Pobjeda nad Veležom na Grbavci u prošlom kolu je, zaista, ogromna. I to iz više razloga. U budućnosti čak može ponijeti epitet “najvažnije u sezoni”. Ali vremena za osvrtanje na nju nema. Pred nama je jedna od najvažnijih utakmica u dosadašnjem dijelu sezone i jedna od najvažnijih utakmica u sezoni uopće. Pred nama je nova bitka za nova tri boda i što bolji plasman na tabeli na kraju sezone. Pred nama je bitka i za više od pobjede i bodova. Pred nama je 149. sarajevski derbi – okršaj između našeg Željezničara i Sarajeva!

Pričati o sarajevskom derbiju je podjednako teško i lahko. Teško je jer je teško ostati subjektivan i jer se priča o nečemu što je staro preko 75 godina, o nečemu u čemu su direktno učestvovale hiljade ljudi i o nečemu što je odavno izašlo van okvira fudbala. I lahko je jer, jednostavno, sarajevski derbi nije potrebno više nikome objašnjavati i gotovo sigurno ne postoji ljubitelj fudbala u Bosni i Hercegovini i šire koji nije čuo za njega i koji ne zna o čemu se radi, te zbog čega je toliko poseban.

Ovoga puta, kao i prethodnih nekoliko, odlučio sam da se držim “lakše” strane. Ponajviše zbog toga što ne želim da uplićem subjektivnost i vlastite emocije u najavu ovako velike i važne utakmice kakva je sarajevski derbi. Sama bi najava dobila pogrešan kontekst, bila bi pogrešno protumačena, a to je ono što je najmanje potrebno, prije svega našem Željezničaru, uoči ove utakmice. Umjesto emocija, koje su dodatno pojačane kada je u pitanju sarajevski derbi i koje ionako ne možemo isključiti, moramo biti svjesni činjenica i stvarnog stanja, što nam mnogo može pomoći i na čemu možemo graditi pobjedu i uspjeh.

Za ekipe našeg Željezničara i Sarajeva koje se nalaze u borbi za pozicije koje vode u kvalifikacije za europska takmičenja naredne sezone, ova utakmica je od ogromnog rezultatskog značaja. Ekipa Željezničara se nalazi na četvrtom mjestu sa 46 bodova, dok je ekipa Sarajeva na trećem mjestu sa 48 bodova. Zrinjski kao prvoplasirana i Borac kao drugoplasirana ekipa su već osigurali nastup u kvalifikacijama za europska takmičenja naredne sezone. Ukoliko ekipa Zrinjskog pobijedi Velež (koji je u prvenstvu šestoplasirana ekipa sa 44 boda) u finalu Kupa Bosne i Hercegovine, u kvalifikacije će ići i četvrtoplasirana ekipa u prvenstvu. Ukoliko ekipa Veleža slavi pobjedu nad ekipom Zrinjskog, u kvalifikacije ide samo trećeplasirana ekipa (ili i četvrtoplasirana ako ekipa Veleža sezonu završi na trećem mjestu). Tu treba dodati i ekipu Širokog Brijega koja se nalazi na petom mjestu sa 45 bodova. Iako nakon sarajevskog derbija koji je pred nama ostaju još dva kola do kraja sezone i pomenuto finale Kupa, tri boda u ovoj utakmici bi vrijedila mnogo. Posebno treba istaći da preostala dva kola donosi i direktan okršaj između ekipa Veleža i Sarajeva. Dakle, borba za plasman u kvalifikacije za europska takmičenja naredne sezone bi mogla biti neizvjesna do posljednjih trenutaka same sezone. Ali tri boda u sarajevskom derbiju za jednu od ekipa bi bio ogroman korak ka tom plasmanu.

Uz to treba dodati i da pobjeda za bilo koju od ekipa u sarajevskom derbiju znači i bolji međusobni omjer, što će biti odlučujući faktor na kraju sezone ukoliko dvije ekipe budu imale isti broj bodova. Naš Željezničar i Sarajevo su ove sezone već odigrali dvije utakmice i obje su završene bez pobjednika (2:2 na Grbavici i 0:0 u Zenici). Također, ekipa Željezničara ima bolji međusobni omjer sa ekipom Veleža, dok sa ekipom Širokog Brijega ima apsolutno izjednačen međusobni omjer (po jednu pobjedu, poraz i remi, izjednačenu gol razliku u međusobnom omjeru i trenutno izjednačenu gol razliku u cijelom prvenstvu). Ekipa Sarajeva je bolja u međusobnom omjeru od ekipe Širokog Brijega, dok je, trenutno, lošija u međusobnom omjeru od ekipe Veleža. Dakle, o rezultatskom značaju predstojećeg sarajevskog derbija je suvišno dalje pričati.

Još jednu važnu činjenicu je potrebno istaći, iako se ona neće svidjeti mnogim navijačima našeg Željezničara (što je i razumljivo uzevši u obzir moralni i emotivni značaj sarajevskog derbija), a to je da ekipa Sarajeva u ovom sarajevskom derbiju nosi ulogu favorita. Svi smo upoznati sa kvalitetama, individualnim i kolektivnim, ekipe Sarajeva, svi smo upoznati sa rezultatima koje ostvaruju u posljednje vrijeme i svi smo upoznati koliko je mnogo uloženo u ekipu, njene kvalitete i te rezultate. Također, svi smo svjesni mogućnosti i, prije svega, finansijske jačine našeg Željezničara kao kluba, kvaliteta i nedostataka ekipe kao i “šarenih” rezultata u posljednjih mjesec i pol. Dakle, uloga favorita koju nosi ekipa Sarajeva nije nešto novo, iznenađujuće i neutemeljeno u činjenicama i stvarnosti. Sa time trebamo biti načisto. I to prvenstveno zbog smanjivanja pritiska i očekivanja od naše ekipe, odnosno povećavanja pritiska na ekipu Sarajeva, te zbog toga što na osnovu toga smo mnogo puta izgradili velike pobjede i uspjehe. Zašto ne bi i sada?

Skoro je postala tradicija da iz obje ekipe uoči sarajevskog derbija stižu izrazito šablonske i “diplomatske” izjave i najave. “U derbiju nema favorita”, “dobro smo se pripremali za ovu utakmicu”, “bit će teška i nezivjesna utakmica”, “nadamo se najboljem”, “ova utakmica je od velikog značaja za navijače” i tako dalje, i tako dalje… Ovoga puta stižu malo drugačije najave. Dok je iz ekipe Željezničara najavljeno da su svjesni rezultatske i moralne važnosti utakmice, da će u nju ući maksimalno požrtvovano, ali i da nije kraj svijeta ukoliko se naše želje ne ispune, iz ekipe Sarajeva su stigle nešto drugačije najave. Njih nećemo detaljno elaborirati jer nisu dostojne ove najave i onih koji stoje iza nje. Vjera u sebe nije loša stvar, čak je i pohvalna, ali kada pređe u potcjenjivanje, podsmijavanje i skoro pa vrijeđanje protivnika i članova protivničke ekipe, mora se postaviti pitanje: prikriva li se, možda, tim izjavama strah i nesigurnost u sebe ili je riječ o vrhunskom bezobrazluku karakterističnom za Sarajevo? Kakav god odgovor na to pitanje bio, mnogo puta je dokazana činjenica da takav pristup uoči sarajevskog derbija je obično završavao katastrofalno po one koji su se odlučili na njega. Izgovorena riječ, baš kao i ispaljena strijela, ne može se vratiti, a na onima kojima je upućena je da u njoj pronađu dodatni motiv i snagu za pobjedu!

Na kraju svake najave je postala praksa da se pozovu svi navijači našeg Željezničara na dolazak na utakmicu i maksimalnu podršku ekipi. Ovoga puta ću namjerno izostaviti pozivanje navijača Željezničara na predstojeći sarajevski derbi. Prije svega, jer su ulaznice predviđene za njih već rasprodane. U trenutku pisanja ove najave još nije poznato kada će (i da li će uopće) Sarajevo poslati dodatni broj ulaznica (ulaznice za cijelu južnu tribinu Gradskog stadiona Koševo), što im je naloženo iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, nakon što su, po ko zna koji put, posegnuli za ucjenjivanjem i ponižavanjem Željezničara i njegovih navijača i uništavanjem sarajevskog derbija. O tome bi se tek mogao napisati poseban tekst, ali je sasvim sigurno, prema informacijama iz našeg Željezničara, da je posljednjim potezima rukovodstvo Sarajeva nanijelo trajnu štetu vlastitim navijačima u sarajevskim derbijima koji se budu igrali na našoj Grbavici. I to bez obzira na pomenuti nalog iz N/FS BiH. Sigurno je da će obavijest za to biti pravovremena, a ukoliko Sarajevo postupi po propisanim pravilima, nema sumnje da će i taj dodatni broj ulaznica biti rasprodan. Buri oko ulaznica koja se uvijek podigne uoči svakog sarajevskog derbija je trebalo stati u kraj zauvijek i, po svemu sudeći, to će biti i učinjeno. Na žalost Sarajeva, njegovih navijača i sarajevskog derbija, ali ne više i na štetu Željezničara i njegovih navijača koja se decenijama, konstantno i sistematski nanosi!

Ono što je, umjesto obaveznog dolaska na utakmicu kojeg smo već ispoštovali, najvažnije istaknuti jeste maksimalna podrška. I to od trenutka okupljanja navijača Željezničara na Mostu Vrbanja (Most Suade i Olge) u 17:30, odakle ćemo zajedno krenuti na Gradski stadion Koševo, pa sve do povrataka sa istog uz, nadamo se, pobjedničku pjesmu i u pobjedničkom raspoloženju. Jednostavno, svi koji će sutra navečer biti uz naš Željezničar imaju jasne obaveze koju moraju ispuniti. Prije svega doći na okupljanje navijača, zatim svojim ponašanjem i slušanjem uputa doprinijeti da svi budemo kompaktni, kao jedno, te maksimalno, iz sveg glasa, snage i srca navijati za Željezničar, od početka do kraja i bez obzira na sve. Ko nije spreman na ovo, neka i ne dolazi. Vremenski uslovi, uslovi na stadionu, dešavanja na terenu, rezultat, domaći navijači… Ništa od navedenog ne smije ni najmanje da utiče na nas i našu podršku. Mi smo osnova, mi smo temelj, mi smo epicentar i od nas sve kreće i zavisi. Naša uloga je najvažnija. Ukoliko mi zakažemo, ukoliko mi ne uradimo što je do nas i ukoliko mi ne odigramo svoju ulogu najbolje što možemo, nemamo nikakvo pravo upirati prstom u druge što nisu uradili isto. Mnogo toga smo, kao navijači, uradili u posljednje vrijeme za naš klub. Mnoge smo standarde postavili i mnoge smo velike stvari napravili. Ono što nas očekuje sutra isto tako može biti veliko i mogu se pomjeriti neki standardi, ali samo ukoliko mi budemo na onom nivou na kojem znamo i možemo biti. Naše obaveze su jasne, ekipa je odlično upoznata sa stavovima i očekivanjima navijača, kao i rezultatskim i moralnim značajem utakmice, a protivnik sa suprotne strane nam je protivnik u punom i svakom smislu te riječi. Predstoji nam velika bitka, a recept za nju je jasan i najbolji je putokaz svakome navijaču Željezničara:

POBJEDA DOLAZI SA JUGA!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.