Nakon još jednog navijačkog spektakla i zasluženog pozitivnog rezultata na našoj Grbavici (2:2), pred našim Željezničarom je druga, uzvratna utakmica drugog kruga kvalifikacija za UEFA Europsku Konferencijsku ligu protiv azerbejdžanskog Neftcija iz Bakua.

Utakmica pred nama, odnosno utakmica koja se igra večeras od 19:00 (od 21:00 po lokalnom vremenu) u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, nosi veliku simboliku za naš Željezničar, ali je ujedno i velika prilika, jedna od onih koje se rijetko dobijaju, iz koje se ne može ništa izgubiti, a može mnogo dobiti.

Naš Željezničar je već igrao u Bakuu ovoga ljeta, u okviru prvog kola kvalifikacija za UEFA Europsku Konferencijsku ligu. Prije 14 dana je na stadionu Azersun Arena slavio veliku i važnu pobjedu nad bjeloruskim Dinamom iz Minska, rezultatom 2:1, i time se plasirao u drugi krug kvalifikacija. Razlog zboga čega se ta utakmica igrala u Bakuu jeste taj što je fudbalskim klubovima iz Bjelorusije zabranjeno igrati domaće utakmice u okviru UEFA takmičenja u Bjelorusiji, zbog njenog učešća u agresiji na Ukrajinu. Uz to, utakmica se igrala bez prisustva navijača, a sama udaljenost Bakua i specifični klimatski uslovi koji vladaju u njemu ni za jednu ekipu nisu značili prednost. Pa ipak, uprkos svemu tome, Željezničar je u svom prvom gostovanju u glavnom gradu Azerbejdžana slavio tešku, zasluženu i veliku pobjedu rezultatom 2:1. Osim što je ta pobjeda donijela plasman u drugi krug kvalifikacija, popravljanje UEFA koeficijenta i značajnu novčanu nagradu, ona je, zbog uslova u kojima je ostvarena i zbog svega što je dovelo do nje, jedna od najvećih i najvažnijih pobjeda Željezničara u posljednjih nekoliko godina i sigurno će vječno ostati u pamćenju svih navijača Željezničara.


Za vječno pamćenje! (Foto: www.fkzeljeznicar.ba)


Druga, uzvratna utakmica drugog kruga kvalifikacija protiv Neftcija se, također, igra u Bakuu, ali neće biti ni slična utakmici od prije 14 dana.

Prije svega, Neftci je u svakom segmentu drugačija ekipa od Dinama. Kvalitetnija, individualno i kolektivno, a zatim i sa boljim uslovima kao klub, sa većim iskustvom u međunarodnim takmičenjima i bez problema zbog sankcija UEFA-e. To dalje znači da će Neftci dočekati našeg Željezničara na svome stadionu, odnosno Bakcell Areni koja ima kapacitet od 11.000 mjesta, te pred svojim navijačima koji su pokazali veliko interesovanje za utakmicu, što znači da će i atmosfera na tribinama ići u korist domaćinu. Uz to, Neftci je domaća, azerbejdžanska ekipa te joj neće predstavljati problem igranje u klimatskim uslovima karakterističnim za Baku i Azerbejdžan, kao ni igranje na vlastitom stadionu i pred vlastitim navijačima. Svi loši rezultati u posljednje vrijeme i velike turbulencije u samoj ekipi i klubu uopće ne bi trebali biti posmatrani i uzimani kao nešto relevantno, na čemu bi se gradila igra i put do pobjede.

Ono što je veoma važno, a mnogo je drugačije od utakmice protiv Dinama u Bakuu, jeste što pobjeda u ovoj utakmici donosi mnogo više. Ne samo plasman u treći krug kvalifikacija, poboljšavanje UEFA koeficijenta ili još veću novčanu nagradu od strane UEFA-e. Donosi sve nabrojano, ali za Željezničar to znači još veću podršku od strane navijača, od novih članova kluba, preko kupovine u Fan shopu, pa do većeg broja prodatih sezonskih ulaznica. Sve ovo se nekome može učiniti kao “sitnica” i nešto što se podrazumijeva za veličinu kluba kao što je Željezničar. Ali za stanje u kojem se naš Željezničar nalazi ovo je od ogromnog značaja, kako materijalnog, tako i nematerijalnog, jer se osim direktne finansijske pomoći klubu kojem je svaki fening potreban, širi baza navijača koji će se još više povezati sa klubom i biti mu još veća podrška, bez obzira kada, gdje i protiv koga igrao. Na koncu, pobjeda i plasman u treći krug kvalifikacija znači još jedan navijački spektakl na našoj Grbavici, a o prethodna dva se i dalje priča i još uvijek stižu velike pohvale sa svih strana svijeta.

Samo za našu ekipu, odnosno igrače i stručni štab, čak i ako iz priče izbacimo Neftci, ovo će biti potpuno drugačija utakmica u odnosu na onu od prije 14 dana. Ekipa je imala velikih problema sa povrijeđenim igračima i još uvijek je nepoznato koji će od njih moći zaigrati večeras. Na konferenciji za medije uoči utakmice, šef stručnog štaba Nermin Bašić je najavio da će “svi igrači biti u konkurenciji za nastup, ali da na kraju priče nije uopće važno ko će igrati, već je važno da svako ko bude igrao dadne i preko 200 % svojih mogućnosti.” Sigurno je i da su velike emocije, počev od euforije i elana, obuhvatile ekipu nakon prošle utakmice na našoj Grbavici. Zbog svega toga ekipa je otputovala u Baku još prije četiri dana kako bi se u što većem miru pripremila za utakmicu, te kako bi svaki pojedinac mogao da se kvalitetno pripremi i bude na raspolaganju svima. Ekipa zna šta je očekuje večeras i na njoj je da uradi ono što najbolje zna i što se jedino očekuje od nje.


Ekipa zna šta je pred njom i spremna je za to! (Foto: FK Željezničar/Facebook)


Najveću razliku u odnosu na drugu utakmicu protiv Dinama od prije 14 dana jesu navijači našeg Željezničara. Osim što su u prvoj utakmici protiv Neftcija napravili još jedan spektakl na kraju kojeg su poslali jasnu i glasnu poruku ekipi uoči odlaska za Baku, oni će i u glavnom gradu Azerbejdžana biti velika, ogromna i od neprocjenjivog značaja podrška za cijelu ekipu. Za nadati se da će biti i najveći vjetar u leđa na čiji će pogon ekipa ostvariti pobjedu i plasman u treći krug kvalifikacija, te da će na kraju to zajedno i proslaviti.

Ako bih imao priliku da danas ili večeras uoči same utakmice kažem nešto ekipi ili ih pokušam na neki način motivisati, ne bih to uradio na klasični način. Istakao bih im, prije svega, da smo svi mnogo, mnogo, mnogo ponosni na njih, da su premašili sva očekivanja i da u našim očima neće pasti bez obzira kako se utakmica završila, dokle god budu igrali onako kako se igra u dresu našeg Željezničara. Pozvao bih ih i da se prisjete utisaka i emocija koje su ih obuzele kada su vidjeli kako naša Grbavica sija i kakav smo spektakl napravili na njoj. I na kraju bih im pokazao samo jedno – sve one koji će večeras na stadionu stajati iza plavo-bijelih zastava i pjevati pjesmu svojoj najvećoj ljubavi zbog koje bi otišli i na kraj svijeta, pa i dalje ako zatreba.

Rekao bih im: Ovu utakmicu ne igrajte ni za plasman u treći krug kvalifikacija, ni za potencijalno velikog protivnika u trećem krugu kvalifikacija, ni za bolji UEFA koeficijent, ni za veću novčanu nagradu, ni da nešto posebno dokažete nekome, ni u inat dušmanima… Ovu utakmicu igrajte za nas! Nas, koji smo tu na stadionu. Nas, koji nismo na stadionu, ali koji smo svim srcem, mislima i molitvama uz vas, u svakom kutku planete Zemlje. Nas, koji živimo za Željezničar i koji smo zaslužili i ovo. Rekao bih i “vas”, ali vi ste odavno pokazali da ste dio “nas”. Nas, koji živimo za Željezničar. Igrajte za nas!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.