U Ugljeviku su Plavi slavili sigurnu pobjedu rezultatom 3:0.


Slavlje ekipe i navijača nakon pobjede u posljednjoj utakmici između našeg Željezničara i Zvijezde 09


Međutim, ma koliko se nama bilo lijepo prisjećati pobjeda nad Zvijezdom 09 i koliko trenutno nam se Zvijezda 09 činila kao potpuni autsajder i u podređenom položaju u odnosu na naš Željezničar, slaviti u sutrašnjem okršaju na Grbavici možemo samo ako budemo onakvi kakvi moramo biti.

Ekipa svoju ulogu favorita može i mora opravdati jedino tako što će se od samog izlaska na teren tako i postaviti. Pobjeda mora biti imperativ i najveća želja, do pobjede se mora doći prije svega borbom, pa tek onda kvalitetom. I oko toga ne smije biti puno filozofiranja i dvojbi.

Ali sama ekipa do pobjede neće moći doći. Na nama navijačima je da na sutrašnju utakmicu dođemo u što većem broju. Istina, teško je očekivati da nas sutra bude 10.000 na tribinama Grbavice. Ali mnogo puta u posljednje vrijeme, posebno protiv Širokog Brijega, pokazali smo da bez obzira koliko tmurno i loše bilo, možemo doći u velikom broju i biti velika podrška. A nagrada za to bude prelijepa.

Nema nikakvih opravdanja i izgovora da sutra ne dođemo i u većem broju nego protiv Širokog Brijega. Samim time ćemo poslati jasnu poruku o stanju u kojem se nalazimo, o prethodnih mjesec dana, o našim očekivanjima i o tome koliko volimo naš Željezničar. A da moramo biti ogromna podrška sa tribina tokom cijele utakmice bez obzira na sve, o tome je suvišno govoriti.

Samo tako možemo zajedno do pobjede!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.