Našeg Željezničara, nakon velike pobjede nad Borcem na našoj Grbavici, očekuje prva gostujuća utakmica u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ove sezone. Plavi putuju u Hercegovinu, tačnije u Posušje, gdje će odmjeriti snage sa istoimenim domaćinom.

Dok se za neke klubove otvaranje sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine već bliži kraju, za neke, kao što je naš Željezničar, tek je počelo. Četvrto kolo (a tek druga utakmica za Željezničar) donosi prvu gostujuću utakmicu za Plave u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ove sezone. Plavi će u subotu, 19. augusta, u 20:45 odigrati utakmicu protiv Posušja u istoimenom gradu, na stadionu Mokri Dolac.

Bit će to ukupno 27. međusobni okršaj između našeg Željezničara i Posušja. Željezničar je daleko uspješniji u tim međusobnim okršajima sa 15 pobjeda, pet remija i šest poraza, te gol-razlikom od 45 postignutih i 25 primljenih pogodaka.

Tradicija međusobnih okršaja između ova dva kluba postoji još od početka 2000-ih godina, kada se Posušje, kao tadašnji novajlija u društvu najboljih, nametnulo kao jedan vrlo kvalitetan klub, sa velikom podrškom lokalne zajednice, dok je naš Željezničar u tom periodu bio daleko najbolji klub u državi sa mnogo osvojenih trofeja i dobrih nastupa u međunarodnim takmičenjima. Tradicija međusobnih okršaja je prekinuta krajem 2000-ih kada je Posušje napustilo najviši rang takmičenja, a obnovljena je sa povratkom Posušja u najviši rang 2021. godine.

Od tada su dvije ekipe odigrale šest međusobnih okršaja. Željezničar je slavio tri puta, dva puta je završeno bez pobjednika i jednu pobjedu je slavilo Posušje. Prethodne sezone, Željezničar je slavio u dvije od tri utakmice protiv Posušja (kao gost krajem augusta prošle godine, rezultatom 2:1, i kao domaćin krajem maja ove godine, rezultatom 3:0), a jednom je završeno bez pobjednika (sredinom novembra prošle godine na Grbavici, rezultat je bio 1:1).

Posljednja utakmica između ove dvije ekipe, odigrana na Grbavici prije skoro tri mjeseca, bila je jedna od najzanimljivijih u međusobnim okršajima i jedna od “utakmica za pamćenje” iz prošle sezone. Iako je bila ubjedljiva, rezultatom 3:0, Željezničar je vrlo teško došao do pobjede, slomivši veliki otpor Posušja tek pred kraj utakmice. Ta pobjeda je dovela Željezničar na korak do plasmana u kvalifikacije za UEFA Europsku Konferencijsku ligu ove sezone, a sama utakmica je odigrana u paklenoj atmosferi.


Slavlje nakon što je u posljednjim trenucima slomljen otpor gostiju na Grbavici u posljednjem okršaju između našeg Željezničara i Posušja (Foto: FK Željezničar/Facebook)

 


Utakmica koja je pred nama se neće mnogo razlikovati od te utakmice, kao ni od prethodnih između Željezničara i Posušja. Prije svega, sasvim je sigurno da će atmosfera na stadionu Mokri Dolac u Posušju biti odlična. Posušje se u posljednje dvije godine etabliralo kao klub sa dobrom posjetom na domaćim utakmicama, dok naš Željezničar ima tradicionalno dobru podršku svojih navijača bez obzira gdje i kada gostuje, što će biti slučaj i u utakmici pred nama. Dodatnu draž ovoj utakmici daje i njen termin, odnosno činjenica da će se ista odigrati u noćnom terminu, pod nedavno postavljenim reflektorima na stadionu Mokri Dolac. To je veliki korak naprijed, ne samo za Posušje, već i za cjelokupnu infrastrukturu bosanskohercegovačkog fudbala.

Na zelenom terenu nas ne očekuje ništa manje od uzbudljive utakmice i teškog ispita za ekipu našeg Željezničara, prije svega zbog domaće ekipe. Posušje je već odigralo dvije utakmice u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ove sezone, protiv Širokog Brijega kod kuće i protiv Sarajeva u gostima, i u obje je ubilježilo poraz. Najprije je u uzbudljivoj, ali i kontroverznim odlukama sudija obilježenoj, utakmici protiv Širokog Brijega poraženo rezultatom 2:1. Posušje je bilo bolji protivnik od Širokog Brijega i poraz koji je došao nakon dosuđenog penala za goste u posljednjim trenucima utakmice je bio nezaslužen. Iako je kao gost Sarajevu poraženo rezultatom 3:0 u prošlom kolu, Posušje se nije “osramotilo”. Prikazalo je čvrstinu, odlučnost, ali i određene kvalitete. Sigurno je da su ta dva poraza dovele Posušje u nezgodan položaj, posebno jer je diskutabilno koliko su zasluženi. S toga se bez sumnje može očekivati da će ekipa Posušja biti na maksimumu svojih mogućnosti protiv ekipe Željezničara kako bi popravila utisak i došla do što boljeg rezultata.


Utakmica između našeg Željezničara i Posušja će biti odigrana u odličnom ambijentu na stadionu Mokri Dolac u Posušju (Foto: HŠK Posušje/Facebook)

 


Naš Željezničar u ovu utakmicu ulazi na krilima velike pobjede nad Borcem na Grbavici u prošlom kolu, rezultatom 2:0, te dobrih nastupa u kvalifikacijama za UEFA Europsku Konferencijsku ligu. Pobjeda nad Borcem je, zaista, bila velika. Došla je uz ogromnu podršku svih navijača sa punih tribina Grbavice, igrom kojom je Borac nadigran u potpunosti i svakom segmentu, te uprkos očiglednoj namjeri sudija da do pobjede Željezničara ne dođe. Bila je to, možda, i najbolja utakmica ekipe od kada je vodi šef stručnog štaba Nermin Bašić i sasvim sigurno utakmica za pamćenje kojom je na najbolji način otvorena sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine za Željezničar.

Međutim, ono na šta se potrebno posebno osvrnuti nije sama pobjeda, što je vrlo tužno, već namjera Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da nanese materijalnu i nematerijalnu štetu našem Željezničaru. Osim katastrofalnog suđenja Aleksandra Njegomirovića i njegovih kolega tokom cijele utakmice, a posebno u periodu kada je Željezničar poveo sa 2:0, da nanese štetu Željezničaru potrudio se i delegat utakmice Davor Ristić. On je, uprkos svim dokazima, vlastitim očima, zdravom razumu i logici, u izvještaju sa utakmice naveo da je na njoj bilo prisutno “samo” 7.000 gledalaca, iako je taj broj u stvarnosti daleko veći. Klub je naknadno objavio da je na utakmici bilo prisutno skoro 9.000 gledalaca (iako je lični utisak da je bilo prisutno i više) ali šteta koju je Davor Ristić nanio je nepopravljiva.

Postavlja se pitanje: kome je u interesu da “zakida” Željezničar kada je riječ o posjeti na domaćim utakmicama? Ovo nije prvi put. U bliskoj prošlosti Željezničaru se znalo “poništiti” i preko 3.000 gledalaca. Ovo nije ni iznenađujuće, uzevši u obzir koliko pojedinim osobama, klubovima i njihovim navijačima “bode oči” podatak da je Željezničar ubjedljivo najgledaniji klub u Bosni i Hercegovini i među najgledanijima u regionu. I nema sumnje da će biti opet bez obzira na procjene delegata iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Ima krivice i nas samih, odnosno našeg kluba. Ali ako nije riječ o dobro smišljenoj i sistemskoj kampanji, u šta iskreno sumnjamo, pozivamo sve buduće delegate na utakmicama koje se igraju na našoj Grbavici da širom otvore oči i uključe mozak prilikom procjene broja gledalaca, te da budu iskreni. U suprotnom, mogli bi postati predmet podsmijavanja u najboljem slučaju, a u najgorem – proglašeni slijepima i nesposobnima. Sa razlogom!


Zaslužena pobjeda nad Borcem na Grbavici pred “7.000 gledalaca”, ako pitate delegate iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine

 


U sutrašnjoj utakmici između našeg Željezničara i Posušja i ekipa i navijači će morati dati svoj maksimum kako bi došli do željene i važne pobjede. Koliko je željena o tome je suvišno govoriti, a koliko je važna vidjet će se u utakmicama nakon nje, pa onda i na kraju sezone. Iako je priča o davanju maksimuma postala poput aksioma i izlizane fudbalske floskule, zaista je maksimum ekipe, navijača i cijelog kluba ono što jedino može spasiti Željezničar, pomoći mu i donijeti uspjeh, bilo da je riječ o samo jednoj utakmici ili nečemu većem. Nema sumnje da će navijači u velikom broju i najglasnije biti podrška Željezničaru na stadionu Mokri Dolac u Posušju protiv istoimenog domaćina. Ali će i ekipa morati da nastavi tamo gdje je stala u utakmici protiv Borca, i to još jače i još bolje. Samo na maksimumu i samo zajedno možemo do ostvarenja naših ciljeva i želja!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.