Ziletove verse: Ipak je gotovo

1996 vozeći se tramvajem od Socijalnog do Marijinog Dvora još uvijek me je hvatala jeza od snajpera i sl. Nikako da se nakanim da prošetam Grbavicom i da se lično svojim očima uvjerim da je rat završen i da me s one strane ne može ništa više pogoditi. Od one prekinute utakmice, sa Radom čini mi se, fudbal nisam nikako pratio i u tom momentu nisam ni znao ko su članovi prve BiH lige. Ja sam iskreno rečeno još uvijek bio impresioniran što sam sve to preživio. Vraćajući se s posla kolega me je nagovarao da odemo na otvorenje Grbavice. Bukvalno nagovarao, jer mi tada nije bilo ni do čega. Još sam vrtio neke ratne filmove. Izašli smo na Socijalnom i krenuli prema hramu. Prvi put nakon četiri godine čuo sam taj pomješani zvuk “Željo – Saraj’ vo”. Vidio sam čak i dim koji se diže iznad stadiona, ili sam se ufur’o ali skoro da sam bio siguran da je bilo i baklji. Kunem vam se, bukvalno me je presjeklo preko stomaka. Tek tog momenta u sebi sam rekao “Gotovo je – ovo je mir”.

Alija je izveo početni udarac i to je ujedno meni bio i najpoznatiji akter susreta. Sjećam se da nam je gol zabio Uščuplić, da smo izjednačili (gol je dao Biščević što sam tek skoro ovdje pročitao) i da smo imali katastrofalnog golmana (Gušo) za kojeg sam pomislio, srećom da ni ovi tamo ne znaju i sada imam osjećaj da bi mu ušla svaka koja ide po golu. Kući sam se vratio
pješke, kroz Grbavicu pa preko srušenog mosta na Bristolu.

Gledao sam puno Željinih utakmica, nezaboravan je Videoton, Velež u finalu, NCU. Uvijek kažem da mi je najdraži onaj Zubanov gol od svega što mi se desilo u sportu uopšte. Ali ova utakmica će mi sigurno ostati u najdužem i najljepšem sjećanju u životu. I to nije mogla biti ni jedna druga. To je mogao biti samo JEDAN I JEDINI VELIKI DERBI. Na kraju jedno veliko hvala svim, ama baš svim učesnicima tog nezaboravnog spektakla. Aliji, igračima, trenerima, naviječima i jednim i drugim, ama baš svakom grlu koje je u tom momentu navijalo ono neponovljivo pomiješano “Željo – Saraj’ vo”.

Hvala vam svima jer sam tek tada shvatio da je GOTOVO.