Pred ekipom našeg Željezničara je nova važna utakmica u borbi za pozicije koje vode u kvalifikacije za europska takmičenja naredne sezone. Na našoj Grbavici će, u okviru 30. kola, gostovati Velež iz Mostara.

Ekipa Željezničara je u okviru prošlog kola odmjerila snage sa ekipom Igmana na našoj Grbavici. U utakmici koja je nosila veliku rezultatsku važnost, kao što nose i sve utakmice do kraja sezone, Plavi nisu uspjeli da slave pobjedu, osvoje tri boda i približe se pozicijama koje vode u kvalifikacije za europska takmičenja naredne sezone. Utakmica je završena rezultatom 1:1. Ekipa Željezničara jeste bila bolja i zaslužila je pobjedu. Ali ekipa Željezničara nije pobijedila, prvenstveno zbog odsutnosti koncentracije i ideje šta uraditi u situaciji kada se ne ostvari ono što je prvobitno zamišljeno. A ni ekipa Igmana nije bila naivna, niti je dopustila ekipi Željezničara da je u potpunosti nadigra i savlada. Na kraju, veliku mrlju na utakmicu je bacio glavni sudija Sabrija Topalović, koji je na daleko poznat po svojoj “reputaciji”, odnosno suđenju koje je skoro potpuno kriminalno i odnosu prema svim akterima utakmice koji je, blago rečeno, neprofesionalan i odvratan. Upravo se zbog takvog odnosa prema cijeloj ekipi Željezničara (provokacije, vrijeđanja i psovke) našao na udaru velikih kritika i gotovo fizičkog napada nakon završetka utakmice. Da je time uticao na ekipu Željezničara tokom cijele utakmice, jeste. Da će biti kažnjen za svoje ponašanje suludo je, pa i smiješno očekivati. Ali da ničija nije do zore gorila, nije. I to neka svima bude jasno, pa i Sabriji Topaloviću.

O ekipi Veleža nema potrebe trošiti mnogo riječi. U proteklih mjesec dana dva puta je odmjerila snage sa ekipom našeg Željezničara, oba puta u okviru polufinala Kupa Bosne i Hercegovine, pa zbog toga nisu nepoznanica. Iz tog polufinala ekipa Veleža je izašla uspješnija, tako što je u oba meča (1:0 u Mostaru i 2:1 na Grbavici) slavila pobjede nad ekipom Željezničara. Ispadanje iz Kupa BiH je za Plave bilo bolno iz više razloga, prvenstveno jer, ako nisu bili bolji, nisu bili ni lošiji protivnik ekipi Veleža. Posebnu dimenziju tom dvomeču su dale tenzije zbog gostujućih navijača u oba meča. Ali ekipa Veleža je pošteno slavila svoje pobjede i tako će igrati drugo uzastopno finale najmasovnijeg fudbalskog takmičenja u državi, i to protiv svojih najvećih, gradskih rivala – ekipe Zrinjskog. Ekipa Veleža je od uzvratne utakmice polufinala Kupa naše zemlje protiv ekipe Željezničara na Grbavici odigrala tri utakmice: protiv ekipe Zrinjskog na svome terenu gdje je poražena 1:0, protiv Širokog Brijega u gostima gdje je poražena istim rezultatom, a u posljednjoj utakmici je savladala ekipu Borca u Mostaru rezultatom 2:0.

Stanje na tabeli uoči 30. kola izgleda ovako: Zrinjski je prvi sa 69 bodova, Borac je drugi s 52 boda, Sarajevo je treće sa 48 bodova, Široki Brijeg je četvrti sa 45 bodova, Velež je peti sa 44 boda i naš Željezničar je šesti sa 43 boda. Dakle, borba za pozicije koje vode u kvalifikacije za europska takmičenja naredne sezone će, uz finale Kupa Bosne i Hercegovine, biti velika i svaki bod će biti od velike važnosti.

Nema sumnje da nas očekuje teška, uzbudljiva i važna utakmica na Grbavici, a ona počinje večeras u 19:30. Zbog toga je veoma važno da dođemo u velikom broju i budemo velika podrška ekipi našeg Željezničara. I to ne samo u ovoj, već i u svim preostalim utakmicama ove sezone. Očekuje nas i gradski derbi protiv Sarajeva na Koševu, očekuje nas i posljednja utakmica na Grbavici ove sezone protiv Posušja, te nas očekuje i gostovanje Slobodi u Tuzli. Borba za ekipu Željezničara, samim tim i za sve nas, nije gotova i dokle god postoje šanse da u toj borbi zajedno uspijemo nema povlačenja i odustajanja. Nije vrijeme za pametovanje, kalkulisanje i upiranje prstom, već za ispunjenje naših obaveza: dolazak na utakmicu i maksimalna podrška do kraja!

SVE DO KRAJA ŽELJO NEMA PREDAJE!


Almedin Halilović


Stavovi izraženi u ovome teksu su autorovi i ne odražavaju nužno stavove Udruženja 1921.