Nakon nezasluženog poraza od Zrinjskog na Grbavici naš Željezničar gostuje u Širokom Brijegu, gdje će sa istoimenim domaćinom odmjeriti snage u onome što je okarakterisano kao “derbi 14. kola”.

Poraz od Zrinjskog na Grbavici (0:1) u prošlom kolu je, zaista, bio nezaslužen. I na to se nema mnogo toga dodati. U utakmici koja je okarakterisana kao “najzanimljivija i najvažnija utakmica dosadašnjeg toka sezone”, naš Željezničar se predstavio u gotovo najboljem svijetlu, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu. Ekipi Željezničara se nema šta prigovoriti. Igrači su pokazali visok nivo koncentracije, posvećenosti i odlučnosti da se izbori što bolji rezultat, od prvog do posljednjeg minuta utakmice. Ali ekipa je za protivnika imala prošlosezonskog prvaka o čijim kapacitetima i kvalitetama je suvišno govoriti. Ekipa je imala neravnopravno “dijeljenje pravde” od strane glavnog sudije Irfana Peljte i njegovih pomoćnika. I ekipa je bila pod velikim rezultatskim pritiskom. Imati ove faktore protiv sebe, a odigrati onakvu partiju, zaslužuje poštovanje i podršku bez obzira na konačni rezultat. S obzirom da se najlakše praviti generalom poslije bitke, možemo diskutovati o tome da li smo i koliko nadigrali “dominantni” Zrinjski, o tome je li suđenje Irfana Peljte i pomoćnika bilo u skladu sa pravilima i koliko je uticalo na rezultat, o tome ko je trebao igrati, a ko ne, da li je Semir Štilić trebao pogoditi ili ne… Ali od toga ni Željezničar, ni mi, nemamo baš ništa. Naprotiv, iz poraza od Zrinjskog treba izvući pouke, prije svega ostalog, ali i sve što je bilo pozitivno i to nadograđivati za bolju budućnost. Ekipa je pokazala ono što se od nje jedino očekuje, ekipa je pokazala da može nadigrati i one ekipe koje su mnogo kvalitetnije od nje, a navijači su posjetom, atmosferom i podrškom (posebno nakon utakmice) ponovo pokazali da im u Bosni i Hercegovini nema ravnih. Ni na jednom od nabrojanog ne treba stati nego treba sve od sebe dati da svaka naredna predstava Željezničara, na Grbavici ili van nje, bude kvalitetnija i kvalitetnija, i na terenu i na tribinama. Rezultat će doći. I proći. Ali istinska snaga Željezničara, borbena ekipa i odani navijači, još će rasti i rasti.


Poraz od Zrinjskog na Grbavici kao pouka i povod za još veću borbu i još veću podršku (Foto: www.fkzeljeznicar.ba)


Teško se utakmica protiv Širokog Brijega u gostima može nazvati “prilikom za iskupljenje od poraza” ili bilo kakvom prilikom uopće. Za početak je potrebno istaknuti, iako većina to zna, da je Široki Brijeg jedina ekipa u najvišem rangu bosanskohercegovačkog fudbala protiv koje je naš Željezničar lošiji u međusobnom omjeru. U 71 utakmici između Širokog Brijega i Željezničara zabilježeno je 30 pobjeda Širokobriježana, 25 pobjeda Plavih i 16 remija. Koliko je Stadion Pecara, dom Širokog Brijega, izazovan za ekipu Željezničara najbolje govori podatak da su Plavi na njemu pretrpjeli čak 20 poraza, dok je Željezničar šest puta pobijedio i sedam puta remizirao. Ako ostavimo po strani statistiku međusobnog omjera ostaje činjenica da ekipa Željezničara putuje u goste klubu koji se nalazi u vrhu tabele. Široki Brijeg, prije početka 14. kola, zauzima drugu poziciju sa 25 bodova (dva boda manje od prvoplasiranog Zrinjskog i tri boda više od trećeplasiranog Željezničara). Može se, također, diskutovati o tome da li je visoki plasman Širokog Brijega zaslužen ili ne, ali je nesporna činjenica da se ekipa, kojoj je uoči početka sezone prognoziran daleko slabiji plasman, nalazi u vrhu i bez velikog bodovnog zaostatka. Diskutovati o tome da li je Široki Brijeg mogao u nekim utakmicama ostati bez jednog ili tri boda samo bi značilo podcijeniti protivnika, a to je prvi korak ka porazu. Uostalom, utakmice između Širokog Brijega i Željezničara inače se smatraju utakmicama u kojima preovladava fudbal i nadigravanje nad antifudbalom i “valjanjem”. Bez obzira na sve faktore koji važe prije početka utakmice, onoga trenutka kada utakmica između Širokog Brijega i Željezničara počne, sve mogućnosti postaju dostupne, otvorene i ostvarive. I to je ono što daje posebnu draž rivalstvu između ova dva kluba. Na koncu, dovoljno se prisjetiti posljednje utakmice između Željezničara i Širokog Brijega koja je odigrana na Stadionu Grbavica u trećem kolu. Ekipa Željezničara je, u odličnoj atmosferi, tokom cijele utakmice bila superiornija i nalazila se na pragu pobjede. Ali istinska sportska nesreća je htjela da ekipa Širokog Brijega postigne gol u posljednjim sekundama utakmice. Utakmica je okončana rezultatom 1:1.


Odlična atmosfera na tribinama i dominacija na terenu nisu bile dovoljne da Željezničar slavi pobjedu u posljednjoj utakmici protiv Širokog Brijega, 24.7.2022. (Foto: www.fkzeljeznicar.ba)


Ali utakmica između Širokog Brijega i Željezničara koja se igra sutra (subota) u 19:00 na Stadionu Pecara ipak će biti prilika za nešto. Prije svega, bit će prilika da navijači Željezničara nakon više od tri godine bodre svoju ekipu na Stadionu Pecara. Posljednji put kada su na utakmici između Širokog Brijega i Željezničara na Stadionu Pecara bili prisutni i navijači Željezničara, 24. avgusta 2019. godine, viđena je prava fudbalska poslastica. Široki Brijeg je došao u vodstvo na samom početku utakmice, Željezničar je brzo izjednačio rezultat, ali su domaćini do poluvremena postigli još dva gola. U drugom poluvemenu, a na krilima fantastične podrške svojih navijača, ekipa Željezničara je uspjela da izjednači rezultat i bila je čak u prilici da ga preokrene i ubilježi pobjedu, ali je za to nedostajalo više sreće. Ipak, navijači su bili ključni faktor u ovoj fudbalskoj poslastici i najzaslužniji su što je Željezničar “izvukao” remi ravan pobjedi. Sutra se na Stadionu Pecara ponovo očekuje veliki broj navijača Željezničara i nesumnjivo je da će biti ogromna podrška za ekipu. Uostalom, dvije od tri gostujuće pobjede Željezničara ove sezone ostvarene su na utakmicama u kojima je Željezničar imao podršku svojih navijača: protiv Zrinjskog u Mostaru i u Posušju protiv istoimenog protivnika.


Prvi put nakon 2019. godine Željezničar će imati veliku podršku svojih navijača na Stadionu Pecara (Foto: www.themaniacs.org)


Sutrašnja utakmica će biti i prilika da se navijači Željezničara i cijela javnost uvjeri u namjere Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine prema Željezničaru. Tačnije, prilika da se dadne odgovor na pitanje: odgovara li bosanskohercegovačkoj fudbalskoj “vladi” Željezničar u vrhu tabele? Jer delegiranje sudija i njihovo krajnje tendenciozno i na štetu Željezničara “dijeljenje pravde” može se podvesti pod “grešku” jednu utakmicu (protiv Leotara u Trebinju). Dvije utakmice za redom (protiv Leotara u Trebinju i protiv Zrinjskog na Grbavici) već privlače pažnju i bude sumnje. Ukoliko glavni sudija sutrašnjeg meča Dragan Petrović, o kojem se malo šta pozitivno može inače reći, sa svojim pomoćnicima (Damir Lazić i Sreten Udovičić) zadrži kontinuitet kojeg su uspostavile njegove kolege u prethodne dvije utakmice, sa velikom sigurnošću možemo govoriti o sistemskom udaljavanju Željezničara iz vrha tabele. Ukoliko će biti lakše “gospodi” iz Komiteta za sudije i suđenje i cijelog Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ni mi, navijači Željezničara, nismo se nadali da će naša ekipa nakon odigranog prvog od tri dijela sezone biti ovako visoko plasirana, na trenutke i na prvom mjestu. Ali mi, navijači Željezničara, kako od ekipe očekujemo ništa drugo nego univerzalne sportske kvalitete (borba, koncentracija i posvećenost), tako i od protivnika i onih koji rukovode takmičenjem groteskno nazvanim “Premijer liga” očekujemo samo i jedino univerzalne sportske vrijednosti sažete u parolu: neka pobijedi bolji i zasluženo! Željezničaru ne treba nikakva pomoć, posebno ne od osoba koje su moralno dno i crna mrlja bosanskohercegovačkog fudbala. Ali budu li Željezničaru odmagali i radili mu o glavi, mi, navijači Željezničara, ćemo naći način i da zaštitimo naš klub i da tim osobama stanemo u kraj. Kao što smo našli načina da pomognemo klubu onda kada je bilo najteže i da ga odmaknemo od ivice ponora. Nama Željezničar toliko znači!Ekipu Željezničara sutra očekuje teška i zahtijevna utakmica. I od te činjenice treba početi, i na terenu, i na tribinama. Ekipa će biti oslabljena neigranjem Marina Galića i Armina Hodžića (suspenzije zbog žutih kartona), ali ko god zauzeo njihovo mjesto na terenu pristup utakmici, koncentracija i ustrajnost moraju da budu na istom, visokom nivou kod svih onih koji nose dres Željezničara. Široki Brijeg nije ekipa koja se može i smije uzeti “zdravo za gotovo”. Dokaz tome je historija međusobnih susreta, dokaz tome je i trenutno stanje na tabeli i forma obje ekipe. Ali, ma kako se postavila ekipa Širokog Brijega, ekipa Željezničara ima jasan cilj od kojeg ne smije odustati do samoga kraja. Zbog toga je i veoma važno da oni koji budu bodrili Željezničar sa tribina Stadiona Pecara, bodre ga što je glasnije i strasnije moguće od prvog do posljednjeg trenutka, bez obzira na dešavanja na terenu.


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.