Još jedna sezona za naš Željezničar se bliži kraju. Pred nama su još četiri utakmice, dvije se igraju na našoj Grbavici, a jedna od njih je pred nama. Željezničar će u petak, 3. maja, dočekati Tuzla City i pokušat će uz veliku podršku navijača da napravi još jedan važan, možda i najbitniji, korak naprijed u borbi za opstanak.


Da čovjek ne povjeruje! Ekipa našeg Željezničara je ostvarila još jednu pobjedu! I to drugu za redom, i to u gostima! Zlobnici bi rekli – predznak kraja Svijeta…

Željezničar je proteklog vikenda savladao GOŠK u Gabeli rezultatom 2:1. Direktni okršaj konkurenata u borbi za opstanak otišao je na stranu sarajevskih „Plavih“, i to potpuno zasluženo. Ekipa koju privremeno predvodi Dino Đurbuzović je nadigrala ekipu koju predvodi „naš“ Admir Adžem i pobjedom je načinila ogroman korak naprijed u pomenutoj borbi za opstanak. Kao i ona protiv Širokog Brijega na našoj Grbavici, i ova utakmica nije obilovala Bog zna kakvom ljepotom i uživanjem u fudbalu. Ali ekipa Željezničara je uspjela da se vrati iz rezultatskog zaostatka u kojeg je ušla već na početku utakmice, preokrene rezultat i igrom kakvu nismo viđali skoro nikako u gostima ove sezone uzme velika tri boda. Treba podcrtati i da bi teško ekipa to uspjela da i ovoga puta nije imala veliku podršku svojih navijača koji su sigurno zaslužili da se prvi put radosni vrate sa jednog gostovanja ove sezone.


Naš Željezničar je uz veliku podršku navijača zasluženo savladao GOŠK u Gabeli (FOTO: Adem Ćatić, www.fkzeljeznicar.ba)


Međutim, bez obzira na to što smo svjedočili ovom vrlo pozitivnom šoku kojeg nam je priredila ekipa našeg Željezničara, borba za opstanak još nije završena. Istina, mogla bi biti već ovoga vikenda kada uzmemo u obzir razne kalkulacije. Ali za naš Željezničar kalkulacija nema, čak nisu ni poželjne. Poželjno je jedino da svaka utakmica do kraja bude kao posljednja i ključna u ovoj borbi, odnosno da pristup ekipe i navijača njima bude takav. Samo to je garant pobjede a pobjede do kraja sezone bi barem za malu mrvu uspjele ublažiti sveopću gorčinu koju nam je ova sezona probudila.

Do kraja su ostale još četiri utakmice. Dvije od te četiri se igraju na Grbavici, a jedna od te dvije je upravo ona koja je pred nama. Naš Željezničar će u petak, 3. maja, od 18:00 dočekati Tuzla City na našoj Grbavici.


Željezničar je slavio pobjedu rezultatom 3:1 u prvom ovosezonskom susretu sa Tuzla Cityjem, također odigranom na Grbavici 26. augusta prošle godine (FOTO: Damir Hajdarbašić/www.fkzeljeznicar.ba)


Bit će to još jedan direktni okršaj sa još jednim konkurentom u borbi za opstanak. S tim da je ovoga puta situacija mnogo jasnija – ukoliko Željezničar pobijedi i matematički će „osigurati“ opstanak, a ukoliko Tuzla City izgubi, te ukoliko Igman savlada Zvijezdu 09, i definitivno se „oprašta“ od najvišeg ranga. Zbog čega navodnici? Tehnički gledano, i u slučaju pobjede Željezničara, odnosno poraza Tuzla Cityja, postoji još nekoliko scenarija u kojima bi opstanak, odnosno ispadanje, bili dovedeni u pitanje. Ali kao što je iznad istaknuto, nas i našeg Željezničara to ne treba uopće zanimati već jedini cilj mora biti pobjeda. Sada više nisu važni ni položaj na tabeli, ni broj bodova, ni susreti drugih konkurenata, ni međusobni omjeri. Sada je jedino važno svaku utakmicu do kraja shvatiti kao finale.

Ekipa je itekako svjesna ovoga i o njoj se nema šta mnogo reći, a i ona je rekla sve što je imala onoga trenutka kada je našeg Željezničara dovela u borbu za opstanak u jednoj od najgorih europskih fudbalskih liga. Ona svoj cilj ima i bez obzira kada i kako ga ostvarila na njoj je da do kraja sezone pokuša maksimalno ublažiti razočarenje koje je priuštila armiji navijača.


Jasna poruka istaknuta na južnoj tribini u utakmici protiv Sloge na našoj Grbavici, 4. novembra prošle godine, još uvijek, itekako, važi (FOTO: www.themaniacs.org)


Međutim, navijači su ti koji sada moraju dati svoj maksimum i to je važno neprestano ponavljati i podcrtavati. Pokazali su oni i ove sezone da im, prosto, nema ravnih u našoj Bosni i Hercegovini, i to na razne načine. Jedan od najboljih pokazatelja je i posjeta na domaćim utakmicama na našoj Grbavici. Dovoljno je reći da je njen prosjek ove sezone veći od prosjeka u sezonama kada se naš Željezničar borio za najveće uspjehe, što u mnogome govori o mentalnom stanju, ne samo Željezničara i njegovih navijača, već i bosanskohercegovačkog fudbala u cijelini.

Očigledno je da to nekome „smeta“ i to nije nikakvo iznenađenje. Naprotiv, trebamo se kolektivno zabrinuti onda kada ne budemo imali „dušmana“ i njihove „dobronamjerne brige za našu dobrobit“. Tako je ovoga puta našem Željezničaru određeno da dočeka Tuzla City radnim danom u, čak ni predvečernjem, nego posljepodnevnom terminu. Prvobitno je bilo planirano da utakmica počne u 16:00 ali je na insistiranje kluba početak pomjeren za „mnogo boljih“ 18:00. Namjeru i cilj ovakvih odluka samo naivni mogu pravdati „Savezom i vlasnikom TV prava“. Namjera i cilj su jasni – srozati posjetu na utakmicama Željezničara, smanjiti podršku njemu i udariti na činjenicu da takvu podršku kakvu ima naš klub nema nijedan u Bosni i Hercegovini.Ova utakmica će nositi i posebnu težinu za navijače. Prije svega, jer je jedna od preostale dvije koje će naš Željezničar igrati na Grbavici. Posljednja će biti u 33. kolu protiv banjalučkog Borca i za nju već sada možemo reći da posebne najave nisu potrebne. To znači da je ova utakmica i jedna od dvije preostale prilike za naše karakteristično porodično druženje na našoj Grbavici ove sezone. A utakmica se igra blizu dva značajna datuma za naš Željezničar. Prvi je, ustvari, 1. maj, odnosno godišnjica smrti najvećeg među nama, Ivice Osima. Drugi je 4. maj, jedan od najtežih, ako ne i najteži, dan u historiji našeg Željezničara i naše Grbavice. Dan kada je naš dom 1992. godine zapaljen u krvavom i zločinačkom pohodu srpskog agresora na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. I ta dva datuma će se propisno obilježiti upravo na ovoj utakmici. Također, tu je i uspomena na 2. i 3. maj, također 1992. godine, kada je glavni grad naše Bosne i Hercegovine nadljudskim i herojskim naporima odbranjen od spomenutog agresora, sa njime i naša domovina, a sa njome i naš voljeni Željezničar. Dakle, moralna obaveza svakog od nas je prisustvovati obilježavanju ovih vrlo važnih datuma u petak, 3. maja, na našoj Grbavici. Nema sumnje da će uvijek patriotski navijači Željenzičara to znati dostojno obilježiti.

Zbog toga je najvažnije da navijači našeg Željezničara i sada dadnu svoj maksimum, i više od toga. Bez obzira na termin utakmice, bez obzira na vremenske uslove, bez obzira na ekipu, protivnika, rezultate i vrlo lošu sezonu. Obaveza je vrlo jednostavna – doći na utakmicu u što većem broju i biti velika podrška tokom cijele utakmice. Čak ni zbog toga da se „dušmanima“ pošalje jasna poruka, koliko zbog toga što naša porodična okupljanja koja iz vikenda u vikend praktikujemo na Grbavici, ali i stadionima širom naše domovine, nemaju opis, cijenu, a posebno ne konkurenciju!Almedin Halilović

Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.